Emlékszel még Makk Marcira?

Emlékszel még Makk Marcira?

Emlékszel még Makk Marcira?

Készült beblőle kártyanaptár és kifestő, képregény és mesefilm, és bekerült  azon diafilmek közé is, amelyek már a rendszerváltás után született fiatalokat célozták meg. Makk Marci meséje és tanításai örökérvényűen hirdetik a tisztaság és ápoltság valamint az egészséges életmód fontosságát.

Makk Marci figurája egyébként egészségügyi felvilágosító céllal született meg, és Foky Ottó animációs rendező volt a szülőatyja. Talán még sokan emlékeztek arra, hogy a hetvenes évektől a nyolcvanas évek közepéig reneszánszukat élték a televíziós sorozatok. Ekkor készülttek a Mirr-Murr a kandúr epizódjai,  A legkisebb Ugrifülesa Varjúdombi mesék,Makk Marci és TV Maci epizódjai. Mind-mind a gyerekeknek készült kedves, tanító, felvilágosító, szórakoztató mesék.

Foky Ottó így emlékeztt vissza erre a korszakra:

“Én azért védem ezt a fajta mesestílust, mert nélkülözi a durvaságot. Nem kockafejű szörnyetegek ütik-verik, lövik egymást. Nem taposnak senkit a földbe. Mi a meséinkkel a legkisebbek, az óvodások első lépéseit, az első benyomásait szerettük volna pozitívan segíteni, jóra tanítani, meg illemre is, hogy zsebkendőbe köhögj, tüsszents,(ld: Makk Marci) azt, hogy kopogj, ha bemész valahova, hogy tiszteld az öregeket stb. Nem igaz, hogy bugyuták ezek a mesék. Az kell, hogy „le tudjunk guggolni” a kicsi gyerekhez, és úgy szólni hozzájuk. De a rendszerváltozással minden megszűnt”. (Forrás)

Makk Marci alakja beivódott a hétköznapjainkba. Én gyerekként féltve őriztem a makk marcis kártyámat, és számtalan Makk Marci-diafilmünk is volt otthon. Emlékeztek rá? Még iskolabélyeg formájában is láthattuk nap mint nap.

Az általános iskolások betétkönyvébe szorgalmasan ragasztgattuk be a bélyegeket, köztük a Makk Marci és Makk Marcsi illusztrációjával ellátott darabokat is, hogy aztán év végén az összegyűlt bélyegpénzből a korabeli propagandának megfelelően valami hasznos sporteszközt (labda, kerékpár, roller) vegyünk.  Akkoriban tán csak az OTP-ben lehetett beváltani.

A Makk Marci-történetekben rendre előkerül a fogmosás, a reggeli és a tízórai fontossága, és az is, hogy mire kell figyelnie a gyerekeknek az étkezésekkor. Makk Marciék szerettek kirándulni, és mindig az időjárásnak megfelelően öltözködtek.

Emlékszel még ezekre? dr. Bubó 25 aranyköpése

Didaktikus? És ez gond lenne?

A mi gyerekkorunkat átszőtték ezek a mesék, és észrevétlenül tanítottak minket. Ha hirtelen fel kellene sorolnom olyan mostani rajzfilmeket, amelyek hasonló nyelvezeten szólnak hasonló témákról a gyerekeknek, akkor bizony gondban lennék. És ez nagy kár.

Facebook Comments