Lehet, hogy a korral jár, de egyre ritkábban használom a mikrohullámú sütőt. Ha őszinte vagyok magamhoz, még nem ijesztettek halálra a lépten-nyomon olvasható, hallható hírek a mikrózás veszélyeiről, a rákkeltő és egyéb hatásokról. Egyszerűen csak idegenkedem a dologtól, és jobban kedvelem a hagyományos gáztűzhelyen történő melegítést. Vannak akik szerint egyszerű spirituális magyarázata van ennek a beállítódásnak: tudat alatt is inkább az élő tűzhöz, élő lánghoz társítjuk az ételkészítést, ami energiát ad ételeinknek is.
Ha emlékeztek rá, egy időben szaladgált az online világban a tanmese a mikróban forralt vízben kicsírázni képtelen magvakról, amit egy csomóan emprikus úton meg is cáfoltak iziben.
Az ezotéria helyett azonban maradjunk a száraz tényeknél!
Remélhetőleg ma már az emberek többsége tisztában van azzal, hogy csak olyan edényt dobunk mosogatógépbe és mikrohullámú sütőbe, amelyek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy bírják ezeket a modern eszközöket.
Kevesen tudják azonban, hogy “Microwave-safe”, vagyis mikrohullámú sütőbe tehető felirat mindössze csak annyit garantál használójának, hogy az edény egyben jön ki a gépből: nem olvad meg, és semmiféle metamorfózison nem fog átmenni. Hőállóság szempontjából az 5-ös kóddal ellátott polipropilén (PP) edények a legbiztonságosabbak, ezek biztosan nem olvadnak, repednek meg hő hatására.
Azt viszont semmi és senki nem garantálja, hogy a műanyag edényből, amiben a család ebédjét felmelegíted, ne oldódna ki olyan anyag, ami veszélyezteti az egészségeteket.
Érdemes tehát mindig az edény aljára kukkantani, hogy azon milyen szám is szerepel.
Ezeket jobb, ha kerüljük:
- 3-as
- 6-os
- 7-es
számmal jelölt műanyagok.
Hasonlóképp kerüljük a festékkel vagy fémmel ellátott csomagolásokat és a PVC alapanyagú műanyagokat (3-as jelölés). Ez utóbbiakból készülnek sokszor az ételkiszállító cégek mikrózható ételeinek lefóliázott csomagolásai.
Ha műanyag edényeket keresünk, nézzük meg, hogy a gyártó garantálja-e a BPA-mentességet!
-
- Ha bizonytalan vagy, inkább üveg-vagy kerámiaedényben melegítsd meg az ételt.
- Ne melegíts az ételkiszállító cégek dobozaiban, joghurtos és margarinos poharakban és tégelyekben, üdítős-vizes flakonokban!
- A karcos, régi, sérült műanyag edényeket dobd ki!
- Ne melegíts semmit műanyag zacskókban!
Fontos kiegészítés Anikótól, A napfény illata blog szerzőjétől, aki munkájából adódóan foglalkozott ezzel a témával:
“Az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkező anyagokra és tárgyakra szigorú előírások vonatkoznak mind a felhasznált alapanyagokra, mind pedig az anyagok kioldására (migráció) vonatkozóan. Ezért mindig olyan csomagolóanyagot és edényt használjunk, ami bevizsgált és csak arra és úgy használjuk, amire azt gyártották”. (Forrás)