“Csak egyetlen másodperc, és már halott vagy”

“Csak egyetlen másodperc, és már halott vagy”

“Csak egyetlen másodperc, és már halott vagy”

Alex Honnold neve eddig talán sokunknak nem mondott semmit, pedig ez a 33 éves fiatalember már valóságos ikon a sziklamászók körében. A srác, aki egy lakóbuszban él évek óta, aki elkötelezett vegetáriánus és saját alapítványán keresztül támogatja igen komoly összegekkel a megújuló energiaforrásokat, milliók számára inspiráció. Milliók számára, akik miatta akarnak sziklára mászni. Február 24-e óta azonban Alex Honnoldot az egész világ megismerhette, hiszen a róla készült film nyerte el a legjobb dokumentumfilmért járó szobrocskát a 91. Oscar-díjátadó ceremónián.

Free Solo- őrült vállalkozás?

A National Geographic elképesztő dokumentumfilmje, a Free Solo tehát Alex Honnold sziklamászó történetét meséli el. És ez a történet a maga pőreségében is hátborzongató: adott egy 900 méteres szinte teljesen függőleges sziklafal, a Yosemite-i Nemzeti Parkban található El Capitan, amit a Föld egyik legveszélyesebb sziklafalaként tartanak számon. Alex pedig úgy döntött, hogy mindenféle biztosítás és kötél nélkül fogja ezt a falat megmászni. Mindössze egy doboznyi magnéziumpor lesz segítségére. Hozzáteszem, ennek a kihívásnak a teljesítése még biztosítékkal is őrült nagy vállalkozás.

Őrült kihívás? Igen- talán ezt mondtam volna 7 évvel ezelőtt én is. Ha te is sportolsz, és meglátod a sport adta kihívásokat, az önismereti utat, amire a sport vezet, és önmagad folyamatos legyőzésének lehetőségével intim viszonyba kerülsz, akkor talán te sem látod akkora őrültnek Alexet.

Talán a mászásnál nagyobb őrültség viszont minderről dokumentumfilmet is forgatni, hiszen a film készítői végig abban a tudatban forgattak, hogy a főhős bármelyik pillanatban meghalhat, amit nekik szintén fel kell venniük kameráikkal. Ezt elfogadni, ennek tudatában odaállni a kamera mögé- talán ez is egy igen komoly elhivatottság.

A Free Solo-t a magyar származású E. Chai Vasarhelyi, illetve a filmezés mellett a sziklamászást szintén űző Jimmy Chin készítették. 

Hosszú út

Alex erre a kihívásra 7 éven át készült, számtalan helyen edzett, többek között Európában, Kínában és Marokkóban is, a National Geographic pedig a felkészüléséről  700 órányi anyagot forgatott. Alex hónapokig memorizálta a fal minden egyes szögletét, és egy fogkefével a kezében tisztogatta apránként a sziklákat, hogy akár csak egy ezred mm-rel jobb legyen a fogásuk. 

Szenvedély kompromisszumok nélkül

Alex életében a mászás az első. És a második és a századik legfontosabb dolog. Minden más és mindenki más a háttérbe szorul. Szenvedélye nem ismer kompromisszumokat, és ezt környezetének is el kell fogadnia. De vajon mennyiben más ez a szenvedély, mint egy drogfogyasztó vagy alkoholista szenvedélye? Hiszen a drog, alkohol is hasonlóan központi szerepet játszhat a szenvedélybeteg életében, és nem igen ismer kompromisszumot, ha ezek megszerzéséről van szó.

Mennyire lehet egy ilyen életveszélyes sport társadalmilag elfogadottabb, mint bármely más szenvedély? Felmenti-e egoizmusa alól a heroikus magasságokba törő hőst ez a fajta szenvedély? És mindeközben hogy éli meg környezet ezt a kompromisszum-képtelenséget?

“Az Alex Honnold sziklamászóról szóló lenyűgöző alkotás 2019. március 17-én debütál a NatGeo tévécsatornán”- tudatta a NatGeo.

Nézzétek meg, és döntsétek el!

Facebook Comments