Segítség! Allergiás vagyok az öblítőszeremre!

Segítség! Allergiás vagyok az öblítőszeremre!

Segítség! Allergiás vagyok az öblítőszeremre!

Este 8 óra van, és egy futó lány robog el mellettem a bringaúton. Isteni illata van, pedig – a fordító távolságából ítélve – minimum 5-6 km-t már meg kellett tennie. Mégis olyan valószerűtlenül erős tavaszi fuvallat leng utána, mintha csak most kapta volna fel magára frissen mosott és öblítőszerezett technikai felsőjét. Én bezzeg ennyi km után már nem vagyok ilyen üde és friss, egyrészt mert hamar leizzadok, másrészt mert  nem használok hagyományos öblítőszert. Allergiás vagyok rá. 

Egy hosszú úton. Öblítőszermentesen (Fotó: a szerző tulajdona)

Öblítőszer allergia? Te most viccelsz?

Sajnos nem viccelek. Az elmúlt 25 évben allergiák egész sokasága jelent meg az életemben, és ezek közül az öblítőszer allergia még a legkönnyebben orvosolható probléma. Kevesen tudják, hogy az öblítőszerekben olyan felületaktív anyagok találhatóak, amelyek lerakódnak a textíliákra, és amitől pihe-puhának érezzük őket. Az öblítőszerek feladata még, hogy megakadályozzák a ruhák kibolyhosodását és megkönnyítsék a ruha vasalását, de vannak már olyan termékek is, amelyek csökkentik a gyűrődést vagy a foltokkal szemben ellenállóbbá teszik a ruhákat.

Fotó: unsplash.com

A bennük lévő fixálószereknek köszönhetően pedig napokig érezzük az illatot, amivel a mosógépben találkoznak a mosás során. Ez persze nagyon hasznos találmány, ugyanakkor nem mindenkinek olyan kellemes élmény, mint hinnénk. Én például volt, hogy vendégeskedésem alatt egy olyan ágyneműt kaptam, ami valószínűleg egy napot ázott öblítőszerben, mert éjszaka arra ébredtem, hogy irtózatosan rosszul vagyok. Folyamatosan köhögtem, folyt az orrom, viszketett a bőröm. Olyan súlyos tüneteim voltak, hogy szabályosan ki kellett raknom az ágyneműt a szobából.

Azt se felejtsük el, hogy a ruhákban lévő öblítőszer maradvány folyamatosan érintkezik a bőrrel, és az arra érzékenyeknél azonnal allergiás bőrproblémákat vált ki.

Illatot mindenáron!

Azt veszem észre mostanában, hogy szabályosan meg vagyunk veszve az illatokért. Minden be akarunk fedni, még a természetes illatokkal sem tudunk mit kezdeni. A leheletnyi parfümillat helyett szabályos illatcsóvát húznak a nők maguk mögött, az illatosítókat be lehet programozni, hogy mindig telefújják a levegőt (pedig egy szellőztetés sokkal hasznosabb néha). Egy ismerősöm rendszeresen jár takarítani családokhoz, és nagyon sokszor feladatba kapja, hogy minden öblítőszer illatú legyen. Így a felmosó vízbe, a mosógépbe és a wc-be is kerül az öblítőszerből. Mert az jó.

Mosóparfüm. Illat új dimenziókban. (Fotó: a szerző tulajdona)

Szeretem, de csak mértékkel

De mit tegyen az, aki már a boltok öblítőszer részlegén rosszul lesz? Én rendszeresen használok ecetet illóolajokkal, de a gyerekeim ruháinál nagyon jól bevált a mosóparfüm is. A mosóparfüm egyébként azért praktikusabb választás, mert az illóolajokkal ellentétben jobban keveredik a vízzel. Emellett nagy előnye, hogy ez is egy természetes módja az illatosításnak. A jó minőségű, környezetbarát mosóparfüm ugyanis növényi összetevőkből áll, amiből nagyon kis mennyiség is biztosítja, hogy a ruha hosszan tartó illatot kapjon.

Mivel nem kedvelem a harsány, tolakodó illatokat, előnyben részesítem azokat a termékeket, amelyek tényleg természetes, visszafogott illatokat adnak a ruhának. A Herbow Baby mosóparfüm például gyermekkorunk tisztaságát idéző babapúder és a gyógyító kamillavirág  illatának nagyon kellemes keveréke. Semmi tolakodás, semmi giccs. Tiszta, friss és természetes illat.

És amitől abszolút nyerő nálam a mosóparfüm, hogy semmiféle kellemetlen tüsszögés, orrfolyás, szénanátha nem keseríti meg az ezzel mosott ruhák viselését.

Mutass fityiszt az öblítőszer allergiádnak! Illat, puhaság, természetesség- mellékhatások nélkül.

Facebook Comments