5 jel, hogy hamis mosószert vásárolhattál

5 jel, hogy hamis mosószert vásárolhattál

5 jel, hogy hamis mosószert vásárolhattál

Vajon érdemes úgy spórolni, hogy lelkesen járjuk a bizonytalan eredetű termékekért az olcsó diszkontüzleteket és a piacokat? -morfondíroztam, miközben egy ismerősöm arról mesélt, hogy napok óta nem bír dolgozni a munkahelyén, mert folyamatosan viszket a bőre. Kiderült, hogy a felesége piacon vett egy márkásnak tűnő mosóport, és amióta ezt használják, az egész család bőrproblémákkal küszködik. Nem nehéz kitalálni, hogy hamisítványt sikerült kifogniuk.

Szomorú, de akár még a nagy áruházakban és bevásárlóközpontokban is igen nagy eséllyel találkozhatunk bizonytalan eredetű termékekkel, és a mosószereket előszeretettel hamisítják. 

Amikor pedig az ismeretségi körömben rákérdeztem, hogy jártak-e mások is így, kiderült, hogy nem is olyan ritka ez a dolog:

“Sajnos igen, ráadásul olyan allergiás lett rá a férjem és a fiam, hogy kb. 3 hónapba telt mire elmúltak a kiütéseik” mesélte egy többgyerekes édesanya, de olyan is akadt, aki egy ismert budapesti bevásárlóközpontban vásárolt be hamis mosóport:

“Folyékony márkás mosószert vettem, a fiam tele lett tőle apró kiütésekkel, míg a boltitól semmi baja nem volt korábban”

Gyakran csak akkor derül ki a turpisság, amikor egész egyszerűen a  mosószerünk nem hozza a korábbi hatékonyságát:

“Anyukám mosott piacon vásárolt mosógéllel, nem jöttek ki a foltok a ruhából. Az üzletben vásárolttól szép tiszták lettek a ruhák” 

Ezek a hamisítványok egyrészt azért roppant veszélyesek, mert az egészségre káros anyagokat is tartalmazhatnak, másrészt jó eséllyel vágják tönkre a ruháinkat és mosógépünket is. Igen nagy százalékban tartalmaznak ugyanis konyhasót és különféle festékanyagokat.

Mire érdemes figyelni mosószer vásárlásakor?

Gyanúsan olcsó

Ami túl szép, hogy igaz legyen, az többnyire nem is az! Ha a bolti át töredékéért juthatunk hozzá egy márkás mosószerhez, ott érdemes elgondolkodnunk, hogy vajon mit is vásárolunk.

Vizes

Ha mosógélt veszünk, az valóban gélállagú legyen és ne vizes. A sűrű állag mindenképpen fontos minőségi jellemző.

Gyanús csomagolás

Bár a profi hamisítók már erre is nagyon odafigyelnek, azért érdemes szemrevételezni a címkét. Az elmosódott címke, a szabálytalan vonalkód és címkefelhelyezés vagy gyártási hibás kupakok árulkodóak lehetnek.

Gyanús illat

A termékek illata sokszor nagyon árulkodó. Ha a megszokott intenzív, kellemes illat helyett valami szúrós, nagyon más illatot tapasztalunk, az gyanúra ad okot.  

Kisebb töltőtömeg

A termék súlyának egyeznie kell a csomagoláson megtalálható mennyiséggel. Ezt otthon is ellenőrizhetjük.

Végül, de nem utolsósorban, én mindenképpen arra biztatnálak, hogy merj új utakat keresni, és inkább válassz olyan termékeket, amelyek kevésbé terhelik meg a környezetedet, és számodra is biztonságosabbak!

Facebook Comments