Szúnyogháló készítés házilag, pár perc alatt (csavarozás nélkül)

Szúnyogháló készítés házilag, pár perc alatt (csavarozás nélkül)

Szúnyogháló készítés házilag, pár perc alatt (csavarozás nélkül)

Mikor támadnak a szúnyogok? Murphy törvénye szerint akkor, amikor lekapcsoltad a villanyt, és egy fárasztó nap után már csak arra vágysz, hogy végre álomra hajtsd a fejed. Ám ekkor felhangzik a jól ismet zümmögés, és kezdetét veszi az élet-halál harc a nyugodt éjszakáért. Ismerős?

Jómagam irtózom a különféle kemikáliáktól, így elsősorban szúnyoghálóval igyekszünk távol tartani a nem kívánt repülő betolakodókat.

Ellenőrizd a szúnyoghálókat!

A nyár beköszöntével érdemes sorra venni a nyílászárókat, és ellenőrizni, hogy mindenhol védve legyetek a bosszantó vérszívók ellen. Hála az égnek, manapság már nem akkora truváj szúnyoghálót készíteni, akár otthoni körülmények között is összedobhatod, pár praktikus eszköz és alapanyag segítségével (Ezeket spceiális redőny szaküzletekben, webáruházakban könnyedén beszerezheted).

Sokfajta szúnyogháló létezik, nálunk most az ablakokra került fel egy fix szúnyogháló, amit csavarozás nélkül rakott fel a férjem, és meg is mutatjuk, hogy kell elkészíteni.

A fix műanyag kerettel készült szúnyogháló ablakra (csavarozás nélkül)

A fix keretes hálók közös jellemzője, hogy a szúnyogháló kerete fixen van rögzítve a nyílászáró keretéhez. Bármilyen méretben elkészítheted (alumínium és műanyag kerettel is), de célszerűbb inkább a kisebb méretű nyílászárókra felrakni őket.

Mire lesz szükséged?

Mérőszalag

Sniccer

Műanyag keret+4 db sarokprofil

Géder (gumi)

Géder behúzó (olyasmi szerszám, mint a derelyevágó)

5-6 db rögzítő klipsz

Szúnyogháló

  1. Mérd le az ablak belméretét vízszintes és függőleges iránybant! Ehhez a mérethez vásárold meg műanyag keretet, a szúnyoghálót és a gédert (gumi)! A műanyag porfilból 4 méteres egy szál, ebből elegendő pont a nyílásmérettel megegyező méretet levágnod, a beszereléskor a klipszekkel pontosíthatod a keret beigazítását. (Fontos: A nyílásnak és a szúnyogháló belméretének kell egyeznie, ez esetben teljesen mindegy, hogy a profil milyen vastagságú!)

2 A szúnyogháló keretet és a 4 db sarokelemet tedd a földre, és pattintsd őket össze!

Figyelj rá, hogy a nút (mélyedés) a keret belső részén legyen (ide megy majd a gumi)!

3. Fektesd a keretre a szúnyoghálót úgy, hogy minden oldalon túllógjon egy kissé!

4. Következik a gumi behúzása.

Ehhez az egyik sarokrésznél nyomkodd be a gumit pár cm hosszan a nútba, majd, ha van géder behúzód – ami jócskán megkönnyíti a munkát -, akkor körkörös irányba haladva rögzítsd a hálót! A sarkoknál használj egy lapos fejű csavarhúzót, de csak nagyon óvatosan, nehogy kiszakítsd a hálót!

Figyelj arra is, hogy gumizás közben ne feszítsd túlzottan a hálót, mert a végén összeránthatja a keretet!

A géderrel rögzített háló:

5. Ha körbeértél, akkor a géder mellett lelógó szúnyoghálót gondosan vágd le egy sniccerrel!

6. Készítsd be a rögzítő klipszeket, és illeszd a szúnyogháló keretet a az ablakkerethez!

A rögzítő klipsszel rögzítsd az ablakkerethez a szúnyoghálókeretet. A klipsz egyik része a szúnyogháló keret megfelelő nútjába (Ez nem azonos azzal a núttal, ahová a gumit behúztad!), a másik az ablakkeret szigetelő gumija mögé kerül (Vigyázz, hogy ne sértsd meg a gumit!)

Mutatom:

Érdemes először oldalt rögzíteni 1-1 klipsszel, majd igazítsd be a hálót pontosan az ablakhoz, és ezután alul és felül is berakhatod a klipszeket. Ha nagyon feszesek a klipszek, akkor kézzel kicsit tágíthatod őket!

Szúnyogmentes, nyugodt nyarat kívánok!