Olyan, hogy mandulatej, nem létezik

Olyan, hogy mandulatej, nem létezik

Olyan, hogy mandulatej, nem létezik

A vegetáriánusok, tej-és laktózérzékenyek növényi eredetű italokkal, tejpótló porokkal, növényi eredetű krémekkel, sajtokkal, joghurtokkal igyekeznek pótolni a tej és egyéb tejtermékek hiányát.

És meglepően széles választék található a bioboltokban, reformélelmiszer üzletekben a tej és tejtermékek pótlására.

Rizs, zab, szója, mandula és kókusz, hajdina és kukorica, quinoa és chia…megannyi növény, amelyből tejpótló italok készülnek. De kaphatóak különféle növényi krémek a tejszín vagy tejföl pótlására, sőt a tejszínhabot sem kell nélkülöznie azoknak, akik nem fogyaszthatnak állati eredetű termékeket.

Ezeket a termékeket a hétköznapi szóhasználatban hajlamosak vagyunk tejként, tejfölként, vagy joghurtként aposztrofálni, így a mandulatej, szójajoghurt, vegán sajt szavak mára már beépültek a reformtáplálkozás szótárába. Persze ehhez a gyártók egy része is hozzájárult, amikor hasonló fantázianevekkel látta el termékeit.

De miért is ne tette volna?

Tiltja valamilyen jogszabály, hogy nem lehet mandulatejnek nevezni a mandulából készült tejpótló italt?

Magam is meglepődtem, amikor a napokban tudomásomra jutott, hogy igen.

Kizárólag tisztán állati eredetű termékek nevezhetők ugyanis tejterméknek és hozhatóak így kereskedelmi forgalomba az Európai Bíróság legfrissebb döntése szerint. Igazából már egy 2013-as uniós rendelkezés szabályozta ezt a kérdést. A rendelkezés szerint például tejnek csak a következőt lehet nevezni:

“A „tej” kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. (Forrás)

Tej, csak a tőgyváladék lehet.

Tisztán növényi termékek megnevezésére nem lehet tehát a sajt, vaj, tejföl vagy tej, joghurt kifejezéseket használni, hacsak ezek a bizonyos termékek nem szerepelnek a kivételeket felsoroló uniós jegyzékben.

Magyarországon például a következő termékek a kivételek, amelyek megnevezésében szerepelhetnek az ominózus megnevezések:

  • Gyümölcssajt (pl. birsalmasajt)
  • Disznósajt vagy hússajt vagy fejsajt
  • Haltej
  • Kakaóvaj
  • Kókusztej
  • Mogyoróvaj
  • Vajbab
  • Vajkörte

Ezek szerint tehát nálunk nyugodtan lehet a kókuszból készült italt kókusztejnek nevezni.

De mi áll pontosan e bírósági döntés mögött?

A bírósági döntés középpontjában a TofuTown német társaság állt, amely többek között, tofuvaj, növényi sajt, veggie-sajt, rizs habtejszín megjelölést alkalmaz termékeire, amelyek tisztán növényi eredetűek. Ez pedig sérti a tej és tejtermékek megjelölésére vonatkozó uniós szabályozást.

 A Verband Sozialer Wettbewerb német szövetség- amelynek célja többek között a tisztességtelen verseny elleni harc – emiatt indított eljárást a cég ellen.  A TofuTown ezzel szemben azzal védekezett, hogy a fogyasztói szokások és e termékek értelmezése sokat változott az elmúlt években. Ráadásul ők minden esetben hozzáillesztették a “vaj”, “sajt”, “tejszín” szavakhoz a növényi megnevezést is, ami egyértelművé tette a termékmegjelölést.

A Bíróságot azonban ez nem hatotta meg. Szerintük ugyanis törvényt sértett a cég, mert a termékek növényi eredetét magyarázó kiegészítések nem befolyásolják az alaptilalmat, miszerint a tej, vaj, sajt, joghurt és tejszín szavakat csak állati eredetű termékekre szabad alkalmazni.

Itt azonban álljunk csak meg egy pillanatra! Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon e négy évvel ezelőtti rendelkezés fog-e finomodni az elkövetkezendő években. A fogyasztói szokások ugyanis igencsak átalakulóban vannak. És nem az állati eredetű termékek irányába hat e változás.

Forrás: ITT , ITT és ITT

Mandulatej kép: Photo credit: AmazingAlmonds via Foter.com / CC BY

 

Facebook Comments