Egy hónap alatt hízott Michelin babává ez a pasas

Egy hónap alatt hízott Michelin babává ez a pasas

Egy hónap alatt hízott Michelin babává ez a pasas

Rob Greenfield környezetvédelmi aktivista olyan pasas, aki mindig valamilyen meghökkentő dologgal hívja fel magára a figyelmet. Kétszer bejárta már Amerikát bambusz kerékpárján, miközben csak azt evett, amit honfitársai kihajítottak a szemetesbe. Igyekeztem nyomon követni a vele történteket, és mindig megdöbbentem, hogy milyen jó minőségű, gyakorlatilag tökéletes zöldségek és gyümölcsök, előre csomagolt hibátlan termékek landoltak a nagyáruházak konténereiben. Amiből aztán Rob könnyedén megoldotta az étkezését.

Legutóbbi performansza is látványosra sikeredett. Tavaly ősszel ugyanis úgy döntött, hogy szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy mennyi szemetet dobunk ki nap mint nap. Ennek pedig csak egyetlen látványos módja lehet, ha nem dobja ki azokat. Sőt! Kirakatba teszi őket.

Ezért aztán Rob, aki egy igazi minimalista, egy hónap erejéig úgy élt, mint az átlag amerikai. Minden nap bevásárolt, elfogadta a kezébe nyomott nejlonokat, táskákat és zacskókat, eljárt gyorsétterembe, a boltokban válogatás nélkül hajigálta a bevásárlókosárba az agyoncsomagolt termékeket.

A szemét pedig csak gyűlt és gyűlt. Ő azonban nem vált meg ezektől, hanem szorgalmasan viselt magán. Ehhez hatalmas nejlon tárolókat rögzített a testén, mint egy furcsa jelmez, és ide került  minden hulladék, amit termelt. Ebben a különös Michelin baba-jelmezben járta a várost, ült fel a metróra vagy épp ment el bevásárolni.

Rob – a performanszról készült összefoglaló kisfilmben – elárulta, hogy figyelt a higiéniára, így minden szemetet szagtalanított és kimosott, mielőtt magára aggatta volna.  És természetesen a wc papír is a wc lefolyóba került.

S hogy mindezt miért?

Mivel a szemeteinket hamar elnyelik a kukák és szeméttárolók, így nincs egy összképünk arról, mit is hagyunk magunk után minden nap. Az emberek eldobják a  szemetüket, és ezzel megszűnt létezni a felesleg- pedig ez nem így van. Jó lenne tudatában lenni annak, hogy micsoda terhet jelentünk a környezetünknek ezzel a mentalitással.

Pontosan mekkorát is?

Az aktivista számítása szerint egy átlag amerikai napi legalább 2 kg-nyi szemetet termel. Ez havi 60 kg-ot jelent. Rob tehát kb. 60 kg-nyi szemetet hurcolt magán az akció végén. A látvány valóban sokkoló. A metró beléptetőjén már alig bírja magát átapasszírozni az aktivista a sok szeméttől. Amit egyedül ő termelt.  

A kísérlete egyébként rengeteg pozitív visszajelzéseket kapott. Sokan megálltak, fényképezkedtek vele, és a közösségi médiában is nagy teret kapott Rob látványos akciója. 

Aminek – a munkásságát ismerve – bizonyosan lesz folytatása.

 

Facebook Comments