Borított a pékmester: “100 Ft-ért nincs jó liszt!”

Borított a pékmester: “100 Ft-ért nincs jó liszt!”

Borított a pékmester: “100 Ft-ért nincs jó liszt!”

Milyen a jó kenyér? Hol veszel kenyeret? Élesztővel vagy kovásszal készíted? Van kenyérsütőd?- csak néhány olyan kérdés, ami egyáltalán nem szokatlan immár az online térben sem. Egyre többen szeretnénk kitanulni a jó házi kenyérsütés titkát, és hihetelen népszerűségnek örvendenek azok az oldalak, amelyek kifejezetten a kenyérsütéssel foglalkoznak.

Újra szexi termék a kenyérliszt

De mire föl ez a nagy kenyérsütés láz? Mivel alapélelmiszerről van szó, amit napi szinten fogyasztunk, ezért fontos, hogy stabli, jó minőségű terméket tegyünk az asztalra. Az élesztőszagú, sótlan, felvágáskor lyukas és két perc alatt morzsálódó kenyér szerintem sokunknak okoz bosszúságot. A Magyar Élelmiszerkönyv ugyan 2016-ban már szabályozta, hogy a kenyér és péksütemények előállításakor milyen kritériumokat kell betartania a pékségeknek, de mindannyian tudjuk, hogy nem olyan nehéz átkeresztelni a kenyérenk kinéző terméket valami másra.

Albán pékség? Köszi, nem kérek kenyeret!

A jó kenyér alapja ugyanakkor kétségtelenül a jó minőségű búza. Bevallom, én sokáig abban a hiszemben éltem, hogy Magyarországon ezzel nincs gond, és alapvetően elégedettek lehetünk a búzafajták minőségével. Aztán az elmúlt évek lisztvizsgálatai szép lassan rádöbbentettek, hogy az üzletek polcain sajnos sok ócska minőségű termék is megfordul.

A kép csak illusztráció! (a szerző tulajdona)

“Ma Magyarországon búzák és lisztek ügyében el kell kezdeni mítoszokat rombolni”- kezdi 2015-ös videójában Király Roland, hagyományőrző pékmester, aki csak a napokban hozta nyilvánosságra ezt a felvételt. 

A videóban többek között meglepő információkat hallhattok a magyarországi búzafajtákról, néhány bevizsgált liszt minőségéről és arról, hogy mit viszünk haza, ha a nagyon olcsó lisztet emeljük le a polcról.

Érdemes meghallgatni!

Facebook Comments