Anyukák! Miért tömitek tele a gyerek száját?

Anyukák! Miért tömitek tele a gyerek száját?

Anyukák! Miért tömitek tele a gyerek száját?

Amikor arról mesélnek anyukák, hogy milyen nehéz otthonról elindulni a gyerekkel, mert ezerféle dolog van a táskájukban, akkor ilyeneket szokat felsorolni: pelenka, popsitörlő, játék, váltóruha, cumi, cumisüveg, innivaló, nassolnivaó.

És akkor itt álljunk is meg egy szóra!

Évek óta fel nem foghatom, hogy vannak anyukák, akik a következő sarokig  sem indulnak el a gyerekkel anélkül, hogy a táskába ne lenne bepakolva valamilyen nassolnivaló. Csak egy kis müzliszelet, kekszek, csipsz, puffasztott akármi, ropi és kölesgolyó kilónyi mennyiségben. A babakocsi alja, a hátsó autósülések zugai, a pelenkázótáskák zsebei olyannyira tömve vannak ezekkel a csámcsognivalókkal, mintha több napnyi túlélőtúrára indulnának el a szülők és csemetéik.

Amikor a gyerekeim kisebbek voltak, és ebéd után a játszótéren kötöttünk ki, folyton azzal szembesültem, hogy  anyukák hada tépte fel a színes-szagos-mittoménmilyen harapnivalók zacskóját, vagy varázsolt elő ilyen-olyan sütikéket a süteményes dobozokból. A gyerekek még meg sem rohamozták a mászókákat, hintákat és homokozókat, amikor már a szájukba volt tömve egy kiflicsücsök vagy egy cumisüveg.

Ha a gyerek vélhetően épp az ebédjén van túl, amikor mi a csudának kell a szájába pakolni ezeket a cuccokat? Értem én, hogy nassolnivaló, de minek? És azt is értem, hogy bio, öko, fair trade gazdálkodásból származik a kis csokika, csipszecske, aminek még a csomagolása is újrahasznosított, de miért kellene ebédidő után folyamatos evésbe tolni a gyereket?

És a másik kedvencem: a gyerek elesik a játszótéren, vagy összeveszik a homokozópajtival a kis vödrön, esetleg elétolakodnak a csúszdán, lelökik a pedálos motorról, és sírni kezd. Az anyuka első reakciója. Gyere, szívem! Anya ad neked egy kis pufit.

Érzelmi evő vagy? Így szabadulj meg a falási rohamoktól 5 lépésben!

De, könyörgöm,miért?

Soha nem értettem, miért kell az ételt érzelmi alapon adni. Miért jutalmazunk vagy büntetünk az étellel? Mindkettő roppant veszélyes dolog hiszen egyenesen bevezetnek az érzelmi evés zsákutcájába.

Rossz a kedvem? Átszaladok egy kis krémesért a szomszédba. Szar napom volt? Hazafelé beugrok egy kis kóláért az éjjel-nappaliba. Ismerős?

Anyukák, miért kell a gyereket tömni mindenféle vacakkal?

Facebook Comments