Egészségesnek hitt szokások, amelyektől mégis hízol

Egészségesnek hitt szokások, amelyektől mégis hízol

Egészségesnek hitt szokások, amelyektől mégis hízol

Egészségesen étkezem, mégis hízok!-hallom a magukat egészségtudatosnak definiáló emberektől. Amikor az illető aztán kifejti, hogy mit is jelent számára az egészséges táplálkozás, hamar kibukik, hogy valójában cseppet sem egészséges szokásoknak hódol. Pedig jó irányba keresgél, csak hát ismerjük a mondást: A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.

Összeszedtem néhány ilyen egészségesnek hitt szokást, amelyek rossz irányba vihetik el táplálkozásunkat.

Sok gyümölcslevet iszom!

Minden nap együnk 3-5 adagnyi zöldséget és gyümölcsöt! – szól az egészséges táplálkozásról szóló ajánlás. Ez persze nem mindig kivitelezhető, ezért aztán sokan aztán úgy oldják meg, hogy nyakra-főre isszák a boltban vásárolható gyümölcsleveket.

Amikor a II-es típusú cukorbetegségem miatt 160 g-os diétát tartottam, akkor világosodtam meg én magam is: ezek a levek irdatlan mennyiségű cukrot tartalmaznak. A kereskedelmi forgalomba kerülő gyümölcslevek többnyire rostoktól és értékes tápanyagoktól megfosztott cukros löttyök. Egy átlagos 100%-os gyümölcslé egy deciliterében simán megvan akár 10 g cukor is (vagy még több), ami két teáskanálnyi mennyiségnek felel meg.

Így jobban teszed, ha a zöldség-gyümölcsfogyasztásodba nem számítod bele a gyümölcslevek fogyasztását, és napi 1.5 dl-nél többet nem iszol ezekből, ha csak nem akarod, hogy a vércukorszinted az egekbe emelkedjék.

Ha ragaszkodsz a levekhez, inkább te magad készítsd el ezeket, de ne használj 3-4 alapanyagnál többet, és inkább a zöldségeket részesítsd előnyben!

A legjobb azonban, ha mind a zöldségeket, mind a gyümölcsöket nyersen fogyasztod el. A gyümölcsfogyasztásodat pedig legyen visszafogottabb!

Egy egészségesebb élet blogjában például találsz egy remek listát arról, hogy mely gyümölcsöket érdemes előnyben részesítened!

De hát én gluténmentesen táplálkozom!

A gluténmentes táplálkozás egyre nagyobb teret hódít. Mondhatni, trendi lett. Míg néhány éve vért izzadtunk, hogy a vevőket ellássuk gluténmentes alapanyagokkal, ma már olyan széles a kínálat, hogy alig győzzük kapkodni a fejünket és nem mindig bírunk lépést tartani az új gyártókkal és termékekkel. Ráadásul a gluténmentes sokak fejében az egészséges szinonimájává is vált. Ami gluténmentes, attól biztosan nem fogok hízni- gondolják sokan. 

Egy kedves vevőm egy ideig azzal vitt az őrületbe, hogy mit gondolok arról, hogy ő belevágjon-e egy pár hetes gluténmentes diétába. Mert attól biztosan fogyna.

Valójában azonban az, hogy egy termék gluténmentes, cseppet sem jelenti azt, hogy egészséges is. Sőt! A gluténmentes termékek nem feltétlenül illeszkednek bele egy fogyókúrás étrendbe sem.

Egyszerűen csak olvasd el, böngészd át a termék alapanyagait és ez alapján mérlegelj, ne a gluténmentes címke legyen a csali a kosaradnak.

Szakértők szerint a gluténmentes diétának egyébként is csak egy esetben van létjogosultsága: azoknak az embereknek az életében, akiknek komoly egészségügyi indokaik van erre (pl. igazoltan gluténérzékenyek). Ha ezzel kapcsolatban szeretnél hasznos információkat olvasni, akkor javaslom figyelmedbe az Allergia és életmód blogot, ahol a gluténmentes táplálkozásról találsz valóban hasznos információkat.

Csak alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztok!

Egy közepes zsírtartalmú étkezés (amelyben csínján bánunk a telített és transzzsírokkal) valóban jó hatással lehet az egészségünkre. Az élelmiszergyártók persze mágikus hívószóként rakják rá termékeik címkéjére az “alacsony zsírtartalmú” jelzős szerkezetet, amire ugranak is az egészséges életmódra törekvők. Ezek a termékek azonban nem feltétlenül egészségesek. Sokszor ugyanis az alacsony zsírtartalmú ételek például kirívóan magas cukortartalommal párosulnak. Így már cseppet sem préselhető bele a diétádba, ugye?

Ez esetben is az a legjobb, ha kerülöd az iparilag előállított és feldolgozott termékeket és te magad választasz egészséges alternatívát! (pl. egy kis maréknyi mandulát görög joghurttal vagy néhány teljes kiőrlésű kekszet némi hummusszal)

Facebook Comments