A magyar nők menstruációja a legdrágább

A magyar nők menstruációja a legdrágább

A magyar nők menstruációja a legdrágább

A menstruációs szegénységről épp a karácsony környékén írtam egy posztot. Akkor, amikor Klopfstein-László Bálint Ciklus című kisfilmje elhozta a 14-edik Mobile Film Festival fődíját. Ez az – egyébként mobillal felvett – egyperces film a menstruációs szegénység témakörét feszegeti, vagyis bemutatja azt, hogy milyen nehézséget jelent sok millió nő számára egy ilyen fontos higiéniai termék megvásárlása.

Egy ismert  drogérialánc tampon kínálatában böngészve egy-egy tampon darabára (márkától függően) 15 Ft és 73 Ft közötti jön ki. A legkedvezőbb árú tamponhoz viszont valódi gigamennyiséget kell egyszerre megvásárolnunk (80 db-os kiszerelés), hogy spóroljunk a költségeken.

Természetesen nagyon sok tényezőtől függ, hogy ki hány darab tampont használ el egy nap alatt, de nem nehéz kiszámolni, hogy ha csak napi minimum 5 db tamponnal számolunk 6  napra, az a legolcsóbb tampon esetén 450 Ft, míg a drágább tampon esetén 2190 Ft egy menstruációs ciklusra.

Ez az elmélet, amiről persze tudjuk, hogy nem feltétlenül fedi a valóságot, hiszen ettől jóval több tamponra vagy egészségügyi betétre is szüksége lehet egy nőnek a menstruációja alatt, és a ciklus hossza is eltérő.

Kalandok a vécében: menstruációs kelyhet teszteltem

Akárhogy is: a menstruáció komoly pénzügyi kiadást jelenthet egy nőnek. Ezen  szeretne könnyíteni az Európai Parlament legújabb ajánlása, amely arra kéri a tagállamokat, hogy tegyék áfamentessé a tisztasági betétek és tamponok kereskedelmét, így segítve a szegények számára ezeknek a termékeknek a beszerzését. A határozat nem kötelező érvényű és csekély többséggel fogadták el- számolt be a hírről az Euronews.

Nos, mit gondoltok, melyik országban terheli jelenleg a legnagyobb áfakulcs ezeket a termékeket?

Bingó! Magyarországon 27 százalékos áfakulcs van ezeken a termékeken is. Utánunk jön Görögország, ahol egységesen 24 százalék áfa terhel mindent, így a higiéniai termékeket is.

Franciaországban, ahol 20 százalék a standard áfa, lecsökkentették 5,5 százalékra, arra az arányra, amely más alapvető szükségletet kielégítő termékekre is vonatkozik. Spanyolországban a 20 százalék standard áfa mellett ezekre a termékeket 10 százalék áfa terheli, míg Belgiumban 6 százalék, Cipruson 5 százalék az áfatartalma a higiéniai termékeknek.

(Forrás)

Facebook Comments