A Föld napján hirtelen mindenki Greta Thunberg lesz

A Föld napján hirtelen mindenki Greta Thunberg lesz

A Föld napján hirtelen mindenki Greta Thunberg lesz

Április 22. a Föld napja, és ez az a pillanat, amikor mindenki szükségét érzi annak, hogy 24 óra erejéig harcos környezetvédővé váljék, ügyesen rendbe szedje a bolygóját, majd ezt kellően dokumentálja is az Insta sztorijában vagy a Facebook oldalán. Hirtelen megnő az egy monitornyi helyre bezsúfolódó fákat és virágokat ültető politikusok, közéleti szereplők és influenszerek száma, bezöldül a Google.

Nos, úgy vagyok a Föld Napjával, mint a kampány fogyókúrával: lehet, hogy látványos, csak épp hosszú távon semmi értelme.

Amikor 18 évvel ezelőtt lecseréltem a gyermekem eldobható pelenkáit mosható pelenkára, akkor mindenki úgy nézett rám, mint egy félbolondra. Aztán majd’ két évtized alatt mekkorát változott a világ: most hirtelen trendi lett a mosható pelenka megint.

A Föld napján szerintem elsősorban azt kellene tudatosítani, amit Máté Bence fogalmazott meg nagyon jól:

“Ösztönös társadalmi igény kellene, hogy legyen a környezetvédelem, az embernek mindig a zöldebb megoldások felé kellene mozdulnia”.

Nem kell világmegváltó dolgokban gondolkodni, csak olyan apró változtatásokban, amelyeket nemcsak egy napra építesz be az életedbe, hanem végérvényes természetességgel simulnak bele a hétköznapjaidba.

Jómagam például a szelektív hulladékgyűjtés és komposztálás mellett három dolgot következetesen betartok (és megnyugtatlak, egyik sem igényel hatalmas erőfeszítést).

  1. Ne légy lusta disznó!

Emlékszel, amikor még ész nélkül hajigálták utánad a nejlontáskákat a Tescoban? Amikor elszörnyedve néztük, hogy egy-egy szelesebb napon hömpölyögtek az elszabadult táskák mindenfelé a nagyvárosokban, mint valami ZS-kategóriás világvége tematikával operáló filmben?

Ha arra van energiád, hogy ész nélkül tépdesd a nejlonzacsikat, mert egy darab sárgarépát csakis három darab nejlonba csomagolva lehet hazavinni, hogy minimum egy atomkoffer biztonságát szavatold számára, akkor bizonyára az is megoldható, hogy magaddal vigyél pár hálót, vászontáskát vagy műanyag dobozt a boltba.

Biztos vagyok benne, hogy nem fog megsértődni a lencse, a banán, a parika vagy a krumpli, hogy nem műanyagba gyömöszölöd őket.

Sőt! Ha ne adj’ Isten mégis felhalmoztál a bolti nejlonokból abban a bizonyos fiókban, ahová ezek a haszontalan dolgok kerülnek, akkor bátran felhasználhatod őket újra.

Elárulom, hogy én még a péksüteményes papírzacsikat is megőrzöm, kutyasétáltatáskor teljesen jó szolgálatot tesznek.

2. Forradalmasítsd az intim higiéniát!

Hat éve már, hogy szinte egyáltalán nem vásárolok intim higiéniai termékeket, mert mosható betétre és intim kehelyre váltottam. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a lányom is követte a példámat. Ezzel kapcsolatban végeztem korábban pár számítást, és megdöbbentő, hogy milyen sok pénzt spórolhatsz meg. Aki erős menstruációval küszködik, annak ráadásul akár többféle termékre is szüksége lehet, hogy kombinálja ezeket egymással. Szóval, nem olcsó dolog a havi szintű tampon-és betétvásárlás.

Tudom, ez az a pont, amire a nagyon igényes és öntudatos csajok kapásból rávágják, hogy

Fúj…

Én biztosan nem fogom öreganyáim hagyományát követni…

És tutira nem óhajtok a saját menstruációmmal foglalkozni, sőt…

Mégcsak tudni sem akarom, hogy létezik…

Bár azért csendben megjegyzem, hogy egy betét-és tamponhasználat során is kénytelen vagy némileg szembesülni a vér látványával.

De ahhoz vajon mit szólsz, hogy a kihajított intim higiéniai termékeid akár több száz éven át küszködnek a lebomlással? Ezzel szemben egy kelyhet akár 10 évig használhatsz, és egy jó minőségű betéttel is évekig elleszel.

33 évnyi menstruációs taapsztalat után pedig elhiheted nekem, hogy az intim kehelynél nincs higiénikusabb, tisztább és komfortosabb megoldás.

3. Hagyd a francba a fenszi mosószereket!

Korábban már írtam róla a blogon, hogy mennyi problémát okozhatnak a mosó-és öblítőszerek. Nálunk sajnos hatványozott a probléma, mert mindenki ekcémás gondokkal küszködik, így a hagyományos, akár márkás mosószerek szóba sem jöhetnek.

Évek óta magam készítem a mosószert (Egy receptet ITT is találhatsz), manapság annyit egyszerűsödött a dolog, hogy egy pár száz forintos jó minőségű mosószappant egyszerűen csak lereszelek, és több liternyi vízzel géllé főzöm. Olcsó, takarékos és garantáltan nem kap kiütést tőle senki a családban.

Szerintem a mai nap egy remek alkalom arra, hogy ne csak online legyél Föld napja aktivista…

Facebook Comments