Ezeket a termékeket nem vásárolom meg a családnak a drágulás óta

Ezeket a termékeket nem vásárolom meg a családnak a drágulás óta

Ezeket a termékeket nem vásárolom meg a családnak a drágulás óta

Férjemmel és két gyermekünkkel egy alföldi kisvárosban élünk, a megyeközponttól 30 km-re. Mindketten kézműves termékeket gyártunk: én írok, ő pedig asztalos munkákkal (és karbantartással) foglalkozik.

Negyvenes házaspárként, az otthonról hozott mentalitásunk igencsak hasonló. Nincsenek káros szenvedélyeink, költséges hobbijaink, takarékosan bánunk az energiaforrásokkal, nem költünk feleslegesen, nem cseréljük félévente a mobiltelefonjainkat, és átgondoltan vásárolunk ruhákat, cipőket.

Mindent igyekszünk azonban előteremteni, ami ahhoz kell, hogy a gyerekeink megfelelő színvonalú oktatáshoz és kulturális élményekhez juthassanak, és persze próbálunk tartalékolni is.

Nos, őszinte leszek. Ez utóbbi mostanában igen nagy kihívások elé állít bennünket, és egyre gyakrabban kell újraszabni a családi költségvetésünket.

Nem titok persze: akárhányszor végigszaladunk a kiadásainkon, mindig ugyanoda lyukadunk ki…

A legtöbb pénz még mindig a bevásárlásra megy el, így ezen a ponton komolyabban meg kellett húzni a nadrágszíjat, és át kellett gondolnunk, mi az, amire feltétlenül szükségünk van. A korábbi heti 30 ezres keret, amit a bevásárlásra fordítottunk, hirtelen 50 ezer forintra ugrott, és hamar beláttuk, hogyha nem változtatunk, akkor ez bizony még magasabb lesz.

Bolti termékek, amelyekről leszoktunk

Nassolnivalók: Eddig sem volt dugig tömve a spájz nassolnivalókkal és édességgel, de az elmúlt időszakban drákói szigorral lehúztuk ezeket a termékeket a listáról. Szerencsére, ez a gyerekeknek sem okozott lelki törést, megbeszéltük, hogy a nassolnivalók árát inkább gyümölcsökre és zöldségekre költjük.

Péksütemények: Egy kisebb ebéd árát is el lehet tapsolni, ha úgy döntünk, hogy mindannyian péksüteményt akarunk reggelizni. Ehelyett inkább átálltunk a kreatív reggelikészítésre, és villámgyorsan beruháztunk egy gofrisütőbe is, amit imádunk (Az én esetemben ez a probléma már régóta kilőve, mert az IF elveit követve egy szűkebb időablakban étkezem, így a reggeli eleve kimarad).

Virsli: Töredelmesen bevallom, hogy ez egy fájó pont volt, mert a jó minőségű virsli mindig is nagy kedvence volt a gyerekeknek, de amióta elszállt az ára, azóta nagyon ritkán vásárolunk belőle.

Szeletelt felvágottak és sajtok: Mindig leesik az állam, amikor a hűtőpultnál ezekhez a termékekhez érek, mert lassan aranyáron lehet csak beszerezni őket.

Mondok egy példát: nálunk a gyerekek előszeretettel emelték le a polcról a Sága felvágottakat. Csakhogy az elmúlt pár hónapban a korábban 300 Ft körül vásárolt Sága termékek a duplájukra emelkedtek, arról nem is beszélve, hogy ezek az előre csomagolt élelmiszerek rengeteg műanyag hulladékkal is járnak. Eljött az ideje, hogy búcsút intsünk nekik, és beszerezzünk egy klassz konyhai szeletelőt.

Étolaj: Hitetlenkedve néznek rám, amikor elárulom, hogy 1 liter olaj nálunk bőven elegendő akár 2 hónapig is (Megsúgom az okokat: hadrendbe állítottunk egy forrólevegős fritőzt, és nem ijedek meg az állati zsiradékok felhasználásától sem).

Majonéz: Elsősorban a melegszendvics-kedvelő (férfi) családtagok szívták a fogukat nagyon, ahogy megindult felfelé a majonéz ára. Takarékra állítottuk a kenceficézést, és jelentem: van élet nélküle is.

Tejföl: 500 Ft-os tejföl? Kösz, nem! A natúr joghurt szerencsére tökéletes alternatíva mindannyiunknak.

Üdítők, szörpök, ásványvizek: Korábban is óvatosan kerültek csak a kosárba ezekből a cuccokból, de most végérvényesen száműztük őket az itthoni munícióból. Idén átálltunk a szikvízre, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak a nyári melegben. 12 liter szikvíz 480 Ft, amit helyi vállalkozótól szerzünk be, és nem jár felesleges hulladékkal sem. Köszi, Jedlik Ányos!

Mosószerek: Minden nap megy a mosógépünk, és követhetetlen mennyiségben fogyott a mosószer. Ráadásul mindannyian érzékenyek vagyunk a hagyományos mosószerekre, így szenzitív és környezetbarát termékek jöhetnek csak szóba, amelyek viszont komoly anyagi megterhelést jelentettek már.

A megoldás? Visszatértem a korábbi módszeremhez: párszáz forintért beszerzek 1 db natúr mosószappant, lereszelem, és 5-6 liternyi folyékony mosógélt főzök belőle. (Figyelj rá, hogy a mosógéles mosás esetén gyakrabban kell a mosógépedet tisztítani!)

Tamponok és betétek: Egy korábbi posztomban már megmutattam, hogy a higiéniai termékek mennyire szólnak bele a családi költségvetésbe. Mi már évek óta váltottunk intim kehelyre és mosható betétre, így nagyon ritkán van csak szükségünk tamponra vagy betétre.

Ti hogyan tudtok spórolni a bevásárláskor? Meséljetek!

Facebook Comments