“Csecsemős anyuka inkább ne hordjon műkörmöt”

“Csecsemős anyuka inkább ne hordjon műkörmöt”

“Csecsemős anyuka inkább ne hordjon műkörmöt”

Nem tagadom, hogy a műkörömmel kapcsolatban jó nagy adag előítélet van bennem. Borzongással vegyes ámulattal szoktam nézegetni a mindenféle színnel kipingált, kövecskékkel, virágokkal, ilyen-olyan bigyókkal díszített, néha irreálisan hosszú műkörmöket. És igen,  sokszor felmerül bennem a kérdés: vajon nem egymással akarnak  inkább vetélkedni a nők ezekkel a harci díszekkel? Mindig és kizárólag az esztétika vezérli őket, amikor képesek sírva fakadni, ha a műkörmös nem tudja épp úgy visszaadni a díszítést, mint ahogy ők azt az interneten látták?

Őszintén! Melyik pasit érdekli, hogy mini pillangó, Eiffel-torony vagy Marilyn Monroe van a felesége körmére festve annyi munkaórával, amit megirigyelhetne egy középkori kódexmásoló is? 

Attól meg egyenesen kiver a víz, amikor az élelmiszer boltban a csemege pultban látom, ahogy az eladó hölgy nagy körmökkel nyúl a húsáru felé, vagy szintén nagy műkörmöket viselő munkatársa a pénztárgépen kalapál hosszasan.

Mit mond a műkörmös?

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ettől azért jóval árnyaltabb a kép, és hogy eloszlassam a saját magam és mások tévképzeteit a műköröm viseléssel kapcsolatban, megkérdeztem egy – a névtelenségét kérő – műkörmös ismerősömet is.

-Mesélj! Miért rakatnak műkörmöt a nők?

– Műkörmöt többféle megfontolásból is rakathatnak a nők. A leggyakoribb indok, hogy hosszú időn keresztül ápolt legyen a kéz és a köröm. A műköröm legfőképpen ezért is ilyen kedvelt, mert ha szépen, esztétikusan el van készítve, 3-4 hétig  is szép tud lenni és nincs vele gond. A másik indok, hogy az illető olyan munkát végez, ami miatt a természetes körömlemez sérülésnek van kitéve. Ilyenkor a műköröm anyaga védelmi funkciót is ellát. Van olyan vendégem, aki mezőgazdasági munkát végez, és a folyamatos kesztyűhasználattól szinte “megfő a körme” a kesztyűben, és tövig repedezik a körömlemeze. Ilyen esetben is  jó megoldás a műköröm.

Sok ember hálás érte, hogy van ez a lehetőség. Gondolj például a fodrászra, aki mindig vízben nyúlkál, és szakad, törik a körme a vegyszerektől.

És természetesen ne feledkezzünk meg azokról sem, akik csak egy-egy alkalomra rakatják fel a műkörmöt (pl. esküvőre).

Körömrágás ellen is jó megoldás lehet a műköröm?

– Igen, mindenképp. Azért sem szeretem, ha közellenségnek állítják be azokat, akik műkörmöt viselnek. Sokszor még a műköröm is jobb, mint a csutkára rágott sebes, vérző ujjak, amit egy-egy notórius körömrágó okoz magának. Aztán képzeljük el, hogy ezekkel a kezekkel nyúl a kenyerespultba vagy adja át nekünk az árut a boltban. Sajnos vannak jó páran, akik folyamatosan szaggatják a köröm körülötti bőrt, amikor nincs rajta anyag.  Ha azonban fent van a műköröm, nem bántják.  A legtöbb ember azért ezt már nem tudja lerágni, bár vannak kivételek.

-Vannak-e olyan munkakörök, ahol szerinted nem lenne szabad műkörmöt viselni?

– Igen. Konyhai munkában, cukrászdában, élelmiszer feldolgozásakor kifejezetten megtiltanám a viselését. Egyébként, – ha jól tudom- ezt az ÁNTSZ sem engedi. És, amit mindig elmondok, hogy csecsemő mellett sem ajánlom a műköröm használatát. Gondolj csak bele! Hány olyan alkalom van, amikor a baba szájába kell nyúlni? De a tisztába tevéskor is okozhat higiéniai gondokat.

Mindig nagy indulatokat kavar, ha a műkörömviselés és készítés egészségügyi kockázatairól esik szó. Okozhat-e bármilyen gondot a műköröm a viselőjének?

– Egészségügyi kockázata alig van, talán az allergiás reakciókat említeném meg, ami egyes anyagokra jelentkezhet. Ezért semmiképpen nem ajánlom gyerekeknek. Én személy szerint 14 éves kor alatt nem szoktam elvállalni senkit, még ha a szülő ragaszkodik is hozzá.

A műkörömhöz használt vegyszerek okozhatnak kiütést, viszketést, bőrhámlást; de van, akinek súlyosabb tüneteket is okozhat, például szájdagadást.

Ugyanakkor az UV lámpa miatt nem kell attól tartani, hogy ezek a szerek felszívódnak a szervezetben. Ha valami megköt az uv fényre, az onnan nem megy sehová. Ezért tartom butaságnak az olyan termékeket, mint a lábkörömre való gombaölő zselé.

-Mikor lehetünk nyugodtak a műkörömünk miatt? Mit kell tennünk, hogy ne okozzon egészségügyi problémát számunkra?

-Először is keressünk egy jó szakembert, aki a körmöt előkészítő folyadékokkal kezeli, majd a megfelelő előkészítés után teszi rá a zselét vagy porcelánt.  Ha stabil a zselé vagy porcelán, levegősödés mentes az anyag, akkor betegség sem éri a körmöt. Ha erősebb ütés éri a műkörmöt és az anyag megsérül, akkor vissza kell menni a körmöshöz, hogy javítsa ki, mert ha víz kerül a zselé és a természetes köröm közé, ott bizony bármi kialakulhat.

A hétköznapok során természetesen ügyelni kell a műköröm tisztítására: a mindennapos fertőtlenítés és körömkefézés erősen ajánlott minden műkörmöt viselő hölgynek.

Facebook Comments