“Kérlek, ezt ne most, Lajos, ne itt az asztalnál!”

“Kérlek, ezt ne most, Lajos, ne itt az asztalnál!”

“Kérlek, ezt ne most, Lajos, ne itt az asztalnál!”

A Hivatal csak unalmas, sótlan emberekből áll, akik a vicceket hírből sem ismerik? Ugyan már! A mesekönyv, amit a napokban mutatott be a Nébih, pillanatok alatt rácáfol erre a sztereotípiára.

„Mese habbal, szülinappal” című oktató jellegű mesekönyvet Gévai Csilla meseíró jegyzi, és komolyan mondom, hogy ha van gyereked, szánjatok időt rá!

Kissé szkeptikus vagyok az oktató jelegű tanmesékkel kapcsolatban, márpedig, ha a Nébih égisze alatt születik egy könyv, sejthető a kemény tematika: gombák, paraziták, véres vágódeszkák és hűtőkből kikandikáló patkányok.

Mit mondjak? Nem épp gyerekbarát kontent.

De nyugalom!

Nehogy azt hidd, hogy ez a könyv csak egy élelmiszerhigiénés horrorsztori és egy tortasütős tanmese keveréke Lestyán Mátyásról, aki maga veszi kézbe a szülinapi partijának szervezését, miközben megtanul helyesen bánni az élelmiszerekkel. Ez a könyv ettől sokkal több. Egy Komoly Hivatal viccelődése önmagán, egy görbetükör, amin jól esik nevetni annak is, akinek a tükröt tartják.

Ez a gyerekkönyv sokkolta a könyvtáros néninket

Márpedig, ha főhősünk nagyapja dr. prof. Lestyán Lajos egy nyugalmazott hatósági állatorvos, aki a Norovírus mutációkró írja legújabb publikációját a „Mikrobiológia világa” magazin számára, akkor sejthető, hogy számtalan poénnal lesz megtűzdelve a történet.

“Különben a bacilusokban nálunk Lali papa a szakértő. Erről a témáról mindig nagy élvezettel szokott beszélni, csak sajna sokszor épp ebéd közben jutnak eszébe a legdurvább fertőzéses esetek. Ekkor a nagyi haláltmegvető bátorsággal megkéri szépen a papát, hogy talán mellőzze ezeknek az eseteknek a részletes kifejtését:
– Kérlek, ezt ne most, Lajos, ne itt az asztalnál!”

Ha pedig azt is elárulom, hogy a nagypapa macskáit Szalmonellának és Lisztériának hívják, akkor már teljesen világos, hogy a Nébih tényleg jót tud röhögni önmagán.

Ez komoly?

Van azonban ennek a vicces könyvnek egy meglehetősen különös apropója is. Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy az általános európai tendencia szerint egyre jobban átveszik a hatalmat a konyhakész, a házhoz szállított ételek és a növekszik a házon kívüli étkezés aránya is. Kezd kimenni a divatból a sütés-főzés? Úgy tűnik, igen.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a gyerekek egyre kevésbé tudják ellesni az ételkészítés és az élelmiszerbiztonság gyakorlati alapjait. Márpedig Európában az élelmiszer-eredetű megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltó oka épp a helytelen háztartási gyakorlat.

Hogy kell a húst feldolgozni otthon? Mire figyelj a termékek hűtésekor? Mik azok az E-számok? Milyen megbetegedéseket okozhatnak az élelmiszerek?

Egy sor olyan kérdés, amire nem biztos, hogy megkapják otthon a gyerekek az útmutatásokat. A most megjelent mesekönyv segítségével a kisiskolások észrevétlenül, meseolvasás közben tehetnek szert a legfontosabb élelmiszerbiztonsági alapismeretekre.

Anyukák! Miért tömitek tele a gyerek száját?

A könyvet 8-12 éves korosztály számára, tehát elsősorban a kisiskolásoknak ajánlják.

A „Mese habbal, szülinappal” letölthető a Nébih weboldaláról vagy ezen az oldalon megtekinthető online. Az iskolák pedig intézményenként 35 nyomtatott példányt is igényelhetnek az oktatas(kukac)eteltcsakokosan.hu e-mail címen.

Forrás

Facebook Comments