Hogy lesz így teljes értékű felnőtt a fiam?

Hogy lesz így teljes értékű felnőtt a fiam?

Hogy lesz így teljes értékű felnőtt a fiam?

Ma reggel egy megható üzenetet kaptam egy olvasómtól, akiről tudom, hogy nagyon hosszú utat tettek meg azért, hogy fiuk nyugodt, kiegyensúlyozott gyermekké válhasson. Számtalan iskolai kudarc, meg nem értettség, kényszerű, de semmit nem érő fejlesztések, intézményi kirekesztés, ami kísérte a családot éveken át. Magad uram, ha szolgád nincs! -bizonyára ismeritek ezt a mondást.  Ebben a történetben is elérkezett az a pont, amikor a szülőknek saját kezükbe kellett venniük a kisfiú oktatását:

“Van egy tanulási problémás, ADD-s, 14 éves nagyfiam, akivel már negyedik éve magántanulók vagyunk. Két településen is járt iskolába, de mindig kilógott a sorból, mert sem a kiválók közé, sem a csínytevők közé nem tartozott. Nem beszélgetett vele senki, mert rossz tanuló volt. Az első három év az iskolában, maga volt a pokol az egész család számára. Elég, ha csak annyit mondok, hogy a fiam tikkelni kezdett és szorongott az iskoláiban.

Stoppert tán ne adjunk az elsősnek az ebédhez?

Ezért kivettük a suliból, itthon tanulgattunk és építgettük, ápoltuk a lelkét. A legnagyobb örömünkre aztán idén a szülőfalunkban (a férjem és én is innen származunk) lelt barátokra, ahol jó megtalálta a helyét egy összeszokott társaságban. (Hozzáteszem, hogy sokszor dörgölték az orrunk alá a suliban, hogy gond lesz a szocializációjával). Mivel a nyáron sokat lehetett a dédinél, aki felügyelte, etette, mosott rá, így tudott a barátaival is időt tölteni. Ugyanakkor itthon is sokat foglalkozott kedvenc hobbijaival (tuningolás és autószerelés).

A kép csak illusztráció (Forrás: unsplash.com)
Rengeteget olvasott már a témával kapcsolatban és számtalan videót megnézett. Mert nagyon szeretett volna ő is tuningolni. Mivel nincs autója, amit tuningolhatna, ezért kitalálta, hogy egy nem működő fűnyírót fog kipofozni. Leültette, festegette, színátmenetesre festette a tolókart, lámpát csinált neki, rászerelt egy dobozt. Sokszor lemosta, szétszerelte, összerakta, egyszóval rengeteg időt töltött ezzel.

Aztán a napokban említette, hogy a szülőfalumban tuning találkozó lesz, és szeretné elvinni a fűnyírót. Én persze nagyon féltettem, hogy csalódás éri, és hogy ki fogják gúnyolni, de nem mondtam neki. Tegnap aztán elvittük a dédihez a fűnyírót, mi pedig hazajöttünk még este. Aztán jött a hír: a tuning találkozón a fiam fűnyírója kapta a különdíjat. Őszintén? Álmodni sem mertem, hogy értékelik egy 14 éves fiú munkáját, úgy hogy itthoni dolgokat szerelt rá és itthoni maradék festéket fújta rá.Mindezt az apja szavai, iránymutatásai alapján csinálta meg- számomra ez hihetetlen.
A kép csak illusztráció (Forrás: unsplash.com)

Mikor este hazaért a dédihez, felhívott, hogy elmesélje az egész napot. 
Kiderült, hogy délelőtt 11-kor elment otthonról, és este nyolcra ért haza. Étlen-szomjan volt egész nap, hiába hívta a dédije, hogy menjen haza enni, képtelen volt otthagyni a tuningtalálkozót. Miközben mesélte az élményeit, bőgtem a meghatottságtól.
A történetünkhöz hozzátartozik, hogy másfél-két éve kezdtem el aggódni amiatt, hogyan lesz így teljes értékű felnőtt a fiam, milyen munkát fog így találni és végezni? Róla tudni kell, hogy egy reggelizéshez is háromnegyed óráig terít, és megáll percekre, mert azon gondolkodik, mi hiányzik még. De olyan is előfordult, hogy  elindult fogat mosni, mikor azonban kiért a fürdőszobába, megmosta a kezét és visszajött. Pedig addigra már majdnem 12 éves volt a reggeli rutinunk, és mégsem boldogult ezzel az egyszerű feladattal.
 Nálunk igen gyakran előfordul az is, hogy a fiam mindenét elhagyja, most pedig összeszedetten koncentráltan eltervezte a szerelést, kihordta a szerszámokat hozzá, keresett festéket, alaposan lecsiszolta, ködölte a fogantyút és sorolhatnám. Hihetetlen mennyire összeszedett lett a nagyfiam.
Ha ez a gyerek iskolába járna, úgy össze volna törve, hogy nem mert volna mutatkozni nagyközönség előtt, mert félt volna a kigúnyolástól. Másrészt hobbija sem volna, mert mire felszabadulna a tanév után, már kezdődne is az iskola.
Most úgy érzem, megérte a befektetett idő és energia, amit a gyermekeinkre áldoztam. Mérhetetlenül hálás és boldog vagyok.
A történetünkhöz mindenképpen szeretném még hozzátenni, hogy sok tényező együttállása az, hogy ez így alakult. De nagyon sokat segített az is, hogy a fiam glutén-és tejmentes diétát követ, ami látványosan javított az állapotán” 
Facebook Comments