Ezért nem cseréli le a férjem a fa nyílászárókat

Ezért nem cseréli le a férjem a fa nyílászárókat

Ezért nem cseréli le a férjem a fa nyílászárókat

Miközben a szerelőnk épp üzembe helyezte a vadiúj gázkazánunkat a fürdőszobánkban, a szén-monoxid érzékelőre terelődött a szó. Én, mint az eminens kisdiák lelkesen mutattam rá a már korábban vásárolt kis kütyünkre. Erre a srác csak legyintett, és közölte, hogy remek, hogy gondoltunk erre is, de legyek kedves emeljem le a polcról ezt a cuccot, és egy határozott mozdulattal egyenesen hajítsam a kukába, mert semmit nem ér (Oké, bevallom, ettől kissé erősebb kifejezéseket használt, amit most nem idéznék szó szerint).

Kissé leforrázva vettem tudomásul, hogy az általunk választott érzékelő valóban rajta van a Nem megfelelő CO-érzékelők  listáján, amit javaslok, hogy ti is nézzetek meg a biztonság kedvéért (Van természetesen pozitív lista is, ezt ITT tudjátok csekkolni), így kénytelenek voltunk egy kissé drágább, de megbízható érzékelőt is beszerezni a gázkazán mellé.

Azt hiszem, ez egyike azoknak a dolgoknak, amin nem szabad spórolnod, hiszen a szén-monoxid, amit csendes gyilkosnak is neveznek, egy színtelen, szagtalan és íztelen gáz, ami olyan tüneteket okoz, amelyek nehezen azonosíthatóak be, és akár össze is téveszthetőek más betegségek tüneteivel is.

Milyen tünetek utalhatnak arra, hogy szén-monoxid került a lakásod levegőjébe?

  • fejfájás
  • szédülés
  • hányinger
  • fáradtság
  • magas szén-monoxid-koncentráció esetén pedig ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat

A szén-monoxid koncentrációját egyébként ppm-ben (parts per million, milliomod részben) mérik, és míg 200 ppm koncentráció csak enyhe tünetekkel jár, addig 12800 ppm koncentráció már néhány percen belül halált okoz. Ez tudod mit jelent pontosan? Ha a lakásod levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri a CO mennyisége, három percen belül halott vagy!

Ne dunsztold be magad!

A szén-monoxid mérő használata mellett hadd hívjam fel a figyelmed még egy dologra. A férjem asztalos, és évekkel ezelőtt- amikor lecseréltük a nyílászárókat – úgy döntöttünk, hogy nem építünk be műanyag ajtókat és ablakokat. Ezzel persze lehet vitatkozni, de elmondom, mi volt ennek az oka.

Általános iskola fizika órán már megtanultuk, hogy az égéshez oxigén kell. Régen ez nem igen ütközött akadályba, hiszen a fa nyílászárók résein keresztül a lakásba elegendő oxigén juthatott be, csakhogy  a modern,  jól szigetelő nyílászárók légáteresztő képessége minimális, így az épületbe jutó oxigén is igen csekély. 

Mi történik? Idézem a Katasztrófavédelem oldalát:

“Ha más módon nem biztosított a levegő pótlása, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és vákuum keletkezik. Így a levegő-utánpótlás hiánya miatt a kémény – bármennyire megfelelő műszaki állapotú – nem képes az égésterméket elvezetni, szellőzése megfordul. Egyre tökéletlenebb égés alakul ki, és a szén-monoxid halálos mennyiségben való megjelenése csak idő kérdése.”

A helyzetet csak súlyosbíthatja, ha a konyhádban vagy a vécében még egy elszívó is rásegít erre a folyamatra!

Többek között ezért is döntöttünk úgy, hogy nem szeretnénk egy nem lélegző, penészesedő, rossz levegőjű, folyamatosan dunsztban lévő lakásban élni. 

Korszerűtlenek lennénk? Vállaljuk.

(Kiemelt kép: Fotó: Cristian Newman az Unsplash)

Facebook Comments