Ezekre figyelj, hogy ne vágjanak át a bio termékekkel!

Ezekre figyelj, hogy ne vágjanak át a bio termékekkel!

Ezekre figyelj, hogy ne vágjanak át a bio termékekkel!

Sokan szkeptikusak a bio termékekkel kapcsolatban. Egyrészt nincsenek tisztában a bio fogalmával, amit gyakran mosnak össze a natúr szóval, másrészt arról is hiányos ismereteik vannak a vásárlóknak, hogy a bio termékek mögött igen szigorú minőségellenőrzés húzódik meg. 

Ami otthon terem, az már bio?

Szívesen nézelődök termelői piacokon, kézműves vásárokon, és sokszor meglepődve látom, hogy minden második termék bio. Vagy öko.

Aztán kiderül, hogy az – egyébként jó szándékú eladó – úgy véli, hogy attól, hogy a kis kertjében termett a cékla, vagy saját kezével készítette el a lekvárt, attól máris megérdemli a bio jelzőt.

Sajnos, nem.

A helyzet az, hogy csak akkor lehet használni a termékeiden a bio-öko megnevezést, csak akkor mehetsz biopiacra árulni, ha bio tanúsítvánnyal rendelkezel. Ezt persze nem adják ingyen.

A Tudatos Vásárlók honlapján a következőket olvashatod erről:

„A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják, a folyamatos ellenőrzések biztosítják a fogyasztó számára, hogy valóban ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, húst vagy belőlük készült terméket vásárol”.

Ahogy egy az Évkerék Ökotanya gazdasszonyától, Kiss-Kovács Orsolyától megtudtam, Magyarországon mindössze csak két szervezet jogosult arra, hogy ilyen tanúsítványt állítson ki (Romániában közel 30 ilyen szervezet van).

 Ez a két szervezet jogosult igazolni, hogy az adott termék megfelel az uniószerte egységes követelményrendszernek: az egyik a HU-ÖKO-02 jelet adó Hungária Öko Garancia Kft, míg a másik a HU-ÖKO-01 jelet adó Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft.

Orsi környezetgazdálkodási agrármérnöki diplomát szerzett,  férje, Laci pedig kertészmérnök. 7 hektáros balástyai tanyájukon (Évkerék Ökotanya) öko zöldségtermesztéssel foglalkoznak, de vannak gyümölcsfáik, homoktövis ültetvényük és persze állatokat is tartanak.  Különleges zöldségdoboz rendszerüknek – mely egy francia eredetű közösségi együttműködési forma- köszönhetően rengeteg családot látnak el folyamatosan friss, bio zöldségekkel. Gazdaságuk a Biokontrollal áll kapcsolatban.

De mit is jelent ez a gyakorlatban?

– Tanúsítványt akkor kaphatsz, ha egy hosszabb ellenőrzési, belépési procedúra után a gazdaságod letöltötte a szükséges átállási időt a hagyományos gazdálkodásról a bio gazdálkodásra (addig átállási gazdaságnak hívják, nem bio gazdaságnak) Ez minden kultúrában más és más idő (több évről beszélünk)- árulta el Orsi. Évente 1 személyes ellenőrzés van a gazdaságokban, ahol a kertet és a termelés adminisztrációját is ellenőrzik.

És hogy mi mindent ellenőriz a szervezet?

– A lényege az, hogy a magvetéstől a termésbetakarításig minden munka folyamat és minden a gazdaságba beszerzett anyag követhető legyen. Számlák, a vetőmagos zacskók, a kerti napló, a permetezési napló és a készletnyilvántartás- részletezte Orsi.

Tulajdonképpen az ellenőrző szerv bármikor kimehet  a kertedbe mintát venni, vagy  laborellenőrzésre. Amennyiben  valamelyik ellenőrzésen hibát találnak, különböző szintű szankciókat alkalmaznak: ez a  figyelmeztetéstől a kizárásig terjedhet.

A szabályok pedig szigorúak: a Biokontroll oldalán tájékozódva kiderül, hogy pontosan meg van határozva, milyen szereket használhatnak a növénytermesztésben. A növényeknek ezen felül szigorúan GMO (génmanipulációtól mentesnek) kell lenniük. A biogazdaságban, illetve egységben tilos ott nem alkalmazható anyagokat, eszközöket tárolni, viszont a biogazdaságban képződött trágyát, ennek hiányában nem iparszerű állattartásból származó trágyát lehet használni. 

Mikortól mondható tehát a poszt elején említett cékla bionak?

“A legalább három éve tiltott anyaggal nem kezelt területekről kíméletesen gyűjtött növények bioterméknek tekinthetők”-olvasható a Biokontroll oldalán.

Hasonlóan szigorú szabályok határozzák meg az öko állattartást, halgazdálkodást vagy méhészetet is.

De honnan láthatod, hogy bio terméket vásároltál?

Mindkét oldalon, egy tanúsítvány ellenőrző  segítségével  utánanézhetsz, hogy az adott gazdálkodó vagy cég  rendelkezik-e tanúsítvánnyal (a Hungária Ökogarancia tanúsítvány ellenőrzője ITT; a Biokontroll Hungária tanúsítvány ellenőrzője ITT), de arról is informálódhatsz, hogy kinek vonták vissza a tanúsítványát.

Ha bioboltban, reformélelmiszer üzletben vásárolsz terméket, akkor bio termékek esetében  az „Ellenőrizte: HU ÖKO-01 (Biokontroll)” jelzéssel illetve az “Ellenőrizte: HU-ÖKO-02 (Hungária Öko Garancia)” jelzéssel találod magad szembe a termék címkén illetve a bizonylaton.

Egy termék egyébként akkor érdemli ki a bio-öko tanúsítványt, ha a teljes szárazanyag tartalomra vetítve legalább 95%-a ökológiai összetevőkből származik.

De, képzeld! Vannak tanúsított bio étrend-kiegészítők és kozmetikai termékek is.

Nézzük a címkéket!

Milyen képet keress a termékeken?

981_W_200x160

hungaria_garanciar_[1]

Hogy még tovább fokozzam a kedélyeket: 2010 júliusa óta még egy jelöléssel találkozhatsz ezeken a termékeken:

logo

Ezt a kis csillagokból álló levélkét az Európai Unió tagállamai számára vezették be a termékjelöléseken, mégpedig azért, mert Európa-szerte millióféle jelöléssel és logóval találkozhatnak a vásárlók, csak épp nem tudják, melyik, mit jelöl. Ennek a logónak minden olyan csomagolt terméken szerepelnie kell, amelyet az EU-ban termeltek és megfelelnek a bioelőírásoknak. Ennek egyébként főként az import termékek esetében van jelentősége. 

Álljunk csak meg egy szóra!

Vannak ökológiai összetevőt tartalmazó élelmiszerek, ezek csak az összetevők felsorolásánál jelölhetők az ökológiaiak. Tehát: ha egy reformkekszeben van például cukor, tönkölyliszt* és szódabikarbóna, só, víz, aszalt áfonya, akkor  itt a csillaggal jelölt összetevőnél feltüntetik a csomagoláson, hogy a tönkölyliszt öko gazdálkodásból származik. De ettől nem lesz öko -bio a termék.

Remélem, hasznos volt ez a kis poszt, és te is tudatosabban fogsz már nézgelődni a termékek közt!

A fényképekért (melyek az Évkerék Ökotanyán készültek) és az információkért köszönet Kiss-Kovács Orsolyának!

Ha bepillantanál az Évkerék Ökotanya mindennapjaiba, kattints IDE!

Tovább információk a tanúsítványt kiadó szervezetekkel kapcsolatban:

http://www.biokontroll.hu/cms/

http://www.okogarancia.hu/

Facebook Comments