Mivel mosott Sisi fogat?

Mivel mosott Sisi fogat?

Mivel mosott Sisi fogat?

1853 nyarán Zsófia főhercegnő meghívja húgát, Ludovikát és két unokahúgát Bad Ischlbe, a híres fürdővárosba, ahol a császári család együtt tölti a nyarat. Nem titkolt szándéka az, hogy fia, Ferenc József, végre személyesen is találkozhassék kiszemeltjével, Ilonával, akit Zsófia feleségnek és császárnénak választott. A történet folytatását szerintem te is ismered. Ferenc József első látásra beleszeretett Erzsébetbe, aki a herceg tiszteletére rendezett születésnapi bálon mindenkit elbűvölt szépségével. Másnap már el is dőlt sorsa…

Lenne itt valami…

Zsófia másik húgának, Mária szász hercegnőnek írt levelében arról számolt be, hogy egyenesen lenyűgözőnek találta unokahúgát, akiben mindössze egyetlen apró hibát vélt felfedezni: sárgák a fogai. Ludovika azonban megígérte neki, hogy Sisi nagyobb gondot fog fordítani eztán a fogmosásra.

Erzsébet egyébként – az udvari pletyka szerint – olyannyira szégyellte rossz fogazatát, hogy kerülte a társaságot, és szinte csukott szájjal beszélt, de legalábbis legyezővel takarta el azt. Mindezt egyesek legendás édesszájúságával, míg mások a sok dohányzással magyaráztak. Ez utóbbiról állítólag még a hintóban utazva sem tudott lemondani.

Valójában azonban, Sisi, aki nagyon sokat adott a megjelenésére és a higiéniára is, a fogaira is odafigyelt. A bécsi Sisi Múzeumban megtekinthetőek azok a fogászati eszközök, amelyeket fogainak ápolására használt, mint ahogy az is kiderül, hogy saját fogorvosa is volt, akit rendszeresen látogatott.

De mivel mos fogat egy császárné?

A 19. század végére a Monarchia legnépszerűbb márkája a Kalodont fogkrém volt, ami mindenképpen kellemesebb alternatívát jelentett a szappanos vagy iszapolt krétával végzett fogmosásnál, vagy a sima szájöblítésnél, amit ekkoriban javasoltak a nőknek.

A káliumot, glicerint, magnéziumot valamint orvosi szappant tartalmazó fogrémet mentollal és fahéjolajjal ízesítették, és kék festéket adtak hozzá, hogy optikailag jobban fehérítse a fogakat.

A Kalodont fogkrém gyártója az osztrák F. A. Sargs Sohn & Co. volt, amely 1887- óta uralta a monarchiában a tubusos fogpaszta piacát.

Kalodont fogkrém

Tulajdonos/jogkezelő:

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Azt persze nem tudjuk, hogy Sisi használta-e a Kalodontot. Az mindenesetre biztos, hogy a fogkrém gyártója azzal reklámozta termékét, hogy a császárné is ezzel mos fogat.

Fortepan 1917. Adományozó: Berecz

Felhasznált irodalom:

Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve. Park Könyvkiadó.2019.
Cristina Morató: Elátkozott királynők. Holnap Kiadó. 2018.

Kiemelt kép: Erzsébet (1837-1898) császárné fényképe-Emil Rabending

Ha nem szeretnél lemaradni következő posztomról, csatlakozz Facebook oldalamhoz te is!

Facebook Comments