Nem árt megnézned, mit raknak a bolti sertészsírba!

Nem árt megnézned, mit raknak a bolti sertészsírba!

Nem árt megnézned, mit raknak a bolti sertészsírba!

Az élelmiszeripar számtalan érdekességgel szolgál, hogy minél élvezetesebbé és kívánatosabbá tegye azokat a termékeket, amelyeket a kosarunkban szeretnének látni. Bennünket viszont már nem csak az izgat, hogy mennyire színes, különleges és egyedi az a cucc, amit meg akarnak etetni velünk.

Ez mi? 12 bolti élelmiszer, amit képtelen vagy megérteni

Egyre többünk kíváncsiságát korbácsolja fel, mi mindent tesznek azokba a termékekbe, amelyeket megvásárolunk. A vevők öntudatra ébredésével az E-számok mellett a kalóriák, a cukor-és zsírtartalom vagy épp a tej- és gluténszennyeződés is érdeklődésre tarthat számot.

Egy ismerősöm például nemrégiben ezt a képet osztotta meg egy közösségi felületen, és tette fel a költői kérdést:

“Valaki homályosítson már fel, mi a fészkes nyavalyáért kell tejet rakni a zsírba?”

És tényleg jó a kérdés, mert ugyan tudjuk, hogy manapság már minden termék kézműves és bio, no és természetes, de a sertészsír-tej kombó azért kissé meglepő párosítás, lássuk be.

Mivel az illető a gyermekeinek szeretett volna egy finom zsíros kenyeret kenni, akik történetesen tejérzékenyek, ezért igencsak meglepődött otthon, amikor meglátta a sertészsír dobozán a tej összetételt. Persze a hasonló cipőben járó szülők jól tudják, hogy tényleg nagyítóval kell boltba járni, és minden egyes terméket alaposan át kell bogarászni, hogy biztonságos élelmiszert vásárolhassanak. Ugyanakkor kinek jutna eszébe tejszármazékot keresni egy sertészsírban?

Mivel nekem is furdalta a kíváncsiság az oldalamat, ezért rögvest írtam a termék gyártójának, aki gyors és nagyon részletes választ küldött ezzel kapcsolatban. 

Egyszerű technológia oka van, hogy ebben a zsírban tej található. A zsírszalonna sütésénél zsír és  tepertő is készül, és a tepertő színének beállításához használja a húsipar a tejet. Nos, ez számomra is új információ volt. A válaszlevélből az is kiderült, hogy ennek mennyisége igen csekély (0,8% alatti az összsúlyhoz viszonyítva), mivel azonban allergén anyagról van szó, ezért a gyártónak kötelessége ezt feltüntetni a csomagoláson.

Te tudod, mit eszel?

Sajnos a tej kiváltása igen nehézkes. Ez esetben csak mesterséges színezékkel lehetne a tepertő színét beállítani, ami megfesti a zsírt is, ezáltal annak minősége esztétikailag  sem lenne tetszetős. Mivel a kérdéses termékcsoport mellőzi a mesterséges adalékanyagok használatát, ezért található csekély mennyiségű tej ebben a zsírban.

Azt azért csendben hozzáteszem, hogyha tekintettel lennének a tejérzékenyekre, és színezékkel oldanák meg a tepertő-kérdést, akkor az E-szám miatt háborodnának fel sokan. Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a bolti termékek megvásárlásával sokszor sokféle kompromisszumot kell kötnünk. Igaz, cserébe nem nekünk kell előállítani az adott terméket.

Jó tudni!

Nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a házi tepertő készítésekor is használnak tejet, ez ad szép színt és finom zamatot a tepertőnek.

Kiemelt kép forrása ITT (a kép készítője: Christo)

Facebook Comments