Kalandok a vécében: menstruációs kelyhet teszteltem

Kalandok a vécében: menstruációs kelyhet teszteltem

Kalandok a vécében: menstruációs kelyhet teszteltem

10-11 éves lehettem, amikor a zánkai úttörőtáborba mentem nyaralni. Anyu, aki nem mellesleg igen szigorú katolikus családi háttérrel volt bebiztosítva, a legnagyobb meglepetésemre a kezembe adott egy csomag betétet. Úgy gondolta, hogy ne érjen meglepetés épp a táborban. Én persze köpni-nyelni nem tudtam, de azért nagy zavaromban mégis csak becsomagoltam a fürdőruhák közé.

Aztán úgy esett, hogy nem is nekem lett rá szükségem, hanem a szobatársamnak, akinek nem volt olyan haladó szemléletű az anyukája, mint az enyém, és én segítettem ki. Emlékszem, hogy percekig álltunk a kibontott betét felett, és azon törtük a fejüket, hogy vajon miért van rajta ragasztós rész. Használati utasítást elfelejtettem anyutól kérni.

Menstruációs forradalom

Ahogy teltek az évek, és a középiskolásból egyetemista lettem, a menstruációs forradalom második állomásához érkeztem, és tamponra váltottam. Ez a váltás végigkísért a két szülésemet követően is, de nem voltam vele maradéktalanul elégedett, és megbarátkozni sem tudtam vele igazán.

Egészen addig azonban nem foglalkoztatott a dolog, amíg el nem kezdtem aktívan sportolni, pontosabban az ultrafutás meg nem jelent az életemben. Az igazi kenyértörésre a sárvári 12 órás versenyen került sor, amikor annak rendje-módja szerint a ciklusom első napján léphettem pályára. Nem lévén egyéb lehetőség, a tampon mellett kellett döntenem, hiszen betéttel futni képtelenség ennyi ideig. Ráadásul kockázatos is a kidörzsölődés miatt.

Hiába azonban a legkorszerűbb és legnagyobb nedvszívó képességű tampon, muszáj volt kitérőket tenni a pálya mellett megnyitott wc felé, ami igen jelentős időkiesést okozott. Ettől azonban jóval nagyobb gond volt, hogy a tartós futás hatására a szuper-kényelmesnek és sportolásra is kiválónak nyilvánított tampon önálló életre kelt, és hihetetlen diszkomfort érzetet okozott. A 10. óra tájékán úgy éreztem ,képtelenség így tovább futni, így az utolsó két órára kénytelen voltam az őskőkori módszerhez folyamodni, és visszatértem a betéthez.

Összességében nagyon dühített a dolog, és elkezdtem kutatni, mivel orvosoljam legközelebb ezt a helyzetet.

A Szent Grál

Először nagyobb ultrafutós oldalakon találkoztam a menstruációs kehellyel illetve intim tölcsérrel, de állítólag több külföldi országban is ezt nyomják a drogériákban és a patikákban a hölgyek kezébe, ha tampont keresnének. Ehhez képest, nálunk meglehetősen kevesen ismerik.

El is döntöttem, hogy muszáj lesz egymással jobban megismerkednünk, és két nappal ezelőtt el is jött a várva várt pillanat.

De mielőtt előrukkolnék a véres részletekkel, ismerjük meg közelebbről ezt a kis apróságot!

kehely2

A menstruációs kehely illetve intim tölcsér egy olyan kehely formájú eszköz, ami a menstruációs vér felfogására szolgál. A kelyhet éjszaka is lehet használni, és sporthoz (úszáshoz is) bátran ki lehet próbálni. Onnantól fogva, hogy felhelyezed, órák hosszat elfelejtkezhetsz róla, hiszen teszi a dolgát: összegyűjti a vért, és kapszulaként magában tartja a menstruációs folyadékot. Amennyiben jól használod, akkor nem folyik ki, nem szivárog, nem okoz váratlan balesetet. A vérzés erősségétől függően 4-6 ,de akár 8-12 óráig is biztosítja a szivárgásmentességet-legalábbis ezt ígéri a gyártó. Sportolhatsz, úszhatsz, szaunázhatsz vele minden probléma nélkül – kényelmesen, higiénikusan.  Hasonlóan működik, mint a tampon, csak itt nem dobod ki a cuccot, és vizes közegben nem fogja magát megszívni az eszköz.

Amikor kiveszed a kelyhet, kiöntöd a tartalmát a vécébe, elöblíted a kelyhet forró vízzel, és már vissza is helyezheted. Környezetbarát és igencsak költségkímélő módszer. 

A gyártó külön kelyhet javasolnak a 30 év alatti hölgyeknek és a 30 év feletti  illetve már természetes úton szült nőknek. Én császárral szültem, de már jócskán 30 feletti vagyok, ráadásul nekem kifejezetten hosszú sporttevékenységhez kell a kehely, így a 2-es méretezésűre esett a választásom.

Találkozás egy régi szerelemmel

Az intim tölcsért kis összezárható zsákban csomagolják a dobozba, és tesznek mellé külön intim törlőkendőt. A gyártó szerint ezzel érdemes áttörölgetni használat előtt, mert tejsavas és jó tesz a hüvelynek. Nos, itt némi ellentmondást vélek felfedezni, hiszen többek között azért is veszek intim tölcsért, hogy ne terheljem felesleges szeméttel a környezetet. Úgy döntöttem, maradok az alap meleg vizes öblítésnél, és hagyom a csudába ezt a törlőkendős hókuszpókuszt. A törlőkendőnek egyedül ott lehet létjogosultsága, ha házon kívül vagy, és nincs elérhető közelségben folyóvíz.

kehely3

Miután kibontottam a csomagot, alaposan megvizsgáltam a tölcsért: tényleg rendkívül kellemes, ruganyos és puha szilikonból készül, az alján pedig a kihúzószál, ami megkönnyíti majd az eltávolítását. A tölcséroldalán még ml-es jelzés is található, ami praktikus lehet a későbbiekben annak eldöntésében, hogy meddig kell az egyes napokon fent hagynod a tölcsért.

Az első használat előtt sterilizáltam forrásban lévő vízben, és amíg csendesen várta sorsát az edényben, gyorstalpaló You Tube-videókban próbáltam elsajátítani a felhelyezés mikéntjét. Átrágtam magam a szöveges leíráson, és elkezdtem próbálgatni a felhelyezéshez szükséges mozdulatokat.

Nem akartam sokáig stresszelni magam, így pár nagy levegő után meglepő könnyedséggel sikerült is felhelyezni.

Nem éreztem semmi szokatlant, finoman érezni lehetett ahogy a kehely kinyílt, de ez is csak egy pillanatnyi megérzés volt. Kicsit izgultam, de semmi különöset nem tapasztaltam a következő 2-3 órában. Azt hiszem, a férjem mintha jobban izgult volna a tesztelés végkifejletét illetően. Mivel nem tudtam, mennyi ideig is maradjon fent, hogy ekkor úgy döntöttem, hogy kiveszem, megvizsgálom.

Rossz randevú, de megbocsátható

Elvonultam, és elkezdtem keresni ezt a bizonyos szilikon kihúzószálat. Kerestem. Kerestem. Csakhogy egyáltalán nem találtam. Hosszú percekig ment a küzdelem, amikor kezdtem kissé ideges lenni. Az első tamponhasználatkor éreztem hasonlót, amikor a kihúzószál el-eltűnt egy pillanatra,ám az kellően hosszú volt ahhoz, hogy előbb-utóbb meglegyen. Itt viszont 5 percnyi keresgélés után sem találtam.

A férjem viccesen megjegyezte az ajtó túloldaláról, hogy szívesen segít,de inkább nem éltem a kedves ajánlattal, viszont úgy gondoltam, talán egy tükör hasznos lehet. Sajnos nem lettem sokkal okosabb. Valóságos nőgyógyászati vizsgálatnak vetettem magam alá,de úgy tűnt, a vákum rendesen bent tartotta a kelyhet, és valószínűleg feljebb is ment, mint terveztem.

Lassanként hideg verejték kúszott végig a tarkómon, és erősen vizualizátam azt a lehetőséget, hogy az ügyeleten kötök ki a bénaságom miatt. Aztán újabb két mély levegő, és próbáltam megnyugtatni magam, hogy nők milliói használnak ilyet, és szinte biztos, hogy nem maradhat bent, ha én nem akarom.

Előkotortam a telefonomat, és segítséget kértem egy kedves barátnőmtől, aki szintén fut, és régóta használja a kelyhet. Miközben olvastam a felvillanó betűket, követtem az instrukciókat:

1.leguggoltam és

2. erős haspréssel nyomni kezdtem

Hoppá! Egy másodperc alatt elkaptam a kelyhe kihúzószálát, és pár apró mozdulat után már kint is volt. A férjem a hangos örömujjongás hatására közölte, hogy ezek szerint rá itt már nem lesz szükség.

Még kell, hogy egyszer együtt járjunk

A kezdeti sokk után egy egész napos próbálgatás vette kezdetét. Kipróbáltam a másik felhelyezési módot, teszteltem kutyasétáltatás alatt, több órányi időszakra, végül éjszaka is használatba vettem. Mindenképpen ki szeretném próbálni hosszabb futás alatt is, de úgy gondolom, hasonlóan pozitív tapasztalataim lesznek ezzel kapcsolatban is.

Hihetetlen élmény volt, hogy a reggeli nyűgös, kellemetlen ébredés helyett tisztának éreztem magam.

A nappali használatot illetően további próbákra lesz szükség, mert előfordul, hogy nagyon minimálisan, de szivárog. Ez azt jelenti, hogy még nem tudtam tökéletesen elsajátítani a felhelyezést. A gyártó szerint egyébként a szivárgás egyik lehetséges oka érdekes módon az, hogy túl mélyre helyeztem fel. Ez a szivárgás csekély mennyiségű, egy kisebb folyáshoz hasonló, de ezt is szeretném kiküszöbölni.

S hogy mennyire zavaró a vér látványa?

Nem hiszem, hogy aki tampont használ, azt különösebben sokkolja pár ml-nyi menstruációs folyadék, amit ki kell öntenie. Számomra nem okozott különösebb megrázkódtatást. Egy kicsit macerás a kezdeti logisztikázás, hiszen a wc-ben jó, ha közel van a meleg víz ahhoz, hogy ki tudd öblíteni a használat után a kelyhet. Ezt úgy oldottam meg, hogy kis üvegben beviszek magammal vizet, és helyben le tudom öblíteni. 3-4 használat után olyan természetessé válik, mint egy egyszerű tamponhasználat.

Azt hiszem, még egy ciklusra és lesz szükségem, hogy tökéletesen egymásra találjunk a menstruációs kehellyel.

De már most imádom.

Update (2022): Immár tökéletesen és szivárgásmentesen működik! Minden további nélkül használom vizes sporttevékenységkor, strandoláskor is.

Facebook Comments