Apu, 70! Isten éltessen!

Apu, 70! Isten éltessen!

Apu, 70! Isten éltessen!

Amikor apu született, aznap került ki először az Új Szó címlapjára a “Világ proletárjai egyesüljetek” felhívás, és arról adtak hírt az újságok, hogy a csehszlovák nép hálája jeléül szalonkocsit küldött Sztálin generalisszimusznak. Ezen a napon Karády Katalint lehetett hallgatni a Hungáriában, 2 Ft-os belépőjegyért cserébe, és ekkor rendezték meg a Forma 1 első brit nagydíjat is.

Apu és anyu a főiskolán

Apu, amióta csak ismerem, azt tanította nekünk, hogy  “Magad uram, ha szolgád nincs”, és ehhez ő is mindig hű volt. Amikor a kocsi tetőcsomagtartóról visszacsapódó gumipók megsebezte az arcát, a műtét után megoldotta okosban a varratszedést. Magának. 

Nálunk nem volt vita tárgya, hogy tapétázni, betonozni, traktorkereket cserélni vagy Indesit mosógépet csapágyazni ugyanúgy illik egy leánygyermeknek is, és ha kissé húztuk a szánkat, akkor mindig  elhangzott a “Tapolcai temető olyan gyerekekkel van tele, akik…” (és itt jött a vitatott tevékenységek felsorolása). Amikor nyaralni mentünk, akkor simán befért még egy sarokköszörű is a bőröndök mellé, mert ki tudja, mikor lehet rá szükség.

Mert persze apu bizonyos dolgokból nem csinált ügyet. Amikor anya kórházban volt, simán kivette tesómat az oviból, aki vele volt  nonstop.  Apu akkoriban egy ismerősünk házának felújítását csinálta, közben párhuzamosan garázst ásott a szőlős birtokunkon. Tesóm meg segítkezett.
Szüleimmel 1976-ban
Apunak fogalma sem volt, hogy hányadik évfolyamra járunk, vagy ki az ofőnk, de ha a sulinkban kellett bármi, apu azonnal megoldotta. Felcsiszolta a tantermünk parkettáját, kiságyút épített a könyvtári honismeret táborba, színdarabhoz kelléket fabrikált, farsangra jelmezt varrt, megcsinálta az összes idióta technika házimat, méhtelepre vitte az osztály által gyűjtött papírokat.

Nos,  apu a praktikum embere, ezért emberemlékezet óta mindig volt otthon:

  • gesztenyepüré (több kilónyi) és tojás (több tálcányi), nehogy éhen haljunk
  • millió műanyag doboz, több kilométernyi alufólia (hogy legyen mibe csomagolni nehéz időkre a kaját)
  • tökéletesen felszerelt varrós doboz mindenféle cipzárral és gombbal
  • éles konyhai kések és tökéletes ollók (mert nincs annál bosszantóbb, ha ilyesmivel tököl az ember)
  • WD40 (Van olyan háztartás, ahol ez hiányzik?)
  • Ultraderm zsíroldó (ezzel alkatrészt, ékszert és kezet is tökéletesre lehet tisztítani)

Apu a praktikum jegyében az udvarlóinkat is mindig tesztelte, és a bemutatkozó találka után befogta őket téglát pakolni vagy utánfutót festeni. Mert azért úgy illik az, hogy a lányai jövendőbelijei értsenek ilyen hétköznapi dolgokhoz is. Amikor egyikünk udvarlója először volt nálunk este, bejött a szobába, majd diszkréten kitessékelte ezekkel a szavakkal: “Most nincs nálunk alvás, itt laksz a közelben”

Apu szerint a pontosságnál nincs nagyobb erény, így nem csoda, hogy a rádiógyűjtés mellett az órák megszállottja volt, és precíz pontosságot várt el tőlünk is.

Hozzánk már a nyolcvanas években beköltözött a technika: elsőként volt telefonunk, aztán Videoton TV Computerünk, kazettás magnónk és eszméletlen menő walkmanjaink, amit Bécsből szerzett. Mert apu szerint haladni kell a korral, ezért bármennyire is tiltakoztam, még a rendszerváltás előtt beíratott egy számítástechnikai tanfolyamra.

Szerintem apu aranyköpéseiből simán összedobna több kötetnyit a Larousse, én mégis a téli szánkózásokról és nyári kalandos sátorozásokról mesélnék az utókornak legszívesebben. 

Isten éltessen, apa!

Szerintem ez is érdekelni fog:

Facebook Comments