Kedvenc kincseim a nagymama stelázsijáról

Kedvenc kincseim a nagymama stelázsijáról

Kedvenc kincseim a nagymama stelázsijáról

Hálátlan dolog rendet teremteni két-háromgenerációnyi holmi között, márpedig a kényszer és legfőképp a helyhiány nagy úr. Mi pedig idén nyáron rettentően elszántak lettünk, hiszen nemcsak egy hatalmas spejz, hanem egy garázs is a padlótól a plafonig állt régi holmikkal. És a padlásról még szót sem ejtettem…

Hat éve már, hogy a férjem családjának ódon házába költöztünk, ahol korábban a szülei és nagyszülei éltek, és több évtized alatt felhalmozott emlékek, régi tárgyak sorakoztak szerteszéjjel.

Egy régi rajz a házról a 70-es évekből

Miután aprólékosan kiválogattuk az otthonunkba kerülő tárgyakat, egy fikarcnyival sem lett több helyünk, így aztán szépen rácsuktuk az ajtót a bútorokra, tányérokra és könyvekre. Hogy miért?

Őszinte leszek! El sem tudtam képzelni, mit kezdjek velük, de legfőképpen azt nem akartuk, hogy ezek a holmik a szemétben végezzék vagy vadidegenek kezébe kerüljenek.

Idén nyáron azonban nekiduráltam magam, és a közösségi felületeknek hála, egyre több tárgynak sikerült is – jelképes áron vagy ingyen – új tulajdonost találnom. Az új tulajdonosok mindannyian abból az alföldi kisvárosból származnak, ahol mi is élünk, és sokan személyesen is ismerték a nagyszülőket, szülőket.

Tudom, menthetetlenül szentimentalista vagyok, de jó érzés nyomonkövetni a tárgyak útját. Amikor pedig személyesen jönnek el a holmikért, sok-sok régi történetet, emléket osztanak meg velem.

Ezek közül mutatok most meg pár érdekes holmit:

Egy hatalmas káposztagyalu, amit az új tulaj fel fog újítani. A háttérben a spájzajtó, ahhonnan a kincsek előkerülnek.

Egy bonbonos tálka és olaj- vagy ecettartó, am immár egészen másképp mutat az új tulajdonos otthonában.

Ez a vajtartó is új életre kelt pár óra alatt, mihelyst átvette az új gazdája.

Facit számológép, amit 1957-1972 között gyártottak Svédországban. A férjem nagypapája könyvelőként dolgozott. Később elmesélték a helyi várostörténeti csoportunkban, hogy sokan használták akkoriban ezt a masinát a bérszámfejtők, de boltok leltározását követően a leltárívek kiszorzásához is alkalmazták. Egy retro kiállítás darabja lesz hamarosan.

Ráérős nyári délután és egy tea egy szemet gyönyörködtető Zsolnay csészéből

Üzen a múlt – a régi konyhaszekrény hátulján találtuk ezt a feljegyzést:

“Bejöttünk lakni a faluba 1965. október 30.”

A férjem nagyszülei a tanyájukról költöztek ide 56 éve.

Szinte érezni még a forrón aranyló húsleves illatát ezeken a csodaszép ibolyás Zsolnay tányérokon.

És végül: néha egészen meglepő dolgokra bukkanunk a régi holmik között. Ez itt egy fél pakli Fecske, aminek az ára – ahogy egy olvasómtól megtudtam – anno 4.40 volt.

Valamennyi kép a szerző tulajdona!

Kiemelt kép: Korom Márton és Tóth Erzsébet, a nagyszülők házasságkötése

Szerintem ez is érdekelni fog

Facebook Comments