Ezt kéri az SBO-n dolgozó szakember tőlünk

Ezt kéri az SBO-n dolgozó szakember tőlünk

Ezt kéri az SBO-n dolgozó szakember tőlünk

Baji Anikó, sürgősségi triage és kommunikációs szakemberrel beszélgettünk ma reggeli műsorunkban, a Reggeli Felesben. Ancsa számtalan érdekes információt osztott meg velünk és a nézőkkel arról, milyen az élet a sürgősségi osztályokon, mi meg – túlzás nélkül mondhatom -, hogy egyik ámulatból estünk a másikba (erről hamarosan egy videót is készítünk nektek You Tube csatornákon).

A beszélgetés során Ancsa arról is beszámolt, hogy épp lakásfelújításban van, és egészségügyi szakdolgozóként még ő maga is meglepődött, milyen könnyen ki lehet száradni ebben a forró, nyári időszakban:

“Képzeljetek el egy szaunaruhát, amiben festek. Ez egy kezeslábas – kívül papír, belül műanyag – öltözet, aminek sapka része is van. Hermetikusan zárt, gumírozott. 36 fokban ebben gletteltem, és észre sem vettem, hogy izzadok. Annyit éreztem csak, hogy nagyon melegem van. Akkor döbbentem meg igazán, amikor levettem a kesztyűt,és szinte folyt belőlem a víz. Szó szerint kiszáradtam: rosszul voltam, szédültem, hányingerem volt és fájt a fejem”.

Baji Anikó (a kép Anikó tulajdona!)

Ancsa a saját példáján keresztül szerette volna érzékeltetni, hogy szinte pillanatok alatt és észrevétlenül ki lehet ilyenkor száradni. A hőhullám hatására könnyen alakulhatnak ki rosszullétek és emiatt a sürgősségi osztályok is rendkívül túlterheltek a kánikulában: “Rengeteg kiszáradt beteg jelenik meg az SBO-n, és mindenféle korosztályt érint ez a probléma”- figyelmeztetett Ancsa. 

Különösen veszélyes ez az időszak az idősekre, akik elindulnak a nagy melegben a piacra, sokszor fejkendőben, a kelleténél esetleg jobban beöltözve. A piacon aztán sokat várakoznak és gyakran sorban állás közben jönnek a rosszullétek. Ez a korosztály jellemzően igen rossz állapotban tud megérkezni a sürgősségi osztályokra- tette hozzá Ancsa.

Sokan ráadásul azt hiszik, hogy elég csak vizet inni, hiszen a tévében is ezt szajkózzák, pedig ez nem igaz. Fontos, hogy változatos folyadékfogyasztásra törekedjünk: ebbe belefér a húsleves és a gyümölcslé is. A kávét, alkoholt és energiaitalt pedig hanyagoljuk- figyelmeztetett a szakember.

Muszáj tehát nekünk, magunknak is tudatosan tenni az ellen, hogy ne száradjunk ki. A bőséges és változatos folyadékfogyasztás mellett  lehetőség szerint kerüljük a kintlétet a nagy hőségben.

Az alább bejegyzés az Akut Szakasz Facebook oldalán jelent meg, amelynek Ancsa a szerkesztője. Érdemes alaposan tanulmányozni, hogy időben felismerjük a veszélyre utaló jeleket! Figyeljünk egymásra és a környezetünkre is!

Facebook Comments