Gyerekek! Akinek a legjobban sikerül a dolgozata, az ülhet a radiátor mellé!

Gyerekek! Akinek a legjobban sikerül a dolgozata, az ülhet a radiátor mellé!

Gyerekek! Akinek a legjobban sikerül a dolgozata, az ülhet a radiátor mellé!

Talán már olvastátok azt a rezsicsökkentés csökkentésével szárba szökkent viccet, ami szerint a tanár azt mondja a diákoknak, hogy:

Akinek a legjobban sikerül a dolgozata, az ülhet a radiátor mellé.

Mit tudunk tenni? Kínunkban már röhögünk.

Közben a gimnazista lányom, aki vaságyastól 54 kg, már bizony arról panaszkodik, hogy kissé mintha fázna a sulijában. A régi, korszerűtlen, eleve nehezen felfűthető épületekben jelenleg is 19-20 fok között ingadozik a hőmérséklet, ami 8-10 óra ülés közben már nem komfortos. Ráadásul most még kifejezetten baráti a kinti hőmérséklet, így csak sejtéseink vannak róla, hogy a hideg őszi és téli hónapok beálltával, milyen lesz egy 18 fok körüli teremben tanórákat látogatni.

Érdekes azt is megfigyelni, hogy a közösségi média felületeken, időnként milyen elementáris gyűlölettel reagálnak az idősebb korosztály tagjai, amikor szóba kerül a középiskolák fűtése.

Az általános narratíva szerint a tizenévesek végre majd felöltöznek normálisan, elfelejtik a szaggatott nadrágokat és rövid haspólókat. És egyébként is az egész tinibagázs csak egy ingyenélő, nihilista banda, aki energiaitalt vedel és Elf Bart szív, és hozzászokott a szaunaélményhez odahaza, de majd most megtanulja végre, mi a magyarok úristene…

Bevallom, én még annak a korosztálynak a tagja vagyok, aki vigyázó szemét világ életében a gáz-, villany-, és vízórára vetette. Évek óta 20-21 fok van itthon, így a gyerekeimnek nem volt lehetőségük megtapasztalni azt a szaunaélményt, amiről állítólag most kénytelenek lesznek lemondani.

Ugyanakkor – mivel régóta home office-ban dolgozom – azt is tudom, hogy tartósan 20 fok alatt már cseppet sem komfortos az ülőmunka hosszútávon, 18 fokban pedig a szék és az íróasztal lapja is “süt” a hidegtől.

Mivel készíthetjük fel a gyerekeket a megváltozott körülményekre?

Mi egyelőre a következőket tervezzük:

  1. Még jobban odafigyel a réteges öltözködésre (harisnya a nadrág alá, trikó, vékony hosszúujjú felső, meleg pulcsi), meleg gyapjúzokni
  2. Vékony, ujjatlan kesztyűt kap az órai munkához.
  3. Kis termoszban meleg teát is visz magával a suliba.
  4. Az iskolai szekrényben székpárna is lesz, amit vihet magával az órára.
  5. Napi 3000 NE D-vitamint kap minden nap (ezt a háziorvos is felírhatja, ez esetben 8-900 Ft körül kaptok 100 szemes kiszerelést)

Tudom, hogy szülőként hajlamosak vagyunk túlfélteni őket, de azért ne essünk át a ló túloldalára se! Ne borítsuk rájuk az összes keserűségünket, ne démonizáljuk ezt a korosztályt!

Nekik is szükségük van a figyelmünkre, szeretetünkre és gondoskodásunkra, és arra, hogy egészséges környezetben tanulhassanak.

Facebook Comments