Követeljük Miss Mitzit minden tanári karba!

Követeljük Miss Mitzit minden tanári karba!

Követeljük Miss Mitzit minden tanári karba!

Egy rajzfilm, amit mindannyian imádtunk, és amire a mai napig részletesen emlékszik a lányom.

És ti vajon emlékeztek még A varázslatos iskolabuszra? A kanadai-amerikai televíziós rajzfilmsorozatot (The Magic School bus) az amerikai PBS csatorna PBS Kids csatornáján vetítették 1994 és 1997. között, nálunk pedig a Minimaxon futott óriási sikerrel.

S hogy miért jutott épp most eszembe ez a klassz sorozat? A napokban belefutottam egy vicces posztba, amelyben arról elmélkedtek a diákok, hogy a főhős pedagógus  Miss Frizzle (magyar fordításban: Miss Mitzi) 2019-ben tutira börtönbe kerülne sorozatbéli ténykedéseiért.

Miss Mitzi, aki előszeretettel viszi el – finoma szólva is – különös kirándulásokra az osztályát, ugyanis lazán kapszulaméretűre zsugorít egy busznyi gyereket, majd keresztül-kasul bebarangolják egy ócska gázüzemű járgánnyal egy nyolcéves  diák testét. Vajon mit szólnának az efféle tanulmányi kirándulásokhoz a szülők? Nos, nyilván nem állíthatnak haza gyerekek azzal, hogy egy emberi testben barangolnak. Erre legfeljebb csak nevetve legyintene minden épeszű szülő.

És ahhoz vajon mit szólnának, ha megtudnák, hogy az a pedagógus, akinek a gondjaira bízták szemük fényét, néha egy gyíkra hagyja a busz vezetését, aki alkalomadtán kvantumfizika rejtelmeibe is beavatja a kölköket? 

Valószínűleg azon  már fenn sem akadunk, amikor Miss Mitzi szörfdeszkán érkezik meg az órájára,  és elviszi egy könnyed kirándulásra a gyerekeket Vízországba, ahol egy pohárnyi vízben fognak úszkálni.

Az a helyzet, hogy bármilyen morbidnak is tűnnek  felnőtt szemmel ezek a történetek, sokan ezekből a mesefilmekből tanultuk meg azokat a dolgokat, amikhez az iskolában túl lusták voltak. Mert érdekesebb, szemléletesebb, és gyermeki lelkülettel készültek.

Miss Mitzi osztálykirándulásain távoli tájakra és régmúlt korokba kalandoznak a gyerekek, az Északi-sarkon jegesmedvéket nézegetnek, néha denevérré vagy méhecskévé transzformálódnak, és ha van idejük, még a Plútóra is elruccannak. És miközben átélik ezeket a csodálatos kalandokat, rengeteget tanulnak is.

A szerzőkről

A kanadai-amerikai televíziós rajzfilmsorozat Joanna Cole és Bruce Degen könyve alapján készült. Joanna Cole miután megszerezte  főiskolai diplomáját, kezdetben általános iskolai tanárként, könyvtárosként dolgozott, később vált ismert gyermekkönyv-szerkesztővé és íróvá. Első mesekönyvét a csótányokról írta. Merthogy-saját bevallása szerint- róluk még senki nem írt mesét. Miss Mitzi figuráját egy általános iskolai tanárnője inspirálta, aki minden héten arra buzdította nebulóit, hogy saját kísérleteket mutassanak be az osztály előtt.  

A rajzfilmsorozat alapjául szolgáló könyvek illusztrátora, Bruce Degen már gyermekkánt is imádott rajzolni. Amikor közép-majd főiskola tanárként úgy érezte, hogy valami hiányzik az életéből, hirtelen rádöbbent, hogy a mesék humoros világ után vágyakozik. Ekkor döntött úgy, hogy mesekönyv illusztrátor lesz. 

Némi ráncfelvarrás

Tudtátok, hogy a sorozat nemrégiben némi ráncfelvarráson ment át, hogy megfeleljen a modern kor igényeinek a képi világ?  2017. szeptember 29-én debütált a Netflix oldalán A varázslatos iskolabusz újra száguld. Az újraindított sorozat immár számítógépes animációval készült a korábbi rajzolt helyett.

Facebook Comments