A kullancsok nem mennek szabadságra

A kullancsok nem mennek szabadságra

A kullancsok nem mennek szabadságra

Bekanyarodunk lassan a tavaszi szezonba, és idén is számíthatunk arra, hogy a kullancsok bizony nem mennek szabadságra. A hosszú hétvégén sokan indulunk neki az erdőknek, kirándulóhelyeknek, ezért jó, ha kellően felkészülünk a védekezésre.

Mivel a kullancsok által terjesztett két legismertebb és legveszélyesebb betegség, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) és a Lyme-kór, ezért jómagam mindkét gyermekemet idejében beoltattam.

Emellett minden kirándulás, nagyobb kiruccanás előtt igyekszünk odafigyelni az öltözködésükre és a kullancsok elleni védelemre is.

Ez mit jelent pontosan?

Zárt ruhát veszünk fel, és a nadrágszárat betűrjük a zokniba. Én szeretem a világos ruházatot, mert ezen mindig észrevettük, ha kullancs jelent meg rajta. Célszerű, hogy a cipő is zárt legyen: a nyitott szandál, papucs nem nyújt kellő védelmet.

Praktikus a fejbőrt is védeni vékony kendővel vagy sapkával, emellett kullancsriasztó szert is érdemes beszerezni.

Ha szívesebben használnál természetes alapanyagokból készült, de szintén hatékony kullancsriasztókat, akkor most megosztok veled pár ötletet.

illóolaj

Vizes bázisú illóolajos kullancsriasztó

Ezekre lesz szükséged:

egy kisebb pumpás flakon

egy kis pohár víz

10 csepp geránium olaj

5 csepp teafaolaj

2-3 csepp levendula olaj

2-3 csepp citromolaj

Ezek közül a legfontosabb a geránium és a teafaolaj, ezeket mindenképp tedd bele a keverékbe.

Töltsd meg a flakont vízzel, és csepegtesd bele az olajokat! Alaposan rázd össze! Kirándulás előtt a ruhádat és cipődet fújd be vele! Ha a szabadban piknikeztek, a plédre is fújjál belőle! Érdemes kétóránként megismételni a befújást.

Ha az illóolajokat vízzel kevered, nem kell aggódnod, nem fognak nyomot hagyni a ruhádon.

Természetesen készíthetsz olajos alapú permetszert is, ezeknek az az előnye, hogy hosszabb ideig lesznek hatásosak, kevesebbet kell fújni belőlük.

 Almaecetes illóolajos kullancsriasztó

Ezekre lesz szükséged:

50 ml bio almaecet

50 ml víz

20-40 csep geránium olaj

¼ teáskanálnyi folyékony szappan (segít jobban eloszlatni az olajat)

 Ez a változat talán annyival szerencsésebb, hogy először az almaecetbe csepegteted az olajat, ami így jobban el fog tudni keveredni a vizes alappal. Miután az olaj belekerült az almaecetbe, jöhet a folyékony szappan. Töltsd bele az almaecetes-olajos keverékbe, és várd meg, míg leülepedik, ekkor keverd el benne! Végül add a keverékhez a vizet, és alaposan rázd össze! Töltsd pumpás falkonba, és máris használatra kész.

Olajos alapú illóolajos kullancsriasztó

Két alapanyagra lesz szükséged:

50 ml jojoba olaj vagy olíva olaj

20-40 csepp geránium olaj

Csepegtesd a geránium olajat az alap olajodba, és tedd pumpás flakonba! Tartsd fénytől védett helyen!

Ha mégis…

A kirándulás után mindig átnézzük a gyerekeket alaposan, különösen a hajlatoknál, a hajas fejbőrön, fül mögött.

Ha kullancsot találsz, akkor a legfontosabb szempont, hogy ne nyomd össze a testét! Szintén kockázatos tanács a krémmel, olajjal, ecettel történő eltávolítás, vagy a gyufával történő kísérletezés.

A patikában vagy drogériákban, bioboltokban vásárolhatsz speciális csipeszt, amellyel közvetlenül  a bőrrel történő érintkezésnél próbáld meg leválasztani a kullancsot!

Egy anyukától kaptam azt a tanácsot, hogy, ha kullancscsípés érne bennünket, jegyezzük fel a naptárba az időpontját. Emellett ma már te is megbizonyosodhatsz róla, hogy nem történt-e fertőzés többféle gyors otthoni teszt segítségével.

(forrás: kullancsveszely.hu)

Facebook Comments