Nem akarom más érintését érezni

Nem akarom más érintését érezni

Nem akarom más érintését érezni

Bradley Cooper részegen a színpadra tántorog Lady Gaga mellé, és miközben az énekesnő épp átveszi Grammy díját, a közönség előtt – teljes filmszakadás közepette – összevizeli magát. Felesége szégyenkezve takargatja a még nagyobb szégyen elől férjét, miközben élete legboldogabb pillanatait kellene átélnie.

Fel tudja-e dolgozni egy alkoholista józanon azt, amit a pia hatására tett? Mit tud kezdeni a szégyennel és bűntudattal a szeszmentes pillanatokban?

Óriási a baj, Karcsika!

Nyomasztó film a Csillag születik 4. adaptációja, főleg, ha a néző maga is pontosan tisztában van az alkoholizmus természetrajzával. Aki éveken át maga is kényszerű résztvevője a piás játszmáknak, az nap mint nap azt várja, hogy az alkoholista letegye végre azt a rohadt üveget, hogy véget érjenek a nyilvánvaló hazugságok, az aprócsörgetés és alibi-dumák.

Mégis, amikor ez megtörténik, akkor hirtelen minden felborul, és az új, immár tiszta világrendben nem találja a helyét az sem, aki ezért sírt, könyörgött és üvöltözött éjjel és nappal. Megszűnik az addigi viszonyrendszer: nincs kit szapulni, nincsenek titkok, eltűnnek a gondosan dugdosott üvegek. Beszélgetni kellene, kinyitni a gondosan betakart, valójában már régóta gennyes sebeket.

Jó pár évvel ezelőtt egy szuper szemesztert hallgattam végig  a szegedi klinikán az öngyilkosság, alkoholizmus témakörében. Akkor ott arról beszélgettünk az addiktológus doktornővel, hogy valójában jóval több, mint 1 millió embert érint az alkoholizmus Magyarországon. Hiszen az alkoholisták szorosan bevonják a családot is a betegségükbe. És megdöbbentő módon sokszor épp akkor bomlik fel a családi egység, amikor a beteg ember leteszi az alkoholt. Szétesik az évek alatt bejáratott, beteg családi rendszer, és az újban nem találja helyét senki.

Amikor a Jackson Maine, a valaha híres, de már csak önmaga legrosszabb árnyékát tükröző alkoholista énekes végre sikeresen kigyógyul betegségéből, pillanatok alatt vágja a képébe feleségének menedzsere, hogy ő soha nem lesz más a világ szemében, mint egy piás. És egy piás előbb-utóbb úgyis újra a pohár fenekét fogja nézegetni, amiben ismét kényszerű társa lesz a felesége, aki nem tud tőle elszakadni.

Ekkor szembesül azzal, hogy felesége, Ally (akit Lady Gaga alakít a filmben) micsoda áldozatokat hozott érte, és hogy kis híján tönkre tette az ő karrierjét és életét is. A józan pillanat, amikor talpon kellene maradni a bűntudattal szemben, és ki kell bírni, hogy ne lépjen vissza az ördögi körbe.

Neki azonban nem megy.

Miről is szól a Csillag születik?

Egy szélsebesen kibontakozó szenvedélyről, ami már kiteljesedésében is magában hordozza két érzékeny ember eltávolodását egymástól. Amikor már a házasságkötésük pillanatában tudjuk, hogy ez nem lehet egy holtomiglan-holtodiglan történet, és mégis átadjuk magunkat az illúziónak, hogy hátha. Hogy talán egy csodálatos utazás veszi kezdetét azzal az elementáris erejű hurrikánnal, ami berántja ezt a két embert. Hogy ez a közös utazás nem kötelező, hogy a pokolba kell vezessen. És Allyvel együtt az utolsó pillanatig kapaszkodunk ebbe az illúzióba. Ahogy az alkoholista társa is el akarja hinni, hogy majd meggyógyítja a másikat.

Engedjétek be ezt az illúziót egy kicsit az életetekbe, és nézzétek meg a filmet!

Facebook Comments