11 apró trükk, hogy 2017-ben valóban új ember lehess

11 apró trükk, hogy 2017-ben valóban új ember lehess

11 apró trükk, hogy 2017-ben valóban új ember lehess

Kezdődik? Már bűvölöd a mérleget?

Az utóbbi napokban megrohantak az azonnal és gyorsan fogyni akaró hölgyek, akik csalódottan veszik tudomásul, hogy -mily fájdalom – energiabefektetés és meló nélkül a várt súlycsökkenés sem fog megindulni.

Adok néhány praktikus ötletet, amivel te is sikeresebben vághatsz bele az életmódváltásba!

1. Vizes bemelegítés

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, milyen fontos szerepe van a kiegyensúlyozott folyadékfogyasztásnak. És a folyadék alatt nem a gyümölcsleveket, üdítőket, energiaitalokat értem, hanem elsősorban a vizet, ásvány vizet és jó minőségű teát.

Saját magamon is tapasztalom, mennyire meg tud borulni egy napom, ha nem figyelek arra, hogy mindig legyen a kezem ügyénél egy-egy pohár innivaló: a fejfájás, szédülés, rossz közérzet mellett a szervezetedet is gyakran becsapja a szomjúság és kerget bele felesleges étkezésekbe vagy nassolásokba.

A megfelelő folyadékbevitel az emésztést is gördülékenyebbé teszi, míg a közvetlenül az étkezés előtt elfogyasztott 1-2 pohár víz akár az éhségérzetet is csökkentheti, ami hosszú távon a súlyodra is jó hatással lesz.

viz

2. Reggelizz!

Talán különösnek tűnik, hogy újra és újra felmerül a reggelizés fontossága, de sajnos úgy tűnik, erre van a legkevésbé időnk. Pedig a reggeli szabotálása azt üzeni a testednek, hogy kapcsoljon éhező üzemmódba: mivel tartalékolni akarja az energiát, ezért  az anyagcseréd lelassul (Ugye nem ezt akartad?) másrészt szervezeted megnöveli az inzulinválaszt is. A következő étkezéskor vércukorszinted megemelkedik, ám rövidesen mégis azt érzed, hogy éhes vagy.

Fontos tehát, hogy mindenképp szánj időt a reggelizésre, ha hosszú távon szeretnéd az egészséges óvni!

reggeli

3. Ne vacsorázz túl sokat!

Az lenne az ideális, ha nem estére tartogatnád a nap legkiadósabb étkezését. Egy 2013-as, 20 héten át tartó vizsgálatban, melyben 400 személy étkezését kontrollálták, azt vették észre, hogy akik későn álltak neki kiadós vacsorájuknak, azok nehezebben adták le plusz kilóikat, mint azok, akik korábban étkeztek. Ráadásul azok, akik későn étkeztek,  hajlamosak voltak megfeledkezni a reggelijükről is.

vacsora

4. Felejtsd el a cukros üdítőket!

Amennyiben valóban csökkenteni szeretnéd a bevitt kalóriát, akkor annak egyik igen hatékony módja, ha az egyébként teljesen felesleges cukrokkal és színezékekkel felturbózott üdítőket hanyagolod.

Ha érdekel, hogy a legnépszerűbb üdítőitalok mennyi cukrot tartalmaznak, akkor less bele ebbe a táblázatba!

ital

 5. Desszert helyett gyümölcsöt!

Ha hiányzik a desszert, szívesen ennél édességet, iktasd be a gyümölcsöket étrendedbe! Válaszd az alacsony cukortartalmú gyümölcsöket (pl. áfonya, szeder, málna, eper, avokádó, sárgadinnye)!

Gyümölcsturmixok, chia puding gyümölcsökkel, gyümölccsel töltött palacsinta, sült alma fahéjjal, gyümölcssaláta, saját készítésű gyümölcsös joghurt- számtalan variációban kerülhetnek a tányérodra.

foodiesfeed-com_healthy-smoothie-ingredients

 

6. Ropi helyett zöldségropogóst!

Chips, ropi és mindenféle rágcsálnivaló helyett csapj le a zöldségekre!  Céklából, zellerből, csicsókából remek csipszeket gyárthatsz otthon.

Vágj össze sárgarépa és uborka hasábokat tízóraira, és kutyulj  mártogatóst hozzá: guacamolét vagy hummuszt.

Ebben a videómban megmutatom, hogy készül a csicsóka chips:

7. Kerüld a szénsavas, sós, puffasztó ételeket!

Válassz lédús zöldségeket és gyümölcsöket, sótlan magvakat, gyógyteákat, és nem kell a puffadás, hasi diszkomfortérzés miatt aggódnod.

mag

8. Magyar ember evés közben nem beszél. És jól teszi!

Fiatal koromban ki nem állhattam ezt a nép bölcsességet, pedig érdemes elmerengeni rajta. Ahogy menetelni kezdtem a középkorúságom felé, egyre nagyobb jelentőséget kap az életemben a nyugodt étkezés. Természetesen ilyenkor beszélgetünk a gyerekekkel és egymással, de kerüljük a zavaró tényezőket, az újságolvasást, a telefont, a tévét. Ezeknek nincs helye étkezés közben!

A nyugodt étkezés biztosítja azt, hogy az ételre koncentráljunk, minden falatot jól megrágjunk, így jobban el tudjuk kerülni a túlevést is. 

Apropó: észrevetted, hogy tévézés közben mindig több falat csúszik le?

9550209522_581c435a2b_z

9. Nem mellékes: az alvás

Nemrégiben sportorvosi kivizsgáláson voltam, és dr. Matusovics Andrea doktornőtől igen érdekes dolgot hallottam. Amennyiben 8 órányi alvás helyett csak 6 órát bírsz aludni 15 napon át, akkora szív-és érrendszeri állóképességed 11%-kal csökken, ami már a teljesítményedet is jelentősen rontja. És ne hidd, hogy csak a futásodon és kedven hobbi sportodon fogod ezt érezni.

Ahhoz, hogy újra a régi legyél, ez esetben újabb két hétre van szükséged.

Sajnos a fáradtság az étkezéseidet is drasztikusan átalakítja. Ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk többet enni, mint amennyire a szervezetünknek valójában szüksége van.

Tested és lelked egészsége szempontjából tehát nagyon fontos a kielégítő, nyugodt alvás.

497736998_7b692c5a3f_z

10. Minden nap fél óra: tévézéssel vagy mozgással töltöd?

Napi fél óra mozgás már elegendő ahhoz, hogy a szív-és érrendszeredet kellően karban tartsd, és a súlyodat is kontrolláld. Mi lenne, ha ezt a fél órát elvennéd 2017-ben a tévézéstől?

Fél óra kocogás, szobakerékpár, tempós séta, otthoni torna, közösségi kirándulás, úszás, tollas, teremfoci.

viri
A szerző, aki a futást választotta. Itt épp az Eged-hegyen.

11. Ne a mérleget bűvöld!

Az életmódváltásod ne azzal teljen, hogy minden nap reményvesztetten állsz rá a mérlegre, és morogva veszed tudomásul, hogy nem sikerült eleget fogynod. A negatív hozzáállás, a türelmetlenség és reményvesztettség nem segíti a céljaid elérését.

Apró célkitűzések, minden napos apró örömök- szerintem ezek a legfontosabb pillérei a változásnak.

Én először fél kanállal kevesebb cukrot tettem két hétig a reggeli kávémba, aztán lecseréltem eritritre. Kezdetben fele olyan vastag kenyeret szeltem vacsorára hetekig, később elkezdtem félbarna, majd még később barna kenyeret enni. Ma már ebből is keveset fogyasztok.

Nem kell rohanni, csak érezd, hogy te tartod a kezedben a gyeplőt, és kitartó munkával képes vagy bármire!

Sok sikert kívánok!

 

 

Facebook Comments