Mi a csodának rakják a fogkrémeket dobozba?

Mi a csodának rakják a fogkrémeket dobozba?

Mi a csodának rakják a fogkrémeket dobozba?

Fluoridos vagy épp szigorúan fluoridmentes, érzékeny fogúaknak és hófehér mosolyra vágyóknak, mentolmentes és homeopátia kompatibilis, dohányosoknak és gyógynövény őrülteknek…belegondoltál már, hogy fogkrémekből is mennyifélét vásárolhatunk a drogériákban?

És azon elgondolkodtál már, hogy mi a csodának  kell dobozba rakni a fogkrémeket?

Őszintén! Amikor dobozos fogkrémet veszel, mi az első? Kiszeded a dobozból, és elhajítod a felesleges csomagolóanyagot. Akkor mégis minek költenek erre a gyártók?

Nyilván, mert jól mutatnak a hófehér polcokon a színes dobozkák, amelyek magukon hordozzák a márka ismertetőjegyeit és azokat a hívószavakat, amelyek a kosárba csábítják majd őket. Emellett tájékoztatnak a termékről (bár szerintem erre elegendő lenne egy a tubusra ragasztott címke is) és némiképp védik magát a terméket is. Állítólag csak az Egyesült Államokban évi 900 millió dobozt fejtenek le a vásárlók a fogkrémekről, és dobják ki a szemetesbe.

Egy hónap alatt hízott Michelin babává ez a pasas

Kíváncsiságból megnéztem, hogy egy ismert fogkrémmárka Magyarországon milyen formában dobja piacra a fogkrémeit. Ennek a márkának 28 termékéről kaptam információt az oldalukon, és ebből mindössze 4 terméknek nincs papírdoboza. Nem túl jó arány.

Izlandon viszont igen hatékonyan orvosolták a felesleges papírdobozok dolgát: a szigetországban kapható fogkrémek 90%-a ugyanis papírdoboz nélkül kerül forgalomba.

A fotó a szerző tulajdona

S hogy miként változtathatunk a helyzeten?

Egy Alain nevű fickó petíciót indított a felesleges fogkrémes dobozok gyártása ellen, és Facebook valamint You Tube videóban kampányol az ügy mellett.

Alain mindenkit arra biztat, hogy csak doboz nélküli fogkrémet vásároljon, ossza meg ezt a videót ismerőseivel, és taggeljen be olyan embereket a videók alá, akik a fogkrémgyártással foglalkoznak vagy az ország vezetésében dolgoznak.

Persze azért arról is szót kell ejtenünk, hogy a papírdobozoknál talán jóval nagyobb gondot okoznak maguk a kiürült, műanyag tubusok. Mit lehet ezekkel kezdeni?

Mivel ezeket igen körülményes technológiával lehet csak megtisztítani, így jóval körülményesebb az újrahasznosítás. A Colgate és a TerraCycle mindenesetre már belefogott egy újrahasznosítási programba, aminek keretén belül nemcsak a kiürült fogkrémes tubusokat, hanem a műanyag fogkeféket is újra fel lehet majd használni.

Facebook Comments