Anya, távolodóban

Anya, távolodóban

Anya, távolodóban

Irtózatos lassúsággal vánszorognak a percek. Naná, hogy időpontra jöttem. Naná, hogy mégis egy órája nem jutok be. Közben jönnek-mennek az emberek, halk sustorgás, félelemmel szőtt gyereksírás hallatszódik.

De ezek ketten, a szembe székeken, ezek fenemód jól érzik magukat. Anya és lánya. Nevetgélnek.

Kezdetben csak illedelmesen, fojtottan, aztán egyre hangosabban. Néhányan rosszalló pillantást vetnek rájuk főleg az anyára , hisz neki mégis csak illene viselkednie, mások igyekeznek tudomást sem venni róluk.

Nem bírják abbahagyni morgok magamban, miközben magamra húzom az újságot zajvédőfal gyanánt. Hiába.

Az anya csapkodja térdét, és ez csak olaj a tűzre.

Hagyd már abba! Te vagy a nagyobb! Nem látod, hogy miattad nem bírom abbahagyni? kérdezi nevetve a kislány. 10 éves forma lehet. Szinte kacagástól fuldokolva könyörög a nőnek, hogy viselkedjék végre felnőttmódjára.

Gábor a régi pszichodráma vezetőm, aki egy sebész precizitásával boncol lelkeket , már játékba vinne engem és ezeket, itt ketten. Hogy megtudjuk, mégis mi is a feszengésem oka.

Hogy mi? Hát, Gáborom, az, hogy én már nem tudok vele nevetgélni. És nem tudok vele perlekedni a benne rakoncátlankodó gyerek miatt.

Pedig hidd el, Anya, nagyon szeretnék! És nem tudom, miért, de mindig az a rohadt nagy sárga szőnyeg jut eszembe, ha a nevetésed után kutatok. Az otromba sárga szőnyeg, ami minimum egy négyemberes monstrum- már, ami a kiporolását illeti. Mi azonban ketten időről időre nekigyűrkőztünk.

Feltekerni is valódi kínszenvedés volt, hát még lehurcolni az emeletről! És én a magam 10-12 évével csak arra tudtam gondolni, hogy essünk már túl rajta mihamarabb. Azon a délután is összetekertük, mint egy palacsintát, és épp emelni készültünk, amikor te váratlanul lerogytál a földre, és csak ennyit bírtál kinyögni:

Elfogyott az erőm. Nem megyek sehová!

Tessék? Én csak néztelek bambán, kezemben a szőnyeg végét markolászva, és erősködtem, hogy embereld meg végre magad, hisz te nem szoktál így viselkedni. Ha feladat van, azt meg kell csinálni!

Ősztől kora nyárig minden délután ott ültünk a szoba sarkában árválkodó íróasztalnál, és ki lettem kérdezve az összes másnapi tantárgyból. A szorosra font copfok, műanyag iskolaköpenyek, a hét órára beállított nagy konyhai óra számlapja, mind-mind a kötelességtudat útjelzői voltak.

Nálunk már augusztus 21-én elkezdődik a tanév harsogtuk húgommal minden nyári szünet végén, és cseppet sem lepődtünk meg azon, hogy te a fogadóórán a halmazelméletről faggattad a tanítót, mert nem értetted a számtan leckémet. Amikor beteg voltam, nem volt engedély egy nap lazsálásra sem. Ágyhoz jött a lecke, amit pótolni kellett.

Most meg lázadozol, és csökönyösen fekszel ezen az átkozott palacsintán. Megmakacsoltad magad. Basszus! És mindezek tetejébe pofátlanul jókedvű is vagy. Először csöndesen kuncogtál, aztán a kezed is összecsaptad, amint láttad, milyen piszkosul feszélyez ez a jókedv. Ez még jobban kihozott a béketűrésemből.

Kitartóan emelgettem a szőnyeg rám eső végét, és szívem szerint egy határozott mozdulattal legurítottalak volna róla. Esküszöm, úgy viselkedtél, mint egy vásott kölök. Jesszusom! Már ki is tekerted a szőnyeg egy részét, belefeküdtél, és kezed-lábad ütemesen rázkódott a jókedv súlya alatt. Ha ezt most látná valaki, el sem hinné, hogy az én anyám kalimpál a szőnyegrojtok között futott át a kínos gondolat a fejemen.

Mit csináljak, kiscicám? Belém bújt az ördög magyarázkodtál elfúló hangon.

Micsoda? Majd felrobbantam a dühtől, de a bensőm már riadót fújt, hogy kezdek gyengülni. Kitartó Don Quijote-i küzdelmem, hogy visszavarázsoljalak felnőtté, meg-megingott, éreztem, hogy menthetetlenül csiklandozza az orrom a nevetés. Már a cimpámon billegett a kitörő röhögés.

És ekkor mintha csak megérezted volna lerántottál magad mellé a szőnyegre, hangosan kacagtál. Nem bírtam tovább tartani magam, beszippantott a nevetés-ragály. Magunkra tekertük a szőnyeg utolsó métereit, és mint a palacsintába szuszakolt puding, meg-megremegtünk a vihogástól.

Sokáig dédelgettem magamban ezt a délutánt. És sok mást is.

Például Anyut, a rocksztár. Milyen megadóan tűrted, hogy tankcsapdás pulcsit és bakancsot húzzunk rád! Nagyokat nevettél magadon és groteszk szereléseden, pedig akkoriban már régóta saját démonaiddal viaskodtál. Szerettem ezt a képet is rólad. És még számtalan emléket. Az incselkedősöket,az együtt rosszalkodóakat, az összekacsintósakat, a vicces-odamondósakat, a fanyar humorosat.

Kipillantok az újság csücske mögül. A nevetgélés halkulóban van. A kislány feje belesimul anyja tenyerébe.

Jól van, no! Csak abbahagytad feddi meg kedvesen a nő. Az érzi persze, hogy nem komoly a korholás. A nevetéstől kifulladva, pihegve veszik a levegőt:

Anya, jót nevettünk nem?

Összehajtom az újságot, én következem.

Szerintem ez is érdekelni fog

Facebook Comments