Tündérvilág Mártélyon, amit neked is látnod kell

Tündérvilág Mártélyon, amit neked is látnod kell

Tündérvilág Mártélyon, amit neked is látnod kell

A Tisza évek óta közel áll a szívemhez, hiszen immár 25 éve, hogy a Dunántúlt elhagyva itt élek a szomszédságában. Igazán közel azonban az elmúlt években kerültünk egymáshoz, méghozzá a futásnak köszönhetően.

Télen dermesztően szép arcát mutatja a Tisza– ezzel először egy ikonikus teljesítménytúrán, a “Híd túl messze van” -on szembesültem, ahol futóként teljesítettem a 60 km körüli távot, ami a Tisza és a Maros töltésén vezet végig Szeged és Makó között.

Néhány évvel később a Tisza árterében futottam Mindszenten, ahol az 50 km-es távon végre értelmet nyert a “csontig hatoló hideg” kifejezés.

Idén -egy hirtelen ötlettől vezérelve- ismét kedvem támadt a téli Tiszához, így átruccantunk a családdal a Hódmezővásárhelytől 6 km-re található Mártélyra (vagy más néven Szentadorjánmártélyra), ami ősszel és télen is kedvelt turistacsalogató hely.

A nyolc állomással rendelkező tanösvény 2.6 km hosszú, és a mártélyi üdülő telep parkolójából indul, ahol kényelmesen le tudtok parkolni.

Út a Tisza mellett
A Tisza jegén kacsázó kavicsok hangja nagyon különleges

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet hazánk harmadikként védetté nyilvánított tájvédelmi körzete, a mártélyi Holt-Tisza pedig jelentős nyaraló és kirándulóhely, ahol a tanösvényeken sok természeti látnivaló vár benneteket.

A túra legkülönlegesebb része a pár száz méteres vízi tanösvény, ahol holtág sekély részén, kiszáradt fák között, korlátokkal ellátott fapallókon keresztül kelhettek át a mocsaras területen. Ez most kifejezetten izgalmas vállalkozás volt, és sajnos a magas vízszint miatt nem is tudtunk teljesen végigmenni rajta. Egy gumicsizmával nagyobb sikerrel járhattunk volna, hiszen gyakran kerül víz alá ez a terület.

De a vízi világ még ezen a fagyos, téli napon is egészen varázslatos látványt nyújtott. Tavasszal is muszáj lesz újra eljönnünk ide.

A festői szépségű holtágat a múlt század elején a képzőművészek is felfedezték maguknak, így nemcsak a természetkedvelők, horgászok, hanem az alkotók is szívesen időztek és időznek itt.

Egy családi kiránduláshoz, futáshoz vagy túrázáshoz is ideális ez a hely, ahol – lévén üdülőövezet is található itt- sok-sok beülős, igazán retro hangulatú büfé, söröző és kisvendéglő is található.

De jó lenne, ha nyáron végre be is tudnánk ülni valamelyikbe. Mert nincs kétség felőle, hogy visszatérünk!

Valamennyi fotó a szerző tulajdona!

Szerintem ez is érdekelni fog

Facebook Comments