Kipróbáltam a mosható betétet, és nem félek bevallani

Kipróbáltam a mosható betétet, és nem félek bevallani

Kipróbáltam a mosható betétet, és nem félek bevallani

Vajon miért olyan nehéz meggyőzni bennünket 2020-ban arról, hogy a betétek és tamponok világán túl is léteznek modernebb és egészségesebb alternatívák?  Igen, lehet, hogy szokatlanok, lehet, hogy nagyon mások, mint amiket eddig megszoktunk, és valószínűleg kell egyfajta nyitottság ahhoz, hogy  kipróbáljuk őket.

A férjed tudja, hogy mosható betéted van?- tették fel nemrégiben a kérdést nekem. Igen, tudja. Mint ahogy arról is van tudomása, hogy intim kelyhet is használok. Vajon ez gondot jelent számára? Nem hiszem.

Minden rendben?

14 évvel ezelőtt teljesen őrültnek néztek, amikor belevágtam a mosható pelenkázásba és a hordozókendő használatába. Akkoriban ez nem volt menő, sőt Insta sem volt, ahol mutogathattam volna. Viszont gyakran kaptam gunyoros megjegyzéseket és kétkedő pillantásokat is. 2020-ra ezek a dolgok már teljesen természetesnek számítanak.

Az  a gondolat azonban hogy mi, nők is törekedhetnénk arra, hogy kevesebb hulladékkal járjon a menstruációnk, valahogy nehezebben nyer teret. Szentül meg vagyunk győződve arról, hogy a gyárakban előállított tamponok és betétek (amelyeknek összetételéről valahogy nem akarnak beszámolni a termékcímkéken a gyártók) teljesen rendben vannak; mégis sokaknak okoznak időről-időre egészségügyi problémát. Elég, ha csak a kellemetlen viszketésre, megmagyarázhatatlan folyásokra, szárazságérzésre vagy irritációra gondolunk. És ehhez gondolatban tegyük hozzá azt is, hogy mennyire sok hulladékkal is jár a menstruáció…

Mossunk? Mossunk!

Idén úgy döntöttünk a lányommal, hogy kipróbáljuk a mosható betétet. Nos, én nem vagyok az a tipikus DIY anyuka, és nem is szeretnék befürödni valami fércmunkával, így egy minőségi 5 db-os szettet csíptünk meg a Biointimo nevű márkától, amin megosztoztunk.

Mivel mostanában elsősorban intim kelyhet használok (főleg az aktív sportolás miatt), így nem okozott különösebb gondot, hogy megint valami merőben új dolgot teszteljek. El kell mondanom, hogy szkeptikus voltam, de igencsak kellemesen csalódtam.

Nézzük a legfontosabb tapasztalatokat:

1. Puha, könnyű anyag

Már az első tapintásra érződik, hogy nagyon könnyű, modern anyagokból rakták össze a betétet. Egyáltalán nem észrevehető nadrágon keresztül sem, és mozgás közben sem okoz gondot.

A “Nagyanyám használt ilyeneket és marha kényelmetlen és gusztustalan volt” szöveget felejtsük már el! Ez már a 21. század, csajok! Régen is közlekedtünk: lovaskocsival. Azért kissé más élmény egy autóba beülni, ugye?

2. Eszméletlen jó dizájn

Ne feledjük el, hogy nők vagyunk, és szeretünk csajos, kellemes cuccokat magunkon hordani. Miért kellene a betéteinknek komornak és unalmasnak lenniük? Ez a vidám pop-artos minta nagyon jópofa, és amikor a szárítókötélen pihent, fel sem tűnt a színes fehérneműk között. A férjem lazán berakta a bugyis fiókomba őket. Szerintem fel sem tűntek neki.

3. Brutál nedvszívás

A szénszálas bambusz felső tényleg elképesztő teljesítményt nyújt, és nem csak a szakirodalom szerint. Nálam a 3. nap igencsak kritikus, de könnyedén megbirkózott ezzel is a mosható betét. Amíg nem mostam ki, nyoma sem volt annak, hogy ez a másfél tenyérnyi hosszúságú anyag milyen bődületes mennyiséget képes elnyelni. És mindezt nyomtalanul! A betét felületén szinte semmi nem látszódott.

4. Nem, ez tényleg nem ázik át!

A nedvességet egy speckó anyag, a betét PUL rétege tartja vissza (ez az az bizonyos pop-art mintás rész). A betétet műanyag patenttal lehet rögzíteni a fehérnemű alján, így nem mozog, és a kellemetlen balesetektől sem kell tartani. Éjszaka sem!

5. Mint a villám

Egy nap 2 db betéttel tök jól elvoltam. A használt betétet azonnal hideg vízzel kiöblítettem, egy kézmosással kimostam, majd félszárazra csavartam, és kb. 1-1.5 óra múlva már száraz volt. Amikor lezavartam a menzeszem, akkor egy 40 fokos mosást kapott valamennyi a színes ruháimmal együtt. Ezen a héten 12 db eldobható betéttel kevesebb került ki a kukámba.

6. Pikk-pakk, kész a pakk!

Sokan húzzák a szájukat, hogy munkahelyen mit is csináljanak egy használt betéttel. Nos, akkor elmondom: szépen összepatentolod, és beteszed egy jól záródó neszesszerbe, aztán otthon gyorsan kimosod. Olyan klassz a dizájnja, hogy a tényleg úgy néz ki kívülről, mintha egy kis pénztárca lenne. Ráadásul olyan szorosra össze lehet patentolni, hogy semmiféle kellemetlen anyag vagy szag nem fog elillanni belőle. Teszteltem!

Már csak két kérdés van: Mennyire vagy nyitott arra, hogy egy egészségesebb intim higiéniai alternatívát válassz? És mennyire vagy nyitott arra, hogy még kevesebb környezeti terheléssel járjon a menstruációd is?

A mosható betétekkel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe SubRosa írását!

Facebook Comments