Keratinos hajfeltöltés? Bocsi, nem vállalom!

Keratinos hajfeltöltés? Bocsi, nem vállalom!

Keratinos hajfeltöltés? Bocsi, nem vállalom!

Múlt héten, miközben a fodrászom életet lehelt a hajamba, egy érdekes jelenetnek voltam a szemtanúja. Berobogott egy hölgy, aki – mint hamarosan kiderült – maga is fodrász. Azért jött, hogy segítséget kérjen az én fodrászomtól az egyik kliensének, akinek sürgős keratinos hajfeltöltésre volt szüksége.
Ő maga ugyanis nem vállalta be ezt a bizonyos hajfeltöltést, mert – bevallása szerint – asztmás rohamot kapott többször is, miközben csinálta. Mivel folyamatosan köhögött és fojtogatta a procedúrával járó gőzök belélegzése,  nem szerette volna magát újra kitenni ennek. Azt hiszem, teljesen érthető a dolog.

De mi fán terem a keratinos hajfeltöltés? 

Bevallom, most hallottam életemben először erről a kezelésről, így kikérdeztem a fodrászomat, és kicsit utánajártam ennek az eljárásnak.

A hajunk  3%-át víz, 97 %-át pedig ez a bizonyos keratin nevű fehérje alkotja. A keratin biztosítja a hajunk teherbíró képességét, ami a sok vegyi kezelés, festés, hajvasalás és szárítás hatására megbomlik,  szerkezete megváltozik. Emiatt aztán gyenge, vékony és kezelhetetlen lesz. Dióhéjban: boglyos lobonccá vagy seprűvé alakul.
A keratinos hajfeltöltés ezen a kezelhetetlen állapoton szeretne segíteni egy speciális eljárással.
Azoknak is jó megoldás lehet még a hajfeltöltés, akiknek kezelhetetlenül göndör vagy túl vastag szálú a haja, hiszen egyenes, pihepuha, könnyen fésülhető hajat alakít ki. Egy ilyen kezelés hatása kb. 3 hónapig tart ki.
A keratinos hajfeltöltésről szóló You Tube-videók (találtok belőlük jó párat) végigvezetnek a kezelés minden egyes fázisán. A speciális samponnal elvégeztt hajmosás után, a második fázisban egy hajfeltöltő folyadékkal kell bekenni tincsenként a hajat, amit fenn kell hagyni, majd egy szárítást követően szintén tincsenként hajvasalóval kisimítani (5-8 alkalommal). 
Az eljárás ezen pontján jól látszódik, hogy fehér füst száll fel. Igen, pont olyan, mint a pápaválasztáskor, fehér és egyértelmű. Állítólag ilyenkor a felesleges anyagmaradék távozik a hajból. Az egyik You Tube-videóban elmondja a szakértő, hogy sem formaldehidet, sem hidrogén-peroxidot nem tartalmaz ez a feltöltő anyag, és a gyártó is jelzi ezt a termék tájékoztatójában. A termékismertető szerint a készítmények biztonságosak, és megfelelnek az Európai Közösségi és a nemzetközi szabályozási követelményeknek, és többféle biztonsági tanúsítvánnyal is rendelkeznek.

Azt gondolom, hogy egy professzionális termék gyártója nem is engedheti meg magának, hogy veszélynek tegye ki ügyfelei egészségét; ugyanakkor ne feledkezzünk meg róla, hogy kémiai anyagokkal van dolgunk, és ezekre bizony érzékenyen reagálhat mind a fodrász, mind pedig a kliense.

Az én fodrászom  – aki egyébként szintén nem vállalta el ezt a kezelést – elmesélte, hogy ilyen feltöltést télen biztosan nem csinál, mert hiába visel maszkot, folyamatosan köhög a gőzölgő anyag füstjétől. Ha a kliensnek hosszú a haja, akkor még többet kell ezzel a gőzzel küzdenie. Emiatt csak nyitott ablakok és ajtók mellett tud dolgozni, ami ilyenkor kissé macerás.

“Csecsemős anyuka inkább ne hordjon műkörmöt”

Ezt a kezelést évente egyébként legfeljebb három alkalommal javasolja a termék gyártója, és két kezelés között legalább három hónapnak el kell telnie!

Azon meg már csak magamban morfondírozom, hogy mire jó ez nekünk, csajoknak. Először mindenféle procedúrával, színezéssel, festéssel, göndörítéssal vagy vasalással taccsra vágjuk a hajunkat, aztán egy másik kémiai beavatkozással visszacsinálnánk.
 
Ti mit gondoltok?
 
Ha kíméletesebb és barátságosabb hajgyógyítást szeretnétek kipróbálni, kattintsatok át Cinnamon 4x posztjára
 
Facebook Comments