Tisztázzuk végre! A pirítós tényleg kevésbé hizlal?

Tisztázzuk végre! A pirítós tényleg kevésbé hizlal?

Tisztázzuk végre! A pirítós tényleg kevésbé hizlal?

Számtalan, egyszerűnek tűnő diétás mintaétrend kering az interneten. Állítólag mindegyikkel gyorsan, könnyen, szenvedés nélkül lehet lefogyni, és nem is igen kell túlvariálni az fogyasztandó élelmiszereket. Tojás, kávé, grépfrút, egy kis zöld saláta.

És az elmaradhatatlan örök klasszikus, a pirítós.

A szegedi klinika fogyókúrás tanácsokkal hülyítene?

Én pedig komolyan kérdem: ki és mikor találta ki azt, hogy a pirítós jobb, mint a sima kenyér?

Mitől lenne vajon jobb? Pirítva kevésbé hizlal? Esetleg elillan belőle a szénhidrát és sikítva menekül belőle a glutén? Milyen anyagok vesznek ki belőle sütés hatására?

Ismeritek a klasszikus beugratós kérdést, hogy melyik nehezebb: 1 kg toll vagy 1 kg fém ?
És akkor rögvest tegyük is fel a még tutibb 1 millió forintos kérdést: melyikben van több kalória, 10 dkg kenyérben vagy 10 dkg szárított kenyérben?

A fogyókúrás mintaétrendeket rágcsáló örök diétázók most azonnal rávágják, hogy a pirítósban. Holott ez tévedés!

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a pirítós tápanyagértéke megegyezik a friss kenyérével, és ugyanúgy hizlal is. Kétségtelenül gyomorkímélőbb, és a pirítás hatására  veszít is a súlyából, de mindössze ennyi.

A fehér kenyér se simán, se pirítva nem jó választás, ha diétázol: glikémiás indexe mindkettőnek magas, vagyis a vércukorszintedet mindkét verzió meg fogja dobni.

A tények:

Ha ellenállhatatlan vágyat érzel a pirítós iránt, akkor inkább válassz teljes kiőrlésű kenyeret, és ezt pirítsd meg! Mivel ennek rosttartalma magasabb a fehér kenyérénél, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, és miután megetted, követően hosszabb ideig tartó teltségérzetet ad. Emiatt pedig lassabban fogsz megéhezni.

Ma már számtalan szénhidrát csökkentett lisztkeveréket is választhatsz, amelyekből akár te magad is elkészítheted a pékárut-

Bónuszként itt egy klassz videó arról, melyik pékáru, mennyi kalóriát és szénhidrátot tartalmaz:

További olvasnivaló a blogról

Facebook Comments