Orvosok, akiknek soha nem volt diplomájuk

Orvosok, akiknek soha nem volt diplomájuk

Orvosok, akiknek soha nem volt diplomájuk

Adott egy pasas, aki hihetetlen karriert futott be.

Sok-sok éve adja ki magát kutatóorvosnak (a nyomatékosítás kedvéért egy PhD utótagot is biggyesztett a neve mögé), és számtalan interjúban és újságban is szakértőként aposztrofálták már.

Brillírozott televíziós műsorokban, haknizott a rádióban, és persze írhattatok is neki, hiszen orvosi tanácsokat is adott betegeknek. Hovatovább, még egy Világkiállításon is megfordult Magyarország színeiben, de a Covid-helyzet kapcsán is ontotta tudását nekünk, tudatlan laikusoknak.

Sőt! Az alternatív gyógymódok kedvelői között már évtizedek óta az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítőnek számít az a kivonat (és egy sor más termék is), amit ő dobott piacra.

via GIPHY

Túl szép, hogy igaz legyen?

Nos, valóban van egy kis gond ezzel a tündérmesével: hősünknek állítólag nincs orvosi végzettsége, mindössze egy fogtechnikusi papírja.

Van azonban egy kétes eredetű diplomája, amit pár száz dollárért te is beszerezhetsz az interneten. Mondjuk ez édeskevés ahhoz, hogy daganatos betegek terápiájába beleszólhass.

Hősünk nagy leleplezése egyébként a Szkeptikus Társaságnak köszönhetően történt meg pár hete, így az egész szövevényes ügyet el is olvashatjátok blogjukban (ITT)

Az ügy kapcsán úgy döntöttem, összeszedek néhány áldoktort, aki a megtévesztés nagymestereként éveken át végzett “gyógyító tevékenységet”.

Nem is hinnétek, milyen nehéz feladat volt. Nagyon kapós ez a szakma.

Leander Tomarkin (1895-1967.)

Leander Tomarkin 1895-ben született Svájcban, és soha nem mutatott különösebb előmenetelt a tanulmányaiban. Az egyetemről is kibukott, bár annyi haszna volt a dolognak, hogy némi kémiatudás ragadt azért rá.

Idejét javarészt azzal töltötte, hogy apja laboratóriumában téblábolt, miközben különféle főzeteket kotyvasztott.

Az egyik általa kifejlesztett gyógyszert „Antimicrobum” -nak keresztelte el, és azt állította róla, hogy hatékonyan győzi le a tuberkolózist, így akár 35 százalékról 2 százalékra lehet vele leszorítani a halálozási arányt.

1922. volt a nagy áttörés éve, amikor is komoly hírnevet szerzett azzal, hogy felajánlotta, hogy meggyógyítja XV. Benedek pápa tüdőgyulladását. A pápa sajnos meghalt, mielőtt Tomarkin kezei közé került volna, ő azonban egycsapásra ismert lett. A hírnévnek köszönhetően férkőzött III. Victor Emmanuel közelébe, akinek először az unokatestvérét kezelte, végül a család személyes orvosa lett.

Sikere után Tomarkin az Egyesült Államokba utazott és megalapította a Tomarkin-Foundation Chemistry Research-t. Konferenciákat tervezett, amelyeknek védnöke nem kisebb híresség lett, mint Albert Einstein. Tomarkin egyébként nemcsak a tüdőgyulladásra, de a tífusz, az agyhártyagyulladás és a malária kezelésére is kifejlesztett egy csodagyógyszert.

Időközben más területeken is igyekezett babérokat szerezni: megpróbált vízálló festéket és szintetikus gyémántokat készíteni, de végül kudarcba fulladt valamennyi nagy terve.

Frank Abagnale (1948-)

Leonardo DiCaprio 2002-es filmje, a Kapj el, ha tudsz! tette híressé Frank Abagnale-t, aki ifjúkorát azzal töltötte, hogy hol pilótának, hol szövetségi ügynöknek, hol meg ügyvédnek adta ki magát. Majdnem egy éven át dolgozott egy georgiai kórházban Frank Conners álnév alatt, és csak akkor távozott, amikor rájött, milyen nagy terhet rótt rá, hogy képzettség nélkül kell gyermekeket kezelnie.

Abagnale egyébként – miután leülte börtönbüntetését – az FBI-nál kezdett el dolgozni tanácsadóként. Volt egy kis tapasztalata a csekkhamisításban: korábban 2,5 millió dollárnyi aprólékos gonddal hamisított csekket váltott be 26 országban, 5 év leforgása alatt.

John Meehan (1959-2016.)

Keresztény, elvált, orvos– ezt a három mágikus szót írta magáról jellemzésként egy 50 éven felüli társkereső oldalra John Meehan 2014 októberében. Betalált.

A csinos Debra Newelt, akinek jól menő lakberendezési, belső építészeti cége volt azonnal levette a lábáról, és a férfi viharos gyorsasággal költözött hozzá, majd vette el feleségül.

Meehan sikeres orvosként mutatkozott be Debrának, pedig valójában nem volt orvosi diplomája, mindössze egy ápoló aneszteziológus végzettséget tudott felmutatni. A nők között – akiket mesterien csavart az ujja köré- azonban jó lehetett villogni a nemlétező doktori címmel, és azzal a dumával, hogy “épp most jöttem a műtőből”.

Debrának különösen az volt imponáló, hogy a pasas elhitette vele, hogy egy évet töltött Irakban az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet kötelékében; sőt meg is sérült egy támadás során. Szívfacsaró…

A helyzet az, hogy valójában épp börtönben csücsült, merthogy egészségügyi tevékenységét elsősorban arra használta fel, hogy gyógyszerekhez juthasson. Ez vetett véget ápolói karrierjének, és emiatt élvezhette egy michigani börtön vendégszeretetét 17 hónapig.

Meehan Történetét a Netflix is feldolgozta, a Dirty John című sorozatban. Eric Bana pedig elképesztő alakítást nyújtott John szerepében. Nézzétek meg feltétlenül!

Kiemelt kép: Fotó: Dimitri Houtteman az Unsplash- on

Szerintem ez is érdekelni fog

Facebook Comments