Pocsék anyának tartanak, mert bolti kekszet vittem az oviba

Pocsék anyának tartanak, mert bolti kekszet vittem az oviba

Pocsék anyának tartanak, mert bolti kekszet vittem az oviba

A több száz táplálkozási trend, a kimondhatatlan nevű szuperélelmiszerek, az egyre erősebb ökotudatos szemlélet sőt még a Google-kereséseink is azt mutatják, hogy az egészséges életmódra törekvés egyre nagyobb teret hódít életünkben. Ezzel együtt a rajz-és filmiparban is meg-megjelennek ezek a csetlő-botló törekvések, de csak azért, hogy görbe tükröt tartsanak elénk.

Ahogy az alábbi humoros filmrészleteket összeállítottam nektek, az jutott eszembe, hogy tényleg sokszor mi nők vagyunk azok, akik szeretnénk némi változást hozni az étkezéseinkbe. Igaz, ezt nem mindig fogadja szívesen a család többi tagja.

Az asszony eltiltott a kedvenc kajáimtól

A Family Guy-ban Peter Griffin feleségét, Loist például megrettentik az amerikaiak elhízásáról szóló hírek, s mivel Peter is túlsúlyos, ezért úgy dönt, megreformálja a családi asztalra kerülő étkeket. Itt például quinoát tálal fel vacsorára:

Peter, a férj saját büfékocsival veszi fel a küzdelmet neje ellen, ám olyan mértékben elhízik, hogy végül kénytelen belátni: tényleg egészségesebben kell étkeznie.

Jóból is megárt a sok(k)

A feszültségeket persze gyakran épp a túlbuzgóság okozza. Marge Simpsonnak például kezdetben halvány lila gőze nincs arról, hogy manapság már nem trendi bolti kekszet és tejet uzsonnára felszolgálni. A napközis mamik közössége felháborodottan utasítja rendre, és közli, hogy addig nem megy vendégségbe hozzá, amíg nem változtat:

Hasonló problémákkal találja magát szembe Amy a Rossz anyák című filmben. Ő a végkimerülésig igyekszik tökéletes anyaként viselkedni, ám az iskola sütivásár szabályainak ismertetésekor valami elszakad benne.

Tapadásmentes, BpA-mentes

Manapság azonban nem elég a tányérra való alapanyagok kiválogatására ügyelni. Minden téren óvatosnak kell lennünk. Marge Simpson ugyan megtanul mindenmentes cukkinisüteményt készíteni, amibe egész éjjel szívószállal fújja a buborékokat, mert a sütikék maguktól nem kelnek meg; de mégis nagy hibát vét szegény a tepsi kiválasztásakor:

Az igazi kiközösítést a napközis mamik közösségéből azonban ebben a jelenetben fogja elszenvedni:

A BpA-t (Biszfenol A) egyébként polikarbonát műanyagok előállításához használják fel, és rengeteg  használati eszközben (pl. cumisüvegben, poharakban) megtalálható. A BpA-t számtalan egészségügyi problémával hozták már összefüggésbe az elmúlt években. A rajzfilmrészlet azt a közvélekedést figurázza ki, amely szerint ha a használati tárgyak alján háromszög jelölésben a PC felirat vagy a 7-es szám található, akkor biztosan tartalmaz BpA-t (Annak, azonban, hogy az egyes tárolóedények polikarbonát műanyagból készültek és így tartalmaznak-e BpA-t, nincs egyértelmű jelölése)(Forrás)

Hogy képtelenség ennyi mindenre figyelni? De akkor mit tegyünk, hogy ne okozzunk bajt magunknak, a gyerekeinknek? Marge Simpson szerint, aki végül belefárad a tökéletes szuperegészséges életmód utáni hajszába, a legegyszerűbb, ha “Mostantól csak a gyerekeknek adunk egészséges ételt!”

Vagy, kövessük Amy-t a Rossz anyákból, hagyjuk a kicseszett szabályokat és legyünk rossz anyák?

Szerinted?

Facebook Comments