Ezekben a műanyag edényekben ne mikrózz!

Ezekben a műanyag edényekben ne mikrózz!

Ezekben a műanyag edényekben ne mikrózz!

Lehet, hogy a korral jár, de egyre ritkábban használom a mikrohullámú sütőt. Ha őszinte vagyok magamhoz, még nem ijesztettek halálra a lépten-nyomon olvasható, hallható hírek a mikrózás veszélyeiről, a rákkeltő és egyéb hatásokról. Egyszerűen csak idegenkedem a dologtól, és jobban kedvelem a hagyományos gáztűzhelyen történő melegítést. Vannak akik szerint egyszerű spirituális magyarázata van ennek a beállítódásnak: tudat alatt is inkább az élő tűzhöz, élő lánghoz társítjuk az ételkészítést, ami energiát ad ételeinknek is.

Ha emlékeztek rá, egy időben szaladgált az online világban a tanmese a mikróban forralt vízben kicsírázni képtelen magvakról, amit egy csomóan emprikus úton meg is cáfoltak iziben.

Az ezotéria helyett azonban maradjunk a száraz tényeknél!

Remélhetőleg ma már az emberek többsége tisztában van azzal, hogy csak olyan edényt dobunk mosogatógépbe és mikrohullámú sütőbe, amelyek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy bírják ezeket a modern eszközöket.

Kevesen tudják azonban, hogy “Microwave-safe”, vagyis mikrohullámú sütőbe tehető felirat mindössze csak annyit garantál használójának, hogy az edény egyben jön ki a gépből: nem olvad meg, és semmiféle metamorfózison nem fog átmenni. Hőállóság szempontjából az 5-ös kóddal ellátott polipropilén (PP) edények a legbiztonságosabbak, ezek biztosan nem olvadnak, repednek meg hő hatására.

Azt viszont semmi és senki nem garantálja, hogy a műanyag edényből, amiben a család ebédjét felmelegíted, ne oldódna ki olyan anyag, ami veszélyezteti az egészségeteket.

Érdemes tehát mindig az edény aljára kukkantani, hogy azon milyen szám is szerepel.

Ezeket jobb, ha kerüljük:

  • 3-as
  • 6-os
  • 7-es

számmal jelölt műanyagok.

Akik rendeltek már ételszállító cégektől, azok találkoztak már az ún. habtálcákkal. Jó tudni, hogy ezekben sem biztonságos megmelegíteni a rendelt ételt!  

Hasonlóképp kerüljük a festékkel vagy fémmel ellátott csomagolásokat és a PVC alapanyagú műanyagokat (3-as jelölés). Ez utóbbiakból készülnek sokszor az ételkiszállító cégek mikrózható ételeinek lefóliázott csomagolásai.

Ha műanyag edényeket keresünk, nézzük meg, hogy a gyártó garantálja-e a BPA-mentességet!

Néhány praktikus tipp a mikrózáshoz:
    • Ha bizonytalan vagy, inkább  üveg-vagy kerámiaedényben  melegítsd meg az ételt.
    • Ne melegíts az ételkiszállító cégek dobozaiban, joghurtos és margarinos poharakban és tégelyekben, üdítős-vizes flakonokban!
    • A karcos, régi, sérült műanyag edényeket dobd ki!
    • Ne melegíts semmit műanyag zacskókban!

Fontos kiegészítés Anikótól, A napfény illata blog szerzőjétől, aki munkájából adódóan foglalkozott ezzel a témával:

“Az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkező anyagokra és tárgyakra szigorú előírások vonatkoznak mind a felhasznált alapanyagokra, mind pedig az anyagok kioldására (migráció) vonatkozóan. Ezért mindig olyan csomagolóanyagot és edényt használjunk, ami bevizsgált és csak arra és úgy használjuk, amire azt gyártották”. (Forrás)

Forrás ITT és ITTés ITT

Facebook Comments