Konyhás vagyok, és ez a kaja minősíthetetlen!

Konyhás vagyok, és ez a kaja minősíthetetlen!

Konyhás vagyok, és ez a kaja minősíthetetlen!

Magyarországon minden második gyermek menzás, és egy átlagos iskolás gyerkőc energiabevitelének 35-65 százalékát a suliban fogyasztja el. Nem mindegy tehát, hogy milyen minőségű étkezést biztosítunk gyermekeinknek, ugye?
A köztudatban csak menzareformként emlegetett rendelet bevezetése előtt már több alkalommal felmérték a közétkeztetés helyzetét, és az eredmények meglehetősen lehangolóak voltak. Kiderült, hogy  az óvodai és iskolai étkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felelt meg az egészséges táplálkozás irányelveinek. Emiatt aztán szükségessé vált, hogy több évnyi előkészítő munkát követően a közétkeztetésre vonatkozóan is pontos és egyértelmű szabályokat fogalmazzon meg a jogalkotó.
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet   2015. január 1-jén lépett hatályba, és 2015. szeptember 1-jétől alkalmazandó.
Felszólaltam szülőin!
Egy ismerős anyuka arról mesélt a napokban hogy a szülői értekezleten szóvá tette, hogy igencsak rossz minőségű ételt tesznek a gyerekek elé az óvodában. Aztán mesélt még ez-azt. Többek között, hogy a nagy menzás reform után is maradt a párizsi-virsli túltengés, a rántott mirelit sajt, kétes alapanyagú tejitalok, de a legmeredekebb fogás mégiscsak a reszelt sárgarépa Hamlettel. Őszintén? Melyikünk enne ilyesmit szívesen egy uzsonnára?
Érdekesség, hogy bár a rendelet előírja a zöldség-gyümölcs biztosítását a kisdedeknek, náluk pl. akkor van gyümölcs, ha a szülő beviszi az oviba. Egyébiránt a gyümölcsnapok szokása (vagyis, hogy a szülők dobják össze a gyümölcsöt a gyerkőcöknek) a legtöbb oviban manapság is él és virul. És bár a rendelet azt is világosan rögzíti, hogy az étkezések között csak víz adható a gyermekeknek, ebben az oviban orrán-száján folyik a szörp, hiszen a szülők lelkesen viszik be az oviba, nehogy vizet kelljen szürcsölnie szegény piciknek. Nem is kommentelem.

Stoppert tán ne adjunk az elsősnek az ebédhez?

De mit mondanak a szülők?
Blogom Facebook oldalán szavazásra bocsájtottam a kérdést, hogy milyennek látjátok a közétkeztetést a reform óta. A válaszolók fele szerint az ételek rosszabbak, mint a reform előtt, míg pont ugyanennyien állították, hogy javult a közétkeztetés.
Íme néhány vélemény:
Nálunk (budapesti kerület) minden állami köznevelési intézmény ugyanonnan kapja az ételt, nem az egyes intézmények nyitottságán múlik hogy mit esznek a gyerekek. A menü kint van, annak alapján teljesen rendben van az étkeztetés, a reform előttről nincs infóm, de az utóbbi években a kiírt menü változatos, ízletesnek ígérkező. Szerepelnek benne reformköretek, pékáruk, sok zöldség gyümölcs, de ugyebár egyetlen egyet sem kóstoltam soha. Az én gyermekeim meg mindent megesznek. (Eszter)

Időnként hazahozzuk az iskolai kaját (a betegség első napján, amikor már nem tudjuk lemondani), és ilyenkor bizony saját szemünkkel láthatjuk a minőséget. Vegyes a kép. (Anikó)

Nekem már felnőttek a gyerekeim, de két  kislány unokám jár oviba. Tudnék mesélni. Chilis bab ebédre, ami erős volt az óvónőnek is; bab leves, babfőzelékkel; vagy nokedli csirke pörkölttel, de a hús iszonyat büdös volt, nem adták oda a gyerekeknek, jobb híján lekvárt tettek a nokedlire. (Beatrix)

Kép: Pixabay

A husi sokszor mócsingos, a tízórai meg az uzsi egyhangú, és általában egy fél szelet kenyér, amit kevesellnek. Zöldség és gyümölcs kb. 2 3 típus van, amit váltogatnak. Felvágottban se nagy a választék. Innivaló gyümölcstea vagy tej, aminek sokszor panaszkodik az ízére. Igaz a fejpénzből nem biztos, hogy többet ki lehet hozni, de azért azt nem hiszem, hogy mondjuk ne lehetne néha valami újat is betenni a klasszikus paradicsom, paprika, lilahagyma-kombó helyére. Szóval olyan, hogy jó, sose lesz. De azért igazából a reform úgy látszik, inkább a sózás csökkentése volt, több és változatosabb recept alig került bele. (Zsuzsi)

Mit mondanak a konyhán dolgozók?

Én általános iskola konyhán dolgozom, mint tálaló. Az ételek változatossága és minősége szerintem vállalhatatlan. Emiatt egyre kevesebben is fizetnek be. Mellesleg pont emiatt fog az igazgató nemsokára bent ebédelni, hogy tesztelje, valóban ennyire rossz-e a menü. Hogy milyen volt régen a menza, azt nem tudom, de ennél rosszabb aligha. És a szülők hiába olvassák el az étlapot, hiszen ott fantázianevek vannak kiírva, de valójában a legtöbb étel szinte ugyanaz (ragu, tokány, vadas, pörkölt stb.).  Ezek ugyanis mind ugyanúgy néznek ki, és ízre is majdnem ugyanazok. A levesek – ha nem krémleves vagy paradicsom leves -, akkor ugyanazok: csontleves,húsleves,zöldségleves,galuskaleves. Ugyanaz a fagyasztott zöldségkeverék van az összesben. (Barbara)

Kép: Pixabay

Mint bölcsiben dolgozó, szerencsére azt írhatom: hogy az ételek nálunk szerintem nagyon jók. Van például bulgur, köles, hal rendszeresen. Mondjuk szerintem rengeteg függ a várostól/ önkormányzattól és az intézmény élelmezés vezetőjétől (mert biz’ az Ő felelőssége megrendelni az étel(mennyiségeket). Jaj igen, a jó szakács sem hátrány. (Zsuzsi)

Én pozitív változásokat látok. Igaz, hogy nincs még ilyen korú gyerekem de a férjem bölcsinek főz, és régen általános iskolásoknak főzött. Próbáljak bevinni a reform gabonát az étkezésbe (hajdina,köles, bulgur, kuszkusz). Minden nap van gyümölcs helyi termelőtől. De pl. a múltkor egy anyuka, aki hazahordja az ebédet panaszkodott, mert a paradicsomos káposzta nem volt elég édes. Nem lehet mindenkinek a szájízére tenni. Szerintem sokszor a mentalitással is baj van (pl. amikor nem engedik meg hogy a bolognaira cukrot szórjanak). (Kornélia)

Úgy tűnik tehát, igen vegyes a kép a menzareformot követően is, és nagyon sok múlik azon, milyen céggel köt szerződést az adott intézmény.

Meséljetek! Nálatok mi újság menza-fronton?

(Nyitókép: pexels.com)

Facebook Comments