Íme a hamisított magyar lisztek listája

Íme a hamisított magyar lisztek listája

Íme a hamisított magyar lisztek listája

Évek óta hajtogatom az ismerőseimnek, hogy szálljanak már le végre a bio vonatról. Vannak ugyanis, akik megrögzötten hiszik, hogy minden, ami a kiskertből, kis manufaktúrából vagy Mari nénje konyhájából jött ki, az egészséges, természetes és bio. Nem hajlandóak mást, csakis a bio jelzéssel ellátott terméket vásárolni, mert nem akarják magukat az élelmiszeripar mérgezett termékeivel megbetegíteni. És sajnos készséggel elhiszik, hogy a bio terméket áruló cégek, magánszemélyek őszinte és tisztességes tagjai az élelmiszerpiacnak. Nos, sajnos nem mindig.

Ez egy rozmaring a kertemből. De nem bio! (Kép: saját)

Évek óta köztudott például egy agyonhájpolt dunántúli “bio” piacról, hogy nem feltétlenül bio termékeket árul. Amikor pedig ugyanazon a piacon megjelennek a televízióban reklámozott gagyi termékek, akkor még erősebb lesz az arra ténfergő, tátott szájú turista érzése: itt bizony ki akarják kotorni a pénztárcáját, és jobb, ha óvatos lesz.

Az óvatosság azért sem árt, mert elég hülyének kell lenni ahhoz, hogy ne sejtsük: az őstermelő asztalán nem feltétlenül a kiskertben megtermelt finomságok sorakoznak. És a bio, kézműves címke alatt rejtőző lekvárosüvegbe valójában a szomszéd T-betűs áruházláncból vásárolt lekvár van átkanalazva. Egyébként szó se róla! Ezek a cuccok baromi jól teljesítenek mostanság a termékteszteken, csak ugyebár se nem biok, se nem kézművesek, és töredékébe kerülnek, mint a felbiosított verzió.

S hogy mindezt miért írom le?

A Nébih szakemberei kissé szétnéztek a lisztpiacon, és bizony kiderült, hogy a reneszánszukat élő magyar tönkölyliszteket is hamisítják.

Az alábbi lisztekről derült ki, hogy nem azok, aminek látszanak, és a laboratóriumi vizsgálatok alapján 100% tönkölybúza liszt helyett kb. fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak (Figyelem! A poszt 2019. áprilisi információkat tartalmaz!):

  1. Biopont Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  2. Biopont Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  3. Vegabond Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  4. Vegabond Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  5. Eccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kg
  6. Eccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg

És a lista elején szomorúan láthatjuk, hogy bizony egy magyar bio termékcsoport is érintett. Mit is mondhatnék? Meglehetősen csalódott vagyok.

Borított a pékmester: “100 Ft-ért nincs jó liszt!”

A kínai ökogazdálkodásból származó szuperélelmiszereknek soha nem voltam híve, de legbelül próbáltam hinni, hogy legalább a magyar bio termékek valóban azok, mint aminek mondják magukat.

Naiv vagyok.

Ezekre figyelj, hogy ne vágjanak át a bio termékekkel!

Facebook Comments