Kijött az új ajánlás: tiltólistán a növényi italok

Kijött az új ajánlás: tiltólistán a növényi italok

Kijött az új ajánlás: tiltólistán a növényi italok

Ember legyen a talpán, aki gyermekekkel kapcsolatos táplálkozási javaslatokat tökéletes precizitással tudja követni, és kiforrott elképzelése van arról, hogy mi a helyes és mi a helytelen.

Akkor…

Amikor édesanyám velem volt várandós, védőnői előírásra szinte literszámra kellett innia a tejet, nehogy tönkremenjenek a fogai. Mire három hónapos lettem,  én is kénytelen voltam megismerkedni a tápszerrel, mert a szoptatást akkoriban nem igen támogatták, és az Oriza Triznyák sokkal menőbbnek számított az anyatejnél.

És persze ittuk a feles tejet, ami manapság abszolút nem javallott, főleg nem egy egy év alatti gyermeknek.

És most…

Néha elképedek, hogy egy olyan egyszerű kérdés, hogy “Mikor adhatok egy kiflicsücsköt a gyereknek?” milyen hihetetlen indulatokat generál szakmai és szülői körökben is.  De egyúttal érthető is az indulat, hiszen ezek az ajánlások úgy jönnek-mennek, mint a bárányfelhők az égen. A szülő meg vakarhatja a fejét, hogy melyiknek higgyen.

Nemrégiben napvilágot látott egy új ajánlás, amely kifejezetten az öt év alatti gyermekek folyadékfogyasztásával kapcsolatos, és a célja, hogy megelőzzék vele a krónikus betegségek kialakulását.

Fotó: pixabay.com

Amiben- azt gondoltam-  nem lehet vita, az az, hogy a víznek kell lennie a legfontosabb folyadéknak. Ezt az ajánlás is megerősíti. Aztán persze kiderült, hogy példának okáért egy babás vagy egy vegán csoportban már abban a kérdésben is óriási ellentétek alakulhatnak ki, hogy miylen legyen ez a víz pontosan (Babavíz? Csapvízet? Szűrt víz?)

Szintén egyet kell értenem a gyümölcslevek korlátozásával kapcsolatban. Felejtsük már el, hogy ezek az akár 13 g cukrot (/1 dl) tartalmazó italok jót tesznek a gyereknek. Ezeket  igen erős korlátokkal szabad csak adni a nekik, de jobb, ha inkább gyümölccsel helyettesítjük őket. Erről korábban született is egy posztom.

Itt az új ajánlás! Ennyi gyümölcslevet adhatunk a gyereknek

Továbbra is erősen ajánlják a szakértők – 1 éves kortól -a tej fogyasztását, amiből majdnem 500 ml bevitelét szorgalmazza az ajánlás 2-5 éves kor között. Nos, ezt hallva szinte biztos vagyok abban, hogy sok szülő felkapja a fejét és fejezi ki nemtetszését. Vagy egészségügyi okokból vagy szimplán csak a trendeket követve, sok szülő már nincs meggyőződve arról ugyanis, hogy a “Tej, élet, erő és egészség.”

Fotó: unsplash.com

Ami azonban a legnagyobb meglepetést okozhatja: tiltólistára kerültek a növényi italok. Ezek – bár rendkívül népszerűek a kisgyerekes szülők körében- sajnos nem helyettesítik az anyatejet vagy a csecsemőtápszert, és kizárólagos használatuk súlyos hiánybetegségekhez, alultápláltsághoz vezethet.Fontos kiemelni, hogy itt mindig a kizárólagosságon van a hangsúly.

Fotó: pixabay.com

Azt gondolom, hogy az ajánlás elsősorban arra szeretne rávilágítani, hogy  növényi tej kifejezés (amit egyébként hivatalosan nem is használhatunk már ezekre a termékekre) nem szabad, hogy elhitesse a szülőkkel, hogy az állati eredetű tejjel azonos tápértékű folyadékot jelent.

Az ajánlás pontos részleteit a Kiskanál Kommandó oldalán tudjátok megnézni ITT

Olyan, hogy mandulatej, nem létezik

Facebook Comments