A bankautomatákat takarítják, ugye?

A bankautomatákat takarítják, ugye?

A bankautomatákat takarítják, ugye?

Fertőtlenítőszerben úszunk egész nap-mondja az uram, aki az egészségügyben dolgozik, és már álmában is maszkokat, kézfertőtlenítő készülékeket és űrhajós ruhákat vizionalizál. De nem csak ő…

A vírus sokadik hullámán evickélve immár minden valamirevaló cég is igyekszik megnyugtatni a klienseit, vásárlóit, ügyfeleit, hogy nála odafigyelnek a tisztaságra, mert folyamatos a kosarak, kilincsek, kapaszkodók és illemhelyiségek fertőtlenítése, és nagyüzemben megy az ózongenerátor éjjel-nappal.

De mi a helyzet a bankautomatákkal?

Nemrégiben egy ismerősöm vetette fel a Facebook oldalán, hogy vajon a bankautomatákat kik és miként szokták fertőtleníteni. Mellékelt a kérdés mellé két további képet is, aminek láttán valóban felmerül a kérdés bennem, hogy vajon parancsba adhatja valaki, hogy ezeket a masinákat tilos takarítani?

Mutatom a képeket:

Azt hiszem, kiválóan látszódik, hogy a kosz több rétegben gyűlt már össze a gombokon és a résekben, és ha ne adj’Isten egy régész feltárásba kezdene, még akár további leleteket is ki tudna kaparni alóla.

Én is futottam egy kört néhány automatánál, és bizony egészen megdöbbentő kép fogadott. El is küldtem egy héttel ezelőtt egy érdeklődő emailt néhány nagyobb banknak, amelyre néhány válasz már be is futott.

Bankok-automaták-fertőtlenítés

A CIB Bank válaszlevele szerint a fióki ATM-eket napi rendszerességgel takarítja és fertőtleníti, míg a külső ATM-jeik tisztán tartását külső partnerek bevonásával biztosítja.

Az OTP Bank kifejezetten részletes választ küldött:

“A fiókokban elhelyezett ATM-ek felületének fertőtlenítését – billentyűzet, érintőfelület, nyomógombok fertőtlenítőkendős letörlése  – a napi takarításon felül, folyamatosan végzi a bank. A nem fióki, egyéb külső helyszíneken található ATM-ek esetében a fiókiakhoz képest ritkábbak a takarítások, de szükség esetén plusz tisztítást is végzünk. Ennek ellenére számolni kell Ügyfeleinknek azzal, hogy sok esetben tisztítás után 1-2 nappal ugyanúgy néz ki a gép, mert a gépek alapvetően az utcán, vagy legalábbis a külső környezeti hatásoknak jelentősen kitéve vannak elhelyezve.  

Az OTP Bank régóta törekszik arra, hogy ügyfelei készpénz helyett inkább kártyájukat, sőt mobiltelefonjukat használják fizetésre. A vírushelyzet ilyen szempontból pozitívan hatott, felgyorsította ezt a folyamatot. 

A koronavírus miatt kialakult helyzetben, javasoljuk ügyfeleinknek az elektronikus csatornák használatát (internetbank, mobilbank) pénzügyeik intézéséhez és csekkjeik befizetéséhez, illetve a készpénzfelvétel helyett, javasoljuk, hogy használják bankkártyájukat vagy mobiltelefonjukat vásárlásaikhoz”.

Az Erste Bank már konstruktívabbnak bizonyult, mert azt javasolta, hogy amennyiben a későbbiekben koszosnak találom az automatát, úgy az ATM-en feltüntetett telefonszámon vagy e-mail üzenetben a konkrét ATM helyének megnevezésével jelezzem a problémát.

A K&H Bank visszajelzése szerint külső partnerrel végezteti az automaták tisztítását. A nevezett cégtől még nem érkezett visszajelzés, mint ahogy a Raiffeisen Banktól és a Takarékbanktól sem.

Így állunk tehát. Én azért azt javaslom, hogy – takarítás ide vagy oda -, ezekben a vérzivataros időkben készüljünk fel a pénzkivételre is, ha mással nem, akkor némi kézfertőtlenítő használatával.

Szerintem ez is érdekelni fog

Ha nem szeretnél lemaradni következő posztomról, csatlakozz Facebook oldalamhoz!

Facebook Comments