Neked mi volt a kedvenc ételed 40 éve?

Neked mi volt a kedvenc ételed 40 éve?

Neked mi volt a kedvenc ételed 40 éve?

Ha visszatekerem 30-40 évvel gondolatban az idő kerekét, először a menza jut eszembe. Emlékszem, ahogy az  iskolában még nem teljesen HACCP-kompatibilis konyhában készült a grízes tészta, a káposztafőzelék öklömnyi húskockákkal, a paradicsomleves betűtésztával, a lekváros bukta (amiben kerestük a lekvárt) és a spenót tojással.

Libasorban vittük a háromszögformájú alumínium tálcákat a nejlonabroszos asztalokra az üzemi menzán és később a kolesz menzáján is. A kétes tisztaságú kanalakat és villákat mindig átdörgöltük szalvétával, amit akkurátusan felvagdaltak a konyhás nénik a spórolás jegyében; és műanyag bögréből szürcsöltük az ivólevet.

Eszembe jutnak azok a rettenetes alumínium ételhordók, amiben anyuék munkahelyéről hoztuk el néha az ebédet, és a kis ebédjegyek, amiket folyton elveszítettünk.

A korabeli propaganda szerint állítólag igen jókat ettünk. Mert a szocializmus bőséggel terített asztalt valamennyiünknek. Állítólag.

Mivel a lakásravalóra 30-40 évet kellett volna spórolni, így  jobb híján sokan azt is megették az asztalnál. A nyáresti vasárnapokhoz nálunk a Balaton sör is hozzátartozott. Ebből apu csak a világos üvegeset engedte megvenni, mert abban láthattuk, ha esetleg valami nem belevalót is beletöltöttek a sörgyárban.

Szerencsére, fagylaltból “bőséges” volt mindig a kínálat. A csoki-vanília-puncs mellett már kuriózum volt a banán. Igaz, ez még mutatóban sem látott banánt. Mert nem volt.

https://ezegychopper.cafeblog.hu/2018/09/26/de-hova-tunt-a-sarvari-termal-kristaly/

Emlékszem, a mi kisvárosunkban 2.50 volt gyerekkoromban egy gombóc belőle, de vasárnap mignon, sarokház vagy krémes is kisírható volt mellé. 50 filléresekkel feltankolva tekertünk a Kemping kerékpárjainkkal a bisztróba az utcában lakó gyerekekkel.

És ettünk, ahol csak lehetett. Alig gurult ki a vonat az állomásról, már zizegtek a papírba csomagolt kolbászok, rántott húsos szendvicsek és fasírtok. A strandra is képesek voltunk bődületes mennyiségű kajával érkezni, mert még bele sem csobbantunk a cseppet sem vízforgatásos és korántsem feszített víztükrű, törött csempével borított medencékbe, máris nyaggatuk anyánkat, hogy éhen halunk.  

És még mit ettünk? Akkoriban nem ch-csökkentet és  paleo termékeke reklámjai jöttek szembe velünk, hanem Jóska, Pista és a véres hurka.

No, meg a tőtött káposzta, csigaleves, túrós palacsinta, kirántott husi…és neked mi volt a kedvenced akkoriban?

Nézd meg, az Ez egy chopper, édes élő adását, ami erről a témáról szól:

Facebook Comments