Itt az új ajánlás! Ennyi gyümölcslevet adhatunk a gyereknek

Itt az új ajánlás! Ennyi gyümölcslevet adhatunk a gyereknek

Itt az új ajánlás! Ennyi gyümölcslevet adhatunk a gyereknek

Adjak- e gyümölcslevet a gyerekemnek? Ha igen, hány éves kortól? És vajon mennyit?

A gyümölcslevek az egészséges táplálkozásról alkotott elképzeléseinkben biztosan helyet kapnak. De vajon jogosan-e? A Pediatrics (Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia) legújabb ajánlása szerint az 1 év alatti babákat egyáltalán ne kínálgassuk gyümölcslével, és a későbbiekben is ügyeljünk arra, hogy a gyermek ne igyon nyakra főre ilyet.

Pedig a gyümölcs egészséges, nem? Amikor a babák hozzátáplálásáról van szó, akkor elsőként a zöldségek mellett a gyümölcsök azok, amelyeket megismertetünk a babákkal. Akkor mi  gond?

Amikor gyümölcslevet adunk a gyerekeknek, könnyen ringathatjuk magunkat abba a téveszmébe, hogy olyan, mintha gyümölcsöt adnánk neki. Pedig valójában nem pótoljuk a friss, egészséges, valódi gyümölcsöt ezekkel a termékekkel! A szakértők szerint az ezekben a levekben található cukor ráadásul könnyen fogszuvasodáshoz, túlzott fogyasztásuk pedig hasmenéshez, puffadáshoz és akár elhízáshoz is vezethet.

A tetszetős csomagolás, az “egészséges” jelző, a “hozzáadott cukor nélkül készült” felirat arra csábítja a szülőt, hogy ezeket a termékeket egészségesnek higgye és mindenféle kontroll nélkül beillessze a gyermek táplálkozásába.

Csak néhány adat arról, mennyi cukor is van ezekben a termékekben:  (random kiválasztott ismert, 100%-os levek):

100%-os rostos narancslé- 8.8 g/1 dl

100%-os alma-acerola -9.6 g/1 dl

100%-os szűrt almalé-9.7 g/1 dl

100%-os multivitamin- 10 g/1 dl

Tömören: ez rengeteg!

És vannak gyerekek, aki napi több dl-nyit kapnak ezekből a levekből.

Dr. Pölöskey Péter gyermekorvos Facebook-bejegyzésében arra figyelmeztet, hogy vissza kell térnünk azokhoz a szokásokhoz, amelyekről pont a gyümölcslevek szoktattak le minket és gyermekeinket:

  1. Igyunk vizet
  2. Együnk friss gyümölcsöt

Tisztázzuk végre! Mennyi gyümölcslevet ihat a gyerek?

Ha gyümölcslevet akarunk adni a gyermekünknek, akkor igyekezzünk frissen, mi magunk elkészíteni, illetve válasszuk a 100%-os gyümölcstartalommal bíró dobozos italokat. 12 hónapos kor alatt pedig inkább gyümölcspüré formájában adjuk a gyümölcsöket a gyermekeknek. Ha mégis gyümölcslevet adnánk neki, soha ne adjuk cumisüveggel. Kiskanállal, kis pohárkában kóstoltassuk vele.

Az arányokra vonatkozóan pedig a következő táblázatban kaphatunk iránymutatást:

 

+ 1 tipp: Gyakori gond, hogy a gyermek nem eszik, nem éhes. Amikor az orvos kikérdezi a szülőt, sokszor kiderül, hogy napközben gyakran iszik gyümölcslevet a gyermek, hiszen finom, édes és itatja magát. Ugyanakkor  ez bizony könnyen eltelítheti a  gyomrát, , ami miatt kevesebbet fog enni a főétkezésekből.

Ne feledjük! Ha a folyadékpótlásról gondolkodunk, 6 hónapos korik kizárólag az anyatej, ezt követően pedig mindig a víz legyen az első helyen!

 
 
Facebook Comments