Milyen betegségekért jár pluszpont a felvételin?

Milyen betegségekért jár pluszpont a felvételin?

Milyen betegségekért jár pluszpont a felvételin?

Esélyegyenlőség jogcímen a 2019-es felvételin is 40 pluszpontot kaphatnak a felsőoktatásba jelentkezők. Kiknek és miért járhat többletpont?

Amennyiben a felvételiző hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő vagy gyermeket gondoz (és ezt a jogszabályban meghatározott paprokkal tudja igazolni), akkor megkaphatja a maximális többletpontot.

Fogyatékosság jogcímének igazolása esetén a többletpont jár minden alapképzési szakon, osztatlan mesterképzésen, illetve felsőoktatási szakképzésen, kivéve ahol gyakorlati vizsga alapján számítják a felvételi pontszámot.

Mely betegségek tartoznak ide a jogszabály szerint?

Fogyatékossággal élő az a jelentkező, aki:

  • mozgásszervi,
  • érzékszervi,
  • beszédfogyatékos (diszfázia, diszlália, diszfónia, dadogás, hadarás, afázia, orrhangzós beszéd, dizartria, mutizmus, súlyos beszédészlelési és beszédmegértési zavar, centrális pöszeség, megkésett beszédfejlődés stb.),
  • pszichés fejlődési zavarral (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, diszortográfia, hiperaktivitás és figyelemzavar, magatartásszabályozási zavar stb.), vagy
  • autizmus spektrum zavarral küzd,
  • több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos

Fontos, hogy a jelentkező fogyatékossága, sajátos nevelési igénye csak és kizárólag részletes szakértői véleménnyel igazolható.

A fogyatékosság igazolásáról ITT olvahatsz infókat 

Ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni, hogy bizonyos szakokon egy-egy fogyatékosság a felvétel kizáró oka lehet! Érthető elvárás, hogy például a tanító és óvodapedagógus szakokon diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, súlyos mentális, pszichés zavarok ne álljanak fenn a felvételizőnél.

Már ezekre a betegségekre is jár adókedvezmény

És mi a helyzet a tartós vagy krónikus betegséget igazolókkal? Nekik jár valamilyen többletpont?

Jogosan felmerülő kérdés, hogyha a felvételiző nem fogyatékos, viszont tartós vagy krónikus betegséggel él (pl. cukorbeteg, lisztérzékeny, ételallergiás), ez esetben kaphat-e többletpontot? Hiszen ezek a betegségek is igen jelentős mértékben befolyásolhatják a felvételiző életét, életminőségét, sőt sok esetben komoly hátrányt is okozhatnak számára az oktatási rendszerben.

Ezen a téren azonban a jogszabály egyértelműen fogalmaz: ha a felvételiző tartós vagy krónikus betegséget igazol, többletpont nem adható, ugyanis ezek nem tartoznak bele az említett kategóriába.

Forrás

Facebook Comments