Már ezekre a betegségekre is jár adókedvezmény

Már ezekre a betegségekre is jár adókedvezmény

Már ezekre a betegségekre is jár adókedvezmény

Endometriózis. Egyre gyakrabban találkozom ezzel a betegséggel szűkebb és tágabb környezetemben is. Talán meglepő, de az endometriózis a fogamzóképes korú nők körülbelül 10 %-át érinti.

A betegség elnevezése  az „endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borító nyálkahártyát jelenti. Az endometriózisban a méh nyálkahártyasejtjei a méh üregén kívül jelennek meg (ez leggyakrabban a petefészket és a kismedencei hashártya különböző részeit jelenti). Mivel az endometrium ugyanúgy követi a menstruációs ciklus változásait, ezért a a különböző helyeken felgyülemlő véres váladék számtalan panaszt okoz, s a betegség okozta fájdalmak akár súlyos életminőség romláshoz vezethetnek. Meddőség esetén nagyon gyakran (kb. 20-30 %-ban) az endometriózis áll a háttérben. 

Fotó: a szerző tulajdona

Hallottatok róla, hogy 2019.01.01-től az endometriózis is fogyatékosságnak számít, és bekerült az adóalap csökkentő betegségek közé?

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet sorolja fel. Ezek közé került be tehát az endometriózis is. (A felsorolásban az első oszlopban a betegségek BNO kódját szerepel):

Mit jelent ez számszerűsítve?

2019-ben az összevont adóalapot csökkentő összeg havonta 7450 Ft. 

Hogy érvényesítheted?

Ez az adókedvezmény is csak akkor érvényesíthető, ha már a kezedben van egy orvosi igazolás, amelyet szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa állított ki a megfelelő kritériumok alapján. Amennyiben a betegség végleges, akkor az orvosi dokumentáció alapján háziorvos is kiállíthatja.

A fogyatékosság minősítésére és az igazolás kiállítására vonatkozó szabályokról a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendeletből tájékozódhatsz.

+1 tipp: Mi az a BNO kód?

A BNO kódrendszer a betegségek nemzetközi osztályozására szolgál az egészségügyben. Maga a  kód  1 betű+4 számból, a jogszabályban pedig 1 betű+3 számból áll. A BNO kód szerepelhet a leleteden, de ha bizonytalan vagy, keresd fel a szakorvosodat, hogy pontos tájékoztatást kaphass!  

Talán ez is érdekelhet

https://ezegychopper.cafeblog.hu/2019/01/02/nekunk-nem-jar-sem-szabadsag-sem-ebedszunet/

 

 

Facebook Comments