“Amikor megláttam, hogy tényleg megnyertük, sírtam a boldogságtól”

“Amikor megláttam, hogy tényleg megnyertük, sírtam a boldogságtól”

“Amikor megláttam, hogy tényleg megnyertük, sírtam a boldogságtól”

December 16-án kihirdették Az Év Könyve 2022 irodalmi díj nyerteseit. A versenyben közel 1 000 jelöltre szavazhattak az olvasók, akik több mint 140 000 szavazattal voksoltak kedvenc könyveikre. Kategóriánként egy nyertest hirdettek.


Ismeretterjesztés kategóriában az Egészségértés-, Richter Anna- , Kopp-Skrabski- és Magyar Orvosi Kamara
Médiadíjas Császárvonal gondozásában megjelent A VBAC- titok című könyv nyerte el az első helyet közel 100 jelölt közül.

Azt gondolom, hogy a győzelem két dolog miatt is rendkívül figyelemreméltó. Egyrészt a könyv szerzője, Óvári Enikő olyan nagy nevekkel volt versenyben, mint Máté Gábor vagy Orvos-Tóth Noémi; másrészt a témaválasztás már önmagában is kuriózum, hiszen, a hazai kiadványok között finoman szólva is nagyítóval kell keresni a császármetszés utáni hüvelyi szülésről szóló információs anyagokat.

Ám a könyv iránti hatalmas érdeklődés és megszámlálhatatlanul sok pozitív visszajelzés arra utal, hogy a nőkben erős igény van arra, hogy várandósságukkal és szülésükkel kapcsolatban tudatosan felkészülve tudjanak döntéseket hozni. Akár a legerősebb tévhitekkel és berögzött, káros hagyományokkal szemben is.

A VBAC (vagyis „Vaginal Birth After Cesarean”, ejtsd „víbek”, magyarul császármetszés utáni hüvelyi szülés) egy biztonságos választási lehetőség, melynek előnyei meghaladják a kockázatait, noha itthon még jóval több támogató szakemberre lenne szükség ahhoz, hogy egységes szemléletben, minden kórházban valós lehetőséggé váljon az érintett édesanyák számára.

Bár a hazai egészségügyi intézményekben az “egyszer császár, mindig császár” elvét követve immár döbbenetes méreteket ölt a császármetszések aránya, eljött az idő, hogy végre leszámoljunk ezzel az avítt szemlélettel, és a kismamák megerősítést kaphassanak abban, hogy — megfelelő támogató környezetben — igenis képesek egy, vagy akár több császármetszést követően is hüvelyi úton világra hozni a gyermeküket.

A most díjat nyert olvasmányos és egyedülálló kötet ebben segít, hiszen legnagyobb erénye, hogy minden fontos információt és tudnivalót összegyűjt a témában 10 szakember segítségével. A test és lélek felkészítéséről, a szülőszobai betegjogokról, az orvos- és kórházválasztásról, vagy a szülőszobai kommunikációról egyaránt olvashatunk benne.

A VBAC-titok hitelességét támogatja, hogy szakmai lektora dr. Gutmann Orsolya szülész-nőgyógyász, perinatális szaktanácsadó, a kötet szakmai ajánlóját pedig dr. Andrek Andrea PhD, pszichológus, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság alelnöke írta

Azt hiszem sokat elárul a kötetről az is, hogy az Orvosok Lapja, a Magyar Orvosi Kamara hivatalos folyóirata is foglalkozott A VBAC-titokkal hasábjain, a laikus érintettek mellett a szülés körüli szakemberek figyelmébe is ajánlva a Császárvonal legifjabb kötetét.

Az eredményhirdetés éjszakáján és reggelén nagyon izgatott voltam, és amikor megláttam, hogy tényleg megnyertük, sírtam a boldogságtól

Óvári Enikő

Enikő elárulta azt is, hogy ez a díj egy dolgot világosan jelez: amit a kötet összeállításával és megjelentetésével célul tűzött ki – a kismamák információhoz való hozzáférésének segítése a témában – valóban megvalósulni látszik.

A szerzőtől és könyvéről dióhéjban

Óvári Enikő újságíró, közgazdász, dúla. Egy magas császárarányú, budapesti kórházban szülte mindkét lányát, a nagyobbikat sürgősségi császármetszéssel, a kisebbiket hüvelyi úton. Kötetében végigveszi azokat a pontokat, amelyek őt és sok hasonló cipőben járó nőt segítettek abban, hogy következő gyermeküket hüvelyi úton tudják világra hozni egy vagy többcsászáros előzmény után.

Ha szívesen elmélyednél a témában, szeretettel ajánlom figyelmedbe a könyv közösségi média felületeit:

Facebook: https://www.facebook.com/avbactitok
Instagram: https://www.instagram.com/avbactitok

Fotókredit: Tiboldi Tamás

Forrás: Császárvonal


Facebook Comments