Minket még sátorozni vittek a szüleink

Minket még sátorozni vittek a szüleink

Minket még sátorozni vittek a szüleink

A 80-as években voltam gyerek, és azon morfondíroztam a napokban, hogy mennyire természetes volt akkoriban, hogy nyakunkba vettük fél Európát, és ahol megálltunk, sátrat vertünk. A szüleim rengeteget dolgoztak, két kezükkel húzták fel a házunkat és igen, megvolt az a (nem)kis vidéki telek is, ami sokunknak megvolt ebben az időben. Szóval rengeteget melóztak. És mégis mindig volt idő nyaralni. De hogyan? Miből?

Nem volt légkondis extrán felszerelt autónk, csak egy kétütemű Trabant, amibe a kölcsön TSZ-sátor és  a rettenetes csehszlovák matracok is befértek cipőkanállal. Máig nem értem, hogy tudtunk beülni még mi is hárman, később már négyen emellé a sok cucc mellé. De rendíthetetlenül bepasszíroztuk magunkat a fejtámlamentes ülésekbe minden nyáron, lehúztuk az ablakokat és irány a Balaton, a Tátra, a lomnici lanovka, Lengyelország, Jugoszlávia, Csehszlovákia és az NDK.

Kép-Fortepan

Állítottunk sátrat szakadó esőben, és mivel nem volt gps, így jól jött a sok hatalmas térkép, amivel betakaróztunk  felvonóra várva a hóesésben. És a szüleink nem vesztek össze azon, hogy miért nincs nálunk még egy rohadt pulóver sem, mert a gyerek megfázik és tüdőgyulladást kap. Reggel viszont mindig szitkozódva konstatáltuk, hogy megint leeresztett a keményre fújt matrac alattunk. Mégsem hisztiztünk, hogy nincs mélyalmos tojásból készült rántotta és ch-csökkentett müzlikeverék a négycsillagos szálloda svédasztalán, mert se szálloda, se svédasztal nem jutott akkoriban. És persze nem mondom, hogy ez jó volt, de valahogy mégis maradandó élmény-lenyomatot adott nekünk egy életre minden egyes kaland.

Kép-Fortepan

Ti elviszitek sátorozni a gyerekeiteket? Vállaljátok a kényelmetlenségeket és összezártságot? Egyáltalán: tudunk-e felszabadultan, közösen nyaralni úgy, hogy élvezzük a lehetőséget és nem veszekedéssel, bosszúságok és hiányosságok keresgélésével töltjük az időt?

Nekem a nyár a sátoros nyaralások, a zánkai úttörőtábor és az utcán bandázás szép emlékeinek keveréke. Kemping kerékpár és gumizás, szalonnasütés és Nagy Feró a Garázsban, tollaslabdázás és 2.50-es fagyi a Balaton Vendéglőben.

És neked?

Hétfői Reggeli Feles című műsorunkban felidéztük ennek a korszaknak az ikonikus nyaralásait és helyszíneit. Nézzétek meg, mit csináltunk ekkoriban! (a képen a szerző az apukájával)

(A kiemelt kép a szerző tulajdona!)

Szerintem ez is érdekelhet

Facebook Comments