E-szám Paramamik, kíméljetek!

E-szám Paramamik, kíméljetek!

E-szám Paramamik, kíméljetek!

Azt hiszem, nincs kétség afelől, hogy manapság óriási tévhitek, mítoszok lengik körbe az E-számokat. Tetszik, nem tetszik, az élelmiszer-adalékanyagok  szinte kikerülhetetlen elemei lettek az élelmiszergyártásnak. Ezeket az anyagokat önmagukban élelmiszerként általában nem fogyasztjuk, a gyártók viszont kis mennyiségben, az élelmiszerhez adva – egy-egy bizonyos cél érdekében – gyakran alkalmazák a termékekben.

Rák, cukorbetegség, viselkedészavar, epilepszia, magas vérnyomás…lassan nincs már olyan betegség, amit ne hoztak volna összefüggésbe az E-számokkal.

Mostanság épp az E-mentes Korszakot éljük, amikor egy valamit magára adó anyuka és feleség kerüli az E-számokat, mint a pestist. Nos, ez sokaknak persze óriási biznisz!

Milliárdos üzlet az E-szám-para

Bizony, bizony, van aki egyenesen az E-szám őrületre építette fel milliárdos üzletét Amerikában. Food Babe történetét már én is bemutattam a blogon. Ő például meg volt arról győződve, hogy vakbélgyulladása írható az adalékanyagok számlájára.

A csaj, aki térdre kényszerítette a Starbucksot is

Nálunk is van már magyar követője az E-mentes mozgalomnak: Tóth Gábor (BioGabi) élelmiszeripari mérnök, akit Balázsék reggeli showműsorának köszönhetően ismert meg az ország, és aki E-mentes övezet címmel dobta piacra könyvét. Azóta E-mentes övezet néven Facebook csoportot is indított.

A tévhitek eloszlatását azok a neten keringő listák sem segítik, amelyek téves információkkal ijesztgetik az élelmiszeripar ellen beoltott, egészségtudatos anyukákat, akik számára egy termék legfontosabb hívószava az E-mentes felirat lett.

Kamu körlevél riogatja az anyukákat

Persze a termékek gyártói ügyesen meg is lovagolják az aktuális trendet. A zsírmentes, cukormenets, gluténmentes piacon az E-mentes termékek is egyre nagyobb helyet követelnek maguknak.

Vízbül veszi ki…a mit is?

Amúgy tök vicces, ha egy kicsit végiggondoljátok, hogy szívatnak bennünket az élelmiszergyártók. Az elmúlt évtizedkben szépen bepasszírozták a szükséges(?) E-ket a termékeikbe, majd büszkén hirdetni kezdték, hogy ugyanezeket ki is vették belőlük. Így lettek E-mentesek és egészségesek ugyanazok a cuccok. Könyörgöm, akkor akkor minek voltak bennük?

Bocsánat a párhuzamért, de erről mindig a klasszikus pelenka-evolúció jut eszembe. Még az én korosztályom is úgy nőtt fel, hogy mosható pelenkát használtak a szüleink. Aztán hirtelen berobbant a szuper eldobható pelenka, minden elfoglalt háziasszony álma, amivel véget értek az éjszakába nyúló pelenkafőzések és vasalások. Hurrá! 

A papírpelenka történet új fejezetében előrukkoltak a gyártók a külön a fiúknak és külön a lányoknak gyártott pelenkákkal. Hiszen másféleképp pisilünk, és hát akkor a pelus is más kell, hogy legyen. Nagyszerű.

Legvégül pedig újra felfedezték spanyolviaszt: az uniszex pelenkát, csak hogy ne kelljen bajlódnunk azzal, hogy állandóan azt figyeljük a pelusok csomagolásán, hogy fiúknak vagy lányoknak valót vettünk-e.

És most hol tartunk 2018-ban? Elindult a moshatópelenka őrület.

No, hasonló bolyongást vélek néha felfedezni az élelmiszeripar útvesztőiben is. Mi, fogyasztók pedig boldogan megyünk a gyártóval a hülyeség útjain.

Szóval mi a baj az E-számokkal?

Nyugodjon meg mindenki, semmi! A hiedelemmel ellentétben nem minden E-szám mesterséges, és a szabályok értelmében a gyártók akkor használhatják ezeket, ha ez technológiailag indokolt és más módon nem helyettesíthető. A kisebbek miatt sem kell aggódni, ugyanis nem használhatók adalékanyagok a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszerekben, kivéve ha a rendelet erről kifejezetten rendelkezik. 

Fotó: Fortepan 1981. (Gábor László)

Az adalékanyagok biztonságos felhasználására vonatkozó követelményrendszert nemzetközi szervek dolgozták ki ,és ellenőrzött rendszerben felügyelik.  

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyre több ember érzékenyen reagál bizonyos adalékanyagokra, számukra nagyon fontos, hogy alaposan tanulmányozzák a termékek leírásait.

Természetesen jómagam is a természetes alapanyagokat részesítem előnyben, és igyekszem minél jobban visszaszorítani azokat a termékeket, amelyek többféle ipari feldolgozáson estek át, és néha már nyomokban sem hasonlítanak arra, amiből készültek.

Nézd meg, mit eszel!

Ha szeretnéd pontosan tudni, mi van a boltban vásárolt termékekben, akkor szerencsére gyorsan utána tudsz te is nézni.

A Nébih oldalán találsz egy klassz E-szám keresőt, amibe csak be kell írnod a keresett adalékanyagot, és máris olvashatod, mi van az adott termékben!

E-szám kereső ITT

Facebook Comments